Καμπάνια ενημέρωσης για τα αυτοάνοσα δερματολογικά νοσήματα

«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον Δερματολόγο σου». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας για τα Αυτοάνοσα – Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα, που αφορούν σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας.

Στη χώρα μας χιλιάδες ασθενείς πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα  όπως ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, λεύκη, παθήσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην ψυχική τους υγεία  ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό ρατσισμό και το στίγμα που συχνά τους οδηγούν στην απομόνωση

και  στην κατάθλιψη.

Εύλογα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία της ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και την σημαντικότητα της αποστιγματοποίησης των παθήσεων αυτών.

«Ειδικότερα δε καθώς η έγκαιρη διάγνωσή των συγκεκριμένων παθήσεων και η συστηματική θεραπεία αυτών σε συνεργασία με τον Δερματολόγο, μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα και τις νόσους προσφέροντας στους πάσχοντες μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα».

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης.

«Τα Αυτοάνοσα – Φλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Δερματολογίας, με σημαντικότερα από αυτά την Ατοπική δερματίτιδα, την Ψωρίαση, τη Λεύκη, τη Γυροειδή αλωπεκία, τη Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα και κάποια λιγότερο συχνά εμφανιζόμενα όπως ο Δερματικός ερυθηματώδης λύκος, η Εντοπισμένη Σκληροδερμία και οι Πομφολυγώδεις δερματοπάθειες» ανέφερε ο πρόεδρος τονίζοντας: «Οι νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες που ήρθαν και αυτές που αναμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια προσθέτουν στην φαρέτρα των δερματολόγων ακόμη περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα νοσήματα με μακροπρόθεσμα και καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως με ασφάλεια και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, που και με την πολύτιμη βοήθεια των δημοσιογράφων θέλουμε ως ΕΔΑΕ να φτάσει στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.»

Με σύμμαχο την Τέχνη

Η εκστρατεία ενημέρωσης, που έχει ξεκινήσει στα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ) αλλά και στο Μετρό με αφίσες, στέλνει το μήνυμα «LOVE YOUR SKIN», επιχειρώντας να απαλλαγούν οι ασθενείς από το στίγμα.

Παράλληλα πραγματοποιείται στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα) έκθεση έργων ζωγραφικής. Με τη δύναμη της Τέχνης γίνεται προσπάθειες να αγγιχθούν οι ευαίσθητες «χορδές» του κοινού γι’ αυτό και παρουσιάζονται σε πίνακες κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με διαφορετική κοινωνική ζωή, καθώς διαφορετικά όνειρα και φιλοδοξίες αλλά έχουν ένα κοινό.

Οι εικονιζόμενοι πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο – αυτοφλεγμονώδες δερματικό νόσημα, το οποίο όμως είναι το τελευταίο που αναφέρουν όταν συστήνουν τον εαυτό τους. Οι ασθενείς δεν αδιαφορούν για τη νόσο, αλλά γιατί δεν της επιτρέπουν να τους ορίζει, δεν τους χαρακτηρίζει και να επηρεάζει τη ζωή τους. «Το συζητάνε με τον Δερματολόγο τους, το αντιμετωπίζουν μαζί του και απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους με την βασική συμβουλή από τον γιατρό και την ΕΔΑΕ: Να αγαπάς το δέρμα σου!» επισημαίνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Διεξάγεται δε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών: Μεγάλος Χορηγός: ABBVIE

Χορηγοί: LA ROCHE POSAY, LILLY, NOVARTIS, PFIZER, UCB, AVENE, ADERMA, και DUCRAY. Υποστηρικτές: SANOFI και AMGEN.

Διαβάστε επίσης:

Οι ασκήσεις που ενισχύουν την καρδιά, τους πνεύμονες και την αντοχή

Ψωρίαση: Σε ποια ηλικία είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί

Bayer Ελλάς: Radiology Academy- Το Νέο Δίκτυο Γνώσεων για επαγγελματίες Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα