Ιταλία: Πέθανε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 98 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Είχε γεννηθεί στη Νάπολη στις 29 Ιουνίου 1925 και αμέσως μετά την εγγραφή του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου, έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση από το 1942.

Ho mille ricordi di Giorgio Napolitano. L’emozione

del Giuramento al Quirinale, ovviamente. Ma anche la trepidazione della cena la settimana prima, la discussione sui ministri, la perfetta collaborazione istituzionale durante gli anni di Chigi, il bigliettino di Obama, qualche… pic.twitter.com/UwKzoPJ2C4

— Matteo Renzi (@matteorenzi) September 22, 2023

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1953 και παρέμεινε μέλος της ιταλικής βουλής, με εξαίρεση μια μόνο νομοθετική περίοδο, μέχρι το 1996. Η γραμμή του, στο εσωτερικό του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν μετριοπαθής, ανοικτός στον διάλογο με τους σοσιαλιστές, τις προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1992 ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής βουλής, ενώ το 2005 ορίσθηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι ισόβιος γερουσιαστής.

Primo presidente della storia italiana a esser stato eletto per un secondo mandato, #Napolitano è scomparso oggi a 98 anni nella clinica Salvator Mundi di Roma. Il #Papa aveva chiesto di recente preghiere per lui, ricordandolo come "servitore della Patria"https://t.co/FtI91XQufk

— Vatican News (@vaticannews_it) September 22, 2023

Στις 10 Μαΐου 2006 εξελέγη πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και μετά τη λήξη της θητείας του, το 2013, λόγω αδυναμίας του κοινοβουλίου να συμφωνήσει στην επιλογή μιας νέας προσωπικότητας, ο Ναπολιτάνο δέχθηκε να επανακλεγεί για μια περιορισμένης διάρκειας θητεία. Παραιτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 και στην προεδρία της Δημοκρατίας τον διαδέχθηκε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσιμες φάσεις της νεότερης ιταλικής ιστορίας, με κυριότερη την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία και τη διαδοχή του από τον τεχνοκράτη οικονομολόγο Μάριο Μόντι, το Νοέμβριο του 2011.

Διαβάστε επίσης:

Μενέντεζ: Καταγγέλλει «συκοφαντική εκστρατεία» σε βάρος του – Στις 27 Σεπτεμβρίου το ομοσπονδιακό δικαστήριο

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πόσο κοστίζει η απίστευτης αξίας συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα – «Γεμίζεις ένα μουσείο»

HΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε νέα υπηρεσία πρόληψης της βίας από τα πυροβόλα όπλα

Keywords
Τυχαία Θέματα