Καρδινάλιος, το χριστουγεννιάτικο αέρινο γλύκισμα από την Αυστρία

Το κλασικό Kardinalschnitte είναι ένα αέρινο γλύκισμα από παντεσπάνι και μαρέγκα, το οποίο στην Αυστρία συνήθως το γεμίζουν με σαντιγί και μαρμελάδα. 

Μια εξίσου δημοφιλής παραλλαγή της συνταγής είναι αυτή των κυπριακών καρδιναλίων με κρέμα και φρέσκες φράουλες. Το Kardinalschnitte είναι δημιουργία του βιεννέζικου ζαχαροπλαστείου L. Heiner και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1933, την ημέρα των καθολικών, για να τιμήσει τα χρώματα του Βατικανού ( λευκό/κίτρινο ) καθώς και τον τίτλο του καρδιναλίου (κόκκινο). 

Υλικά για τη Συνταγή

Για την μαρέγκα

8 ασπράδια αυγών

200

γραμμάρια ψιλή ή κρυσταλλική ζάχαρη που θα την περάσετε λίγο στο μούλτι

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το παντεσπάνι

6 κρόκοι αυγών

1 ολόκληρο αυγό

80 γραμμάρια ζάχαρη

1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας

Ξύσμα από ½ λεμόνι (ακέρωτο)

1 τσιμπιά αλάτι

80 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

100 γραμμάρια μαρμελάδα της επιλογής σας

500ml κρέμα γάλακτος πλήρης, χτυπημένη με 20 γραμμάρια ζάχαρη άχνη σε σφικτή σαντιγί

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε τη λαδόκολλα με ένα ψαλίδι κατά μήκος και χωρίστε την σε δύο λωρίδες πλάτους 15 εκατοστών.

2.Ετοιμάστε τη μαρέγκα. Χτυπήστε με το μίξερ (σε καθαρό μπολ και χτυπητήρια) τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέστε την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη κουταλιά – κουταλιά και χτυπήστε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα με κορυφές που στέκονται. Τέλος, προσθέστε το ξύδι ή χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά να αναμειχθούν και να γυαλίσει η μαρέγκα.

3.Βάλτε το μίγμα της μαρέγκας σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίστε 3 χοντρές λευκές λωρίδες, με απόσταση μεταξύ τους, στο ένα κομμάτι λαδόκολλας και άλλες 3 αντίστοιχα στο άλλο φύλλο της λαδόκολλας, όπως στη φωτό. Το μίγμα από το παντεσπάνι θα μπει αργότερα στα κενά ανάμεσα στις 3 λωρίδες μαρέγκας. Προσπαθήστε να δώσετε ύψος στις λωρίδες βάζοντας δύο γραμμές μαρέγκας και από πάνω άλλη μία, δημιουργώντας ένα σχήμα τρίγωνο όταν το βλέπεις από το πλάϊ.

4.Συνεχίστε ετοιμάζοντας το παντεσπάνι. Χτυπήστε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, την ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, διπλώνοντάς το απαλά με μια σπάτουλα και γεμίστε με το μίγμα μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

5.Γεμίστε με το κίτρινο μίγμα παντεσπανιού τα κενά ανάμεσα στις λευκές λωρίδες, κοσκινίστε λίγη αχνοζάχαρη από πάνω και ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20 λεπτά περίπου.

6.Αποσύρετε από το φούρνο και αναποδογυρίστε αμέσως τα παντεσπάνια με τη μαρέγκα, προσεκτικά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί που έχετε πασπαλίσει με αχνοζάχαρη. Αφήστε τα έτσι να κρυώσουν και έπειτα ξεκολλήστε προσεκτικά τη λαδόκολλα της βάσης.

7.Απλώστε τη μαρμελάδα και στις δύο βάσεις των κομματιών παντεσπανιού με μαρέγκα και απλώστε και τη σαντιγί στο ένα κομμάτι πάνω από τη μαρμελάδα. Καπακώστε με το άλλο κομμάτι παντεσπανιού, δημιουργώντας έτσι ένα σάντουιτς. Πασπαλίστε με επιπλέον ζάχαρη άχνη και απολαύστε!

Διαβάστε επίσης:

Λαχανοντολμάδες της αποδόμησης, στο ταψί

Παραδοσιακά μελομακάρονα, συνταγή των αλησμόνητων πατρίδων

Χοιρινή πανσέτα με καραμελωμένη τραγανή πέτσα, κυδώνια και πατάτες στο φούρνο

Keywords
Τυχαία Θέματα