Καραβιές χωρίς τέλος

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν περιέλθει ακόμη μια φορά η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν με τα δουλεμπορικά έχουν επιστρέψει στα επίπεδα - σοκ του καλοκαιριού, ένδειξη ότι οι «γείτονες» συνεχίζουν να κάνουν τα «στραβά μάτια» στην ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών, παρά τις δεσμεύσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προς τους ηγέτες

της Ε.Ε. για αύξηση των ελέγχων στα τουρκικά παράλια.

Μόνο την Τρίτη οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 8.000 στη Λέσβο, προκαλώντας συνθήκες «ασφυξίας» στα δύο κέντρα προσωρινής υποδοχής του νησιού. Σύμμαχο των δουλεμπόρων αποτελούν και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Τραγική είναι και η εικόνα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου κρατούνται όσοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Οι αστυνομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των μεταναστών εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαμονής και υγιεινής που επικρατούν στα κρατητήρια.

Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν φέτος στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2015 χρησιμοποίησαν ως «πύλη εισόδου» τη χώρα μας, όπως δείχνει η απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πάνω από 1.000.000 το 2015

Συγκεκριμένα, από τις 1.005.504 αφίξεις έως τις 21 Δεκεμβρίου, 816.752 πέρασαν διά θαλάσσης από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, όταν ο αντίστοιχος αριθμός αφίξεων στη χώρα μας το 2014 ήταν μόλις... 42.000 άνθρωποι. Αντίστοιχα το δρομολόγιο Λιβύη - Σικελία επέλεξαν 150.317 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μόλις 34.215 εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΟΜ, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών κυμαίνεται στο 400% εν συγκρίσει με το 2014, ενώ ο κύριος όγκος των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ερυθραία.

Το μέλλον προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Όπως τονίζεται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το 2016 αναμένεται ακόμα χειρότερο, αφού περισσότεροι από 2.200.000 Σύροι πρόσφυγες παραμένουν σήμερα σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, 1.100.000 στον Λίβανο και 633.000 στην Ιορδανία αναζητώντας τρόπο διαφυγής προς την Ευρώπη από τη στιγμή που, όπως διαφαίνεται, ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός στη Συρία θα συνεχίσει να μαίνεται ανεξέλεγκτος και εντελώς απρόβλεπτος, παρά τις πρωτοβουλίες που φαίνεται να παίρνουν καθυστερημένα στη γεωπολιτική «σκακιέρα» οι ισχυροί «παίκτες» του πλανήτη.

πρόσφυγεςνησιάΑιγαίοΛέσβοςIssue: 1896Issue date: 23-12-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα