Καλίν: Η Συνταγματική αναθεώρηση θα ενισχύσει την δημοκρατία στην Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Λίγες μόνο ημέρες απομένουν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, την Κυριακή 16 Απριλίου, ημέρα όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν για την χώρα τους ένα προεδρικό σύστημα με σημαντικά αυξημένες εξουσίες. Οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που θα επιφέρει ένα ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα

επιδιώκουν να μετατρέψουν το σημερινό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας σε αποκλειστικά προεδρικό.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του- κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP)- και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ισχυρίζονται ότι το νέο σύστημα θα καταστήσει την Τουρκία πιό αποτελεσματική και σταθερή.

Στον αντίποδα, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα ισχυρίζονται οτι οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα θα δώσουν πολύ μεγάλες εξουσίες σε ένα άτομο, υπονομεύοντας έτσι τη διάκριση των εξουσιών.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη διάρκεια του οποίου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως με την Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, είναι ιδιαίτερα τεταμένες από τον περασμένο μήνα αφότου οι δύο τελευταίες απαγόρεψαν στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και σε άλλους υψηλούς τούρκους αξιωματούχους να παραστούν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα της Τουρκίας εντός της επικράτειάς τους, όπου ζουν χιλιάδες τούρκοι ψηφοφόροι.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη ηλεκτρονική σελίδα του Al Jazeera ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ξεδιπλώνει τις απόψεις του για τις συνταγματικές αλλαγές και απαντά στους επικριτές.

Ο Καλίν διευκρινίζει οτι σήμερα η Τουρκία δεν έχει ένα αμιγές κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά ένα υβριδικό, όπως το χαρακτηρίζει, σύστημα διακυβέρνησης που σχεδιάστηκε από μια στρατιωτική χούντα το 1960 και τελειοποιήθηκε εκ νέου μετά το πραξικόπημα το 1980.

Υποστηρίζει οτι το υβριδικό αυτό σύστημα είχε ως στόχο να διατηρήσει το status quo και να προστατέψει το στρατιωτικό καθεστώς κηδεμονίας ενώ το σημερινό σύστημα, όπως λέει, έχει την τάση να παράγει αδύναμες κυβερνήσεις συνασπισμού και να συντηρεί κατακερματισμένη την πολιτική σκηνή. Αποδίδει στην αναποτελεσματικότητα των εν λόγω κυβερνήσεων τη δημιουργία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, όπως λέει, το νέο προεδρικό σύστημα που θα προκύψει από την αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθήσει την δημοκρατία να αμυνθεί ενάντια στις εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις.

να εικάσει τί θα συμβεί σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ λέγοντας οτι αυτό που περιμένει σήμερα η κυβέρνηση είναι να στηρίξουν τις επιλογές της οι ψηφοφόροι. Υποστήριξε οτι οι Τούρκοι πολίτες αναγνωρίζουν την επιτακτική, όπως την χαρακτήρισε, ανάγκη θεσμοθετημένων αλλαγών και να κατανοήσουν οτι δεν μπορούν να υπερασπισθούν τη Δημοκρατία από τις όποιες επιθέσεις, εάν δεν ληφθούν ορισμένα μέτρα. Προφανώς όμως, όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο.

Χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις επικρίσεις, όπως είπε, των δυτικών κυβερνησεων και κάποιων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες, με την συνταγματική αναθεώρηση θα ενισχυθεί υπερβολικά και θα καταστεί νούμερο ένα πολιτικός άνδρας της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν. Αντιθέτως, όπως ισχυρίσθηκε, η συνταγματική αναθεώρηση θα δώσει στο Κοινοβούλιο άνευ προηγουμένου εξουσίες με τις οποίες θα είναι δυνατόν να διερευνώνται οι πράξεις του προέδρου και εάν χρειασθεί, πρόσθεσε, μπορούν να διενεργηθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές ως έσχατη λύση.

Ο Ιμπραήμ Καλίν διευκρίνισε οτι ο πρόεδρος δεν μπορεί να προτείνει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εάν το κοινοβούλιο έχει διατάξει εναντίον του έρευνα. Μέχρι σήμερα, είπε ο Καλίν, ο πρόεδρος απολαμβάνει πλήρους ασυλίας -εκτός και εάν έχει κατηγορηθεί για προδοσία. Οι πολίτες πρέπει, πρόσθεσε, να διαβάσουν τις προτάσεις και να κατανοήσουν ποιά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση των ελέγχων και ισορροπιών πριν βγάλουν συμπεράσματα.

Σε ερώτηση για το θέμα της διαφάνειας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε οτι έχει απευθύνει προσκλήσεις σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Εκτός από εκπροσώπους διαφόρων πολιτικών κομμάτων έχουν κινητοποιηθεί και εθελοντές μή κυβερνητικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος στο Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) το οποίο ενώ στο παρελθόν είχε αντιταχθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, τώρα στηρίζει το κυβερνών κόμμα, ο Καλίν είπε οτι προφανώς το κόμμα του Μπαχτσελί αναθεώρησε τις απόψεις του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και κατανόησε οτι με τις προτεινόμενες αλλαγές, η Τουρκία θα γίνει πιό ανθεκτική στην οποιανδήποτε απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Οσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ για μία σειρά θεμάτων, όπως το αδιέξοδο στις ενταξιακές συνομιλίες, τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, τους πρόσφυγες και την βίζα στους Τούρκους, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου χαρακτήρισε παραπλανητική την άποψη οτι η Τουρκία είναι εξίσου υπεύθυνη με την ΕΕ για όλα αυτά τα θέματα. Ισχυρίσθηκε οτι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ και της οργάνωσης FETO, που πρόσκειται στον Γκιουλέν οι οποίες, όπως είπε, είναι υπεύθυνες για τον θάνατο αθώων στην Τουρκία. Τέλος, έκανε λόγο για παρεξήγηση στη επισήμανση του δημοσιογράφου περί πιθανού διαζυγίου Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης προτρέποντας μάλιστα τους ευρωπαίους εταίρους να επανεξετάσουν την ιδέα της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία.

« Η Τουρκία είναι μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μια υποψήφια για την ΕΕ χώρα. Είμαστε όμως και ένα κυρίαρχο έθνος που θα ακολουθήσει τους δικούς του στόχους και τα δικά του συμφέροντα. Καμία συνεργασια δεν είναι μονόδρομος. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει και για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», κατέληξε ο τούρκος αξιωματούχος.

Πηγή:Al Jazeera

Ιμπραήμ Καλίντουρκικό δημοψήφισμαΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα