Καλώς τους Ταλιμπάν κι ας άργησαν…

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν επισφραγίζουν την παταγώδη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής που αν και ξόδεψε αδιανόητα ποσά, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τα κουρελιάρικα ασκέρια των Ταλιμπάν.

Η εμπειρία του φιάσκου της Σοβιετικής Ένωσης έπρεπε να τους είχε προβληματίσει σοβαρά, όπως και η εμμονή τους στο δόγμα της πολιτικής ισχύος που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απέδωσε. Ενδεικτικά θυμίζουμε το Βιετνάμ και το Ιράκ.

Πόσες φορές πρέπει να γελοιοποιηθούν, ώστε να καταλάβουν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επιβολής …της δημοκρατίας; Παρόλα αυτά, η Δύση,

σε πολλές περιπτώσεις και με ολέθρια αποτελέσματα επιμένει να μεταλαμπαδεύσει την δημοκρατία και την δυτική αντίληψη ζωής σε χώρες που δεν το σηκώνουν πολιτισμικά.

Γιατί το Ιράκ, για παράδειγμα, πρέπει να υιοθετήσει την κοινοβουλευτική παράδοση της Αγγλίας ή το επαναστατικό ταπεραμέντο της Γαλλίας ή την γερμανική πειθαρχία; Φαντάζεται κανείς τους φυλάρχους να συνομιλούν ως εκπρόσωποι της Βουλής των Λόρδων μεταξύ τους;

Είναι προφανές ότι ο δυτικός πολιτισμός, εκτός από ανεπιθύμητος, είναι και εντελώς ασύμβατος με τις ισλαμιστικές χώρες.

Αυτή η δυτική υπεροψία ότι ο πολιτισμός της Δύσης «πάει με όλα, σαν την κόκα κόλα» καταντά παιδαριώδης. Είναι φανερό ότι πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι συνύπαρξης και συνεννόησης με τις ισλαμιστικές χώρες.
Ύστερα από έναν μάλλον παντελώς ατελέσφορο εικοσαετή πόλεμο, με ό,τι ακραία δραματικό αυτό συνεπάγεται, το Αφγανιστάν έπεσε σε ένα δεκαήμερο στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων!

Δηλαδή, ό,τι κατάφεραν να κερδίσουν οι Αμερικανοί με την θηριώδη υπεροπλία τους, το έχασαν τόσο γρήγορα που αναγκάστηκαν να τρέχουν στις ταράτσες για να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα… Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι πλέον η αξιοπιστία της Αμερικής ως υπερδύναμης: ήδη έχει «πουλήσει» στεγνά τους Κούρδους, τη Συρία , το Ιράκ, τους Αρμενίους και τώρα τους Αφγανούς.

Ωστόσο, οι δραματικές αυτές εξελίξεις έχουν αντίκτυπο και στην χώρα μας, τέτοιο ώστε να προβληματίζεται έντονα η Αθήνα για τις εξελίξεις. Είναι προφανές ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο μαζικό μεταναστευτικό κύμα, προερχόμενο από το Αφγανιστάν απ’ όπου οι άνθρωποι θα σπεύσουν με κάθε τρόπο να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει εκτός των άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιεζόμενη από τις ραγδαίες εξελίξεις, πρέπει να επισπεύσει την έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.

Η Τουρκία θα κληθεί να διαχειριστεί με την γνωστή …ανθρωπιστική της ανιδιοτελή ευαισθησία αυτές τις μεταναστευτικές ροές εκβιάζοντας από την Ευρώπη κονδύλια αλλά και την ανοχή σε πολλές γεωπολιτικές διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Επίσης, θα της δοθεί μια νέα ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσει τις όχι τόσο αρμόνικες σχέσεις της με τους Αμερικανούς. Όλοι της αυτοί οι στόχοι δεν σημαίνει ότι θα ευοδωθούν, ωστόσο, η Αθήνα θα πρέπει να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις από κοντά.

Ήδη ο Ερντογάν που δεν διστάζει να εργαλειοποιεί χυδαία το μεταναστευτικό, δηλώνει πρόθυμος να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Δύση και τους Ταλιμπάν. Το κατά πόσο όμως θεωρούν οι δυτικοί την Τουρκία ως αξιόπιστο εταίρο, θα φανεί σύντομα.

Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα σε πρώτη φάση πρέπει για μιαν ακόμα φορά να θέσει σε συναγερμό τα θαλάσσια και ηπειρωτικά της σύνορα και να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των εξελίξεων που ξεκίνησε ήδη από το Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν-Ταλιμπάν: «Πολύ νωρίς να συζητήσουμε πώς θα ασκήσουμε την εξουσία» – Αναχωρούν οι ξένοι διπλωμάτες (Videos)

Τσαβούσογλου: Η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ συνεχίζει τη λειτουργία της

Τηλεφωνική παρέμβαση Ταλιμπάν σε εκπομπή του BBC – «Δεν αποκλείουμε τις δημόσιες εκτελέσεις» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα