Κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα χιονίσει σήμερα – Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία (videos)

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός καθώς συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi» στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (29/1) έχουν ξεκινήσει πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Παράλληλα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού παραμένουν οι θυελλώδεις ανέμους, οι ισχυρές βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας.

Χιόνια έπεσαν μεταξύ άλλων:

στην Ιπποκράτειο
Πολιτείαστη Σέτα Ευβοίας και στη Θήβα

Λευκό είναι το τοπίο και στα Βίλια, όπου μηχανήματα του δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του στρατού είναι σε εγρήγορση.

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Πού θα είναι σήμερα κλειστά τα σχολεία

Κλειστά αναμένεται να είναι σήμερα Τρίτη, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Avgi».

Ειδικότερα, στην Αττική δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους

Μάνδρας-ΕιδυλλίαςΦυλήςΑχαρνώνΔιονύσουΚηφισιάςΩρωπούΠεντέληςΠαλλήνης.

Εύβοια

Στην περιφερειακή ενότητα της Ευβοίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους εξής δήμους:

Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας – ⁠ΔιρφύωνΜεσσαπίων – ⁠Ερέτριας – ⁠Κύμης – Αλιβερίου.

Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

ΣκύρουΧαλκιδέωνΚαρύστουΙστιαίας – Αιδηψού.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους:

ΤανάγραςΘήβαςΑλιάρτου – ΘεσπιέωνΟρχομενούΛεβαδέων

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με μεταγενέστερη προσέλευση (ώρα 10.00): στο Δήμο Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας.

Σαντορίνη

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναστέλλεται και στον δήμο Θήρας λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Κρήτη

Τα σχολεία στα Ανώγεια της Κρήτης θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Αντίστοιχα, στο δήμο Φαιστού δεν θα λειτουργήσουν το Εσπερινό Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις του Εσπερινού Τυμπακίου και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά: το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Ζαρού, το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βοριζίων, το Δημοτικό Σχολείο Καμαρών και το Γυμνάσιο Ζαρού.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, υπενθυμίζεται ότι από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1), τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει ενώ έχει απαγορευτεί προληπτικά η κυκλοφορία βαρέως οχημάτων. Κλειστές είναι οι Λεωφόροι Πάρνηθας και Φυλής, ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε λόγω χιονόπτωσης και η Λεωφόρος Διονύσου από το ύψους του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος.

Συγκεκριμένα από απόψε και μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν επιτρέπεται η κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), καθώς επίσης και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, στο τμήμα Σχηματάρι – Χαλκίδα. Η απαγόρευση ισχύει και στον Ε65 στο ύψος της Καρδίτσας στο ρεύμα προς Λαμία.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας,

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και

γ) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
• Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
• Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
• Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
• Νομός Ευβοίας

Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων

Την ίδια ώρα θα τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν (ιδίως δε οι περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας), να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μη θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους. Συγκεκριμένα θα βρίσκεται ανοιχτό το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα αναμένονται βροχές στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 7, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 4, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 9, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 7, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 8, στις Κυκλάδες από 5 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 5 έως 11 και στην Κρήτη από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Κανένα ίχνος από τον αγνοούμενο στον Αχελώο – Άκαρπες οι έρευνες

Πειραιάς: Συνελήφθη παιδόφιλος μετά την παγίδα που του έστησε πατέρας 13χρονης

Χαΐδάρι: Μαθητής κουβαλούσε στην τσάντα του όπλο – Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του

Keywords
σχολεια, videos, κλειστα σχολεια, εν λόγω, καιρος, ιπποκράτειο, κρητη, αιγαιο, ΕΜΥ, διστομο, ισχύ, αθηνα, χαλκιδα, λαμια, τιταν, παρνασσος, meteo.gr, θεσσαλονικη, συλληψεις, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, προγνωστικα στοιχηματος, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, www.meteo.gr, meteo, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονοδρομικο κεντρο παρνασσου, υπουργειο εργασιας, ιπποκράτειο, αυτοκινητα, δωδεκανησα, ευβοια, θρακη, ιδιωτικα σχολεια, ιονιο, ιχνος, κυκλαδες, νησια, πλαισιο, ρουχα, υγεια, υψος, χαλκιδικη, ωρα, αλατι, ανωγεια, αττικη, βαλκανια, βιλια, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινεται, διημερο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγρηγορση, ελαστικα, εν λόγω, εξελιξη, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, θεσσαλια, κελσιου, κηφισιας, κυρια, λειτουργια, λεπτομερειες, λεωφορος, λογο, μακεδονια, μεχρι το πρωι, νηπιαγωγειο, νυχτα, ομαδα, οκτω, ορια, οχηματων, οχηματα, πελοποννησος, πρωι, ρευμα, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, σιτιση, σχηματαρι, σχολειο, τμημα, τριτη, ισχύ, υψομετρο, φορτηγα, ωρες, ωρωπου, ασφαλεια, μποφορ, εμφαση, ηπειρο, χωρα, υπουργειο, οδηγοι, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα