Ισραήλ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κατάρ – Επιβεβαιώνει η Χαμάς

Την επίτευξη συμφωνίας για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για δύο επιπλέον ημέρες ανακοίνωσε το Κατάρ. Την είδηση επιβεβαιώνει και η Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες. 

Η εκεχειρία επρόκειτο να λήξει σήμερα. Το Κατάρ μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

The State of Qatar announces, as part of the ongoing mediation, an agreement has been reached to extend the humanitarian pause for an additional two days in

the Gaza Strip.

— د. ماجد محمد الأنصاري Dr. Majed Al Ansari (@majedalansari) November 27, 2023

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Κατάρ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την εκεχειρία

«Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ανακοινώνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς.

Τρίτη και Τετάρτη θα αφεθούν ελεύθεροι 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και αντίστοιχα θα αποφυλακιστούν 60 Παλαιστίνιοι, στην αναλογία 1 προς 3.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραταθεί η εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι θέλει να δει την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπεται σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής». «Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Ειδοποιήθηκαν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες της τελευταίας ομάδας ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθεί από τη Χαμάς έχουν ειδοποιηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Announcement by the Prime Minister's Office:

Pursuant to receiving the list of hostages slated for release today (Monday, 27 November 2023), in the framework of the outline, the information has been conveyed to the hostages' families.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) November 27, 2023

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το Ισραήλ έλαβε μια λίστα με τους ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα από τη Χαμάς και «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» σχετικά με αυτό.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Σύμφωνα με το The times of Israel, 11 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν σύντομα — εννέα παιδιά και δύο γυναίκες, οι οποίες είναι οι μητέρες ορισμένων από τα παιδιά.

Live update: Qatar announces agreement to extend truce an additional two days https://t.co/llapLjJrGi . Click to read

TOI ALERTS (@TOIAlerts) November 27, 2023

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη Ισραηλινή δήλωση που να επιβεβαιώνει αυτούς τους αριθμούς.

Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν ότι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν προέρχονται από το Κιμπούτς Νιρ Οζ, την κοινότητα που επλήγη περισσότερο κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος IDF: Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους (Video)

ΜΚΟ καταγγέλλει το Ισραήλ για «κλοπή οργάνων» από τις σορούς στη Γάζα

Η πορφύρα της Τύρου: Tο μυστήριο με τη χαμένη συνταγή για το αυτοκρατορικό χρώμα (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάρ, Διήμερη, Χαμάς – Ισραήλ,katar, diimeri, chamas – israil