Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας με 40άρια από την Αφρική – Πότε θα «σαρώσει» τη χώρα

Ανάσα είναι και φεύγει… Η σχετικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας που θα σημειώσει ο υδράργυρος σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα δεν θα κρατήσει για πολύ. Από την ερχόμενη Τρίτη, θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα φέρουν καύσωνα που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα είναι διαρκείας.

Σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξηγεί ότι από σήμερα Σάββατο και μέχρι τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα αγγίξουν τους 34-36°C. Την Τρίτη, ο υδράργυρος στα πεδινά ευπαθή η θερμοκρασία θα φτάσεις τους 36-37°C και τοπικά στους 38°C.

«Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στη συνέχεια, φαίνεται

ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου θάλασσας- προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39-40°C και τοπικά και ακόμα παραπάνω. Αυτός ο επικείμενος καύσωνας που πιθανότατα, όπως προανέφερα, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση ισχύ θα έχει αλλά και πόση διάρκεια.

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας που θα μπούμε, ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C.

Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν. Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν. Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα. Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

Αρναούτογλου: Πανμεσογειακός καύσωνας από την ερχόμενη Τετάρτη

Για πανμεσογειακό καύσωνα από την ερχόμενη Τετάρτη κάνει λόγο ο προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου.

«Αξιοσημείωτη η σταθερότητα των προγνωστικών στοιχείων από τις αρχές της εβδομάδας οπως και τονίζουμε σε καθημερινή βάση μέσα και από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3!!.. Για λεπτομέρειες όσον αφορά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δυνητικά επικίνδυνες για τις ευπαθείς σ’ αυτές, πληθυσμιακές ομάδες, που αναμένονται στη χώρα μας κυρίως προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας», επισημαίνει.

Γιαννόπουλος: Θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος τόνισε πως μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Το θερμόμετρο θα φτάνει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς. Όμως αυτές θα είναι και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των επόμενων (τουλάχιστον) 10 ημερών, καθώς -όπως αναφέρει- από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα. Θα έχει όμως και ένταση καθώς προς το τέλος της εβδομάδας τοπικά το θερμόμετρο θα ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς.

Μαρουσάκης: Αναμένεται καύσωνας από την Αφρική

Εντονότερη ζέστη και επίμονους βοριάδες στο Αιγαίο «βλέπει» τα επόμενα 24ωρα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, μία θερμή αέρια μάζα από την Αφρική που απασχολεί το δυτικό τμήμα της Μεσογείου αναμένεται να επηρεάσει ελαφρά τη χώρα μας με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Μπορεί η συγκεκριμένη θερμή αέρια μάζα να μη φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο η αναθεώρησή τους θα δείξει εάν τμήμα αυτής θα φτάσει στη χώρα μας με αποτέλεσμα να ανεβάσει και άλλο τη θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος: Κοινοποιήθηκε πρόστιμο 13.1 εκατ. ευρώ σε beach bar

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων – Ο ένας 17 ετών

Άγιο Όρος: Φωτιά σε δάσος στη Μονή Μεγίστης Λαύρας

Keywords
Τυχαία Θέματα