ΗΠΑ: Έτοιμοι για απεργία και οι ηθοποιοί (video)

Οι Μέριλ Στριπ, Λίαμ Νίσον, Τζένιφερ Λόρενς, Ράμι Μάλεκ, Μπεν Στίλερ, Λόρα Λίνεϊ, Γκλεν Κλόουζ είναι ελάχιστα ονόματα σε μια μακρά λίστα ηθοποιών οι οποίοι με επιστολή τους προς τους επικεφαλής του Σωματείου τους SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) προτρέπουν να μην υποχωρήσουν, αλλά να σκληρύνουν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις με τα Χολιγουντιανά στούντιο και τις εταιρείες παραγωγής, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους καθώς

η ΣΣΕ λήγει την Παρασκευή.

«Δεν είναι η στιγμή για συμβιβασμούς ώστε να τα βρούμε κάπου στη μέση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των τουλάχιστον 400 ηθοποιών. Στο κείμενο τους εμφανίζονται αποφασισμένοι και ενημερώνουν τους συγγραφείς και την επιτροπή, που έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί, ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να απεργήσουμε, αν χρειαστεί».

Οι ηθοποιοί θορυβήθηκαν από χειρισμούς της Ένωσής τους, η οποία εκπροσωπεί τουλάχιστον 160.000 ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές, δημοσιογράφους, χορευτές, djs, κουκλοπαίκτες, ηχολήπτες και άλλους επαγγελματίες των ΜΜΕ.

Το σωματείο τους επιδιώκει ισχυρές προστασίες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και αυξήσεις στα πνευματικά δικαιώματα από επαναλήψεις, ενοικιάσεις DVD, διανομή περιεχομένου από πλατφόρμες ροής αλλά και κανονισμούς σχετικά με τις… αυτογραφόμενες οντισιόν, μεταξύ πολλών άλλων ζητημάτων.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα “μάτια” της ιστορίας είναι στραμμένα πάνω μας», αναφέρουν στην επιστολή. «Σας ζητάμε να πιέσετε για όλες τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και τις προστασίες που αξίζουμε και να γράψετε ιστορία κάνοντάς το. Αν δεν είστε σε θέση να φτάσετε μέχρι εκεί, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που σας έχουμε δώσει εμείς, τα μέλη, και να συμμετάσχετε με την WGA στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις “γραμμές” περιφρούρησης. Για το συνδικάτο και το μέλλον του, αυτή είναι η στιγμή μας. Ελπίζουμε ότι, εκ μέρους μας, θα ανταποκριθείτε σε αυτή τη στιγμή και δεν θα τη χάσετε», επισημαίνουν οι ηθοποιοί.

Αιτία της κινητοποίησης των ηθοποιών του Χόλιγουντ και της ανησυχίας τους ήταν όσα ειπώθηκαν σε βίντεο προς τα μέλη του της SAG, στο οποίο η πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής και Επαγγελματιών Τηλεόρασης, Φράν Ντρέσερ, εμφανίστηκε με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται είναι «εξαιρετικά γόνιμες». Αυτό άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία είναι κοντά, αν και οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες οπτικές σε πολλά, βασικά, ζητήματα των ηθοποιών, αναφέρουν αμερικανικά  ΜΜΕ.

Το επίμαχο βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ορισμένα μέλη της SAG-AFTRA θεώρησαν ότι η ηγεσία της Ένωσης τους είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμό και να συμφωνήσει σε ΣΣΕ με πολύ λιγότερα από αυτά που διεκδικούν.

Τις υπογραφές τους στην επιστολή έβαλαν μεταξύ των 400 και οι Τζέιν Φόντα, Ντον Τσίντλ, Κέβιν Μπέικον, Τζούλις Λουίς Ντρέιφους, Έλιοτ Πέιτζ, Μίνι Ντράιβερ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μπίλι Άικνερ, Πολ Ουόλτερ Χάουζερ, Νατάσα Λίον, Ντέιβιντ Ντουκόβνι, Κουίντα Μπράνσον, Τζον Λεγκουιζάμο, Ίβα Λονγκόρια, Μαρίσα Τομέι, Τζον Σλέιτερι, Λέσλι Αν Ουόρεν, Κίρα Σέτζγουικ, Μαρκ Ουέμπερ.

Η επιστολή

Διαβάστε επίσης:

Πορτοσάλτε για Ζαχαράτο: Αυτή η μίμηση της Τσαπανίδου δεν λέγεται χιούμορ (video)

Συνεχίζει το σερί στην κορυφή της τηλεθέασης η «Γη της ελιάς»

Τηλεθέαση: Τις προτιμήσεις των περισσοτέρων συγκέντρωσε το Mega την επομένη των εκλογών (πίνακας)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Έτοιμοι,ipa, etoimoi