«Καλή χρονιά για …ενεργούς πολίτες»

Ξεκίνησε… φαντασμαγορικά  το 2024 με πολυχρωμία πυροτεχνημάτων όπου γης αλλά και με συνεχή …θύελλα βομβαρδισμών σε Ουκρανία και Παλαιστίνη για να μας θυμίσει σε πόσο  δύσκολο και εύφλεκτο κόσμο βαδίζουμε παρά τις ευχές και προσδοκίες για ειρήνη και προκοπή. Μια πραγματικά καλή χρονιά μας χρειάζεται όλους,ολες σε ετοιμότητα προσπαθειών  και σε προθυμία αλληλεγγύης για να προσθέσουμε το “λιθαράκι” μας για καλύτερες μέρες στην πατρίδα μας,στην Ευρώπη,στον κόσμο.

Ένα κόσμο που μετά τον αλήστου

μνήμης ψυχρό πόλεμο τρέχει τώρα σε μια εκρηκτική πολυπολικότητα και σε πολλαπλές αντιπαλότητες που φορτώνουν με αίμα, φανατισμό και μίσος την πορεία της ανθρωπότητας.

Σε λίγο καιρό κλείνουν δυο χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία από τις στρατιές του νεοτσάρου Πούτιν που στο διάγγελμα του δήλωσε… περήφανος για τα “κατορθώματα” της “επιχείρησης” ενώ ετοιμάζεται για μια ακόμη… “επανεκλογή” χωρίς πραγματικό αντίπαλο. Αν υπάρχει άλλος επίδοξος Πριγκόζιν μάλλον τα δυστυχήματα είναι “έτοιμα”.

Στην διπλανή μας Μέση Ανατολή μετά την φρίκη που προκάλεσε η Χαμάς έχουμε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να υπόσχεται… ατελείωτη βαρβαρότητα ,ενώ ήδη η Γάζα είναι κρανίου τόπος και  η διεθνής κατακραυγή δεν “ακούγεται” από τον Νετανιάχου ,ο οποίος έχει ¨σβήσει¨τις μαύρες “επιδόσεις” του Σαρον. Φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση του Ισραήλ να απαιτεί παραίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ επειδή μίλησε άκουσον-άκουσον για…εκεχειρία!Θα μου πείτε τι κάνει ο ΟΗΕ στα σημερινά τραγικά γεγονότα και πράγματι είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών,όμως ακόμη δίνει πολύτιμη ανθρωπιστική υποστήριξη και προσπαθεί παρά τα αλληλοσυγκρουόμενα βέτο να στείλει μηνύματα ειρήνευσης και συνύπαρξης.Μπροστά και στην εντεινόμενη κλιματική κρίση με σοβαρά ελλείμματα κινείται ο ΟΗΕ(βλέπε τελευταία δια΄σκέψη στα ΗΑΕ)  αλλά βήμα,βήμα τουλάχιστον προσπαθεί. Είναι προφανές ότι ο συνεχιζόμενος εξανδραποδισμός των Παλαιστίνιων για να …παταχθεί η Χαμάς μόνο νέους κύκλους αίματος τροφοδοτεί και σπέρνει νέους τόννους μίσους και τυφλής βίας. Το γεγονός ότι Ισραηλινοί διαδηλώνουν ζητώντας εκεχειρία αλλά και εκλογές μας υπενθυμίζει ότι φωνές λογικής και αλλαγής πορείας συνεχίζουν να ακούγονται και δίνουν ελπίδες μέσα στο βαρύ σκοτάδι.Οι δυνάμεις των φανατικών και των σκοταδιστών δεν μπορεί να “αφήνονται¨ στην εγκληματική ασυδοσία τους,γι αυτό χρειάζεται άμεσα η συντονισμένη,ολόπλευρη ,αποφασιστική διεθνής προσπάθεια και κινητοποίηση για να υπάρξει ανθρωπιστική αλληλεγγύη και ειρηνευτική διέξοδος ΤΩΡΑ. Πρωτοβουλίες διεθνείς,ουσιαστικές,πολύπλευρες πριν είναι πολύ αργά για αποφυγή και ευρύτερης ανάφλεξης!Αν σκεφτούμε και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στην ερυθρά θάλασσα (οι συγκρούσεις με τους Χούθι εντείνονται) τα ακραία δείγματα μας  προειδοποιούν .

Στα όρια της Ευρώπης τα πυρά είναι σε ανάπτυξη και οι ακραίες,νεοφασιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις βάλλουν όλο και πιο επικίνδυνα τις δημοκρατικές πολιτείες,γεγονός που αποτυπώνει τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες Δημοκρατίες και πρέπει να υπενθυμίζει την σημασία,τον ρόλο των ενεργών δημοκρατικών πολιτών, ολων μας στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο,για κοινωνίες αλληλεγγύης και προόδου. Με πολίτες σε εγρήγορση και δημοκρατική συμμετοχή και η πατρίδα μας θα προχωρήσει και η Ευρώπη θα σταθεί προωθητικά στον σημερινό,αυριανό κόσμο,για μας και τα παιδιά μας…Καλή χρονιά λοιπόν και πολλές δημοκρατικές προσπάθειες και αγώνες και στην πατρίδα μας που συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα δημοκρατικής πορείας. 

Διαβάστε επίσης:

Καλάθι ακρίβειας και προπαγάνδας

Το σημαντικότερο πρόσωπο της χρονιάς είναι ο Άλλος!

Παράταση ζωής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλή, …ενεργούς,kali, …energous