Ήχοι από την Ελλάδα, τη Συρία και το Αφγανιστάν έφεραν την «Άνοιξη στον Πειραιά» (Photos)

ΕΛΛAΔΑAdvertorial

Μουσικές από την Ελλάδα, τη Συρία και το Αφγανιστάν πλημμύρισαν χθες το μεσημέρι το λιμάνι του Πειραιά, στη συναυλία που διοργάνωσαν από κοινού η «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών– Refugees Welcome to Piraeus!» και ο ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο.

Δεκάδες πρόσφυγες τραγούδησαν και χόρεψαν ξεχνώντας έστω και για λίγο την οδύσσεια που έχουν περάσει

μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα. Μικροί και μεγάλοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κατέφταναν στο λιμάνι κρατώντας στα χέρια τους σακούλες με τρόφιμα προσφέροντας μια ανάσα ανακούφισης στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε δίπλα στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, συνέπεσε με την έναρξη της άνοιξης και την Πρωτοχρονιά των Αφγανών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Yonous Muhammadi: «Οι άνθρωποι γιορτάζουν με την Ευρώπη να τους προσφέρει φράχτες και κλειστές πύλες» και πρόσθεσε ότι «Η μοναδική ελπίδα γι’ αυτούς είναι η σημερινή μέρα αλληλεγγύης, για την οποία ευχαριστούν ιδιαιτέρως όλους του Έλληνες».

Την έναρξη της συναυλίας έκανε ο τραγουδιστής Μουασίρ Ροσάν, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και διάσημος pop star στη χώρα του, που διωκόμενος από τους Ταλιμπάν ήρθε στην Ευρώπη για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον. Ο τραγουδιστής ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Έλληνες, τονίζοντας πως μέσω της μουσικής του θέλει να περάσει μηνύματα ανθρωπιάς, τα οποία όπως είπε προσπερνούν τα τείχη της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες τον υποδέχτηκαν στη σκηνή σε κλίμα ενθουσιασμού και ήδη από τα πρώτα λεπτά Αφγανοί, Σύροι, εθελοντές και απλός κόσμος έγιναν μία αγκαλιά και χόρεψαν όλοι μαζί. Αργότερα τη σκυτάλη πήρε το ελληνοσυριακό συγκρότημα Αl Mahabba ταξιδεύοντας τον κόσμο με ήχους της ανατολής ενώ τη συναυλία έκλεισε το ελληνικό συγκρότημα Encardia που έτυχε θερμής υποδοχής από τους πρόσφυγες.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μετζίνης

μουσικέςσυναυλίαΣυρίαΑφγανιστάνΠειραιάςπρόσφυγεςτραγούδιαχορόςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα