Η Υγεία θέλει εξυγίανση

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

«Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας εξελίχθηκαν σε υγειονομική τραγωδία», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

«Πρωταρχική αποστολή είναι να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της κοινωνίας από τα μνημόνια, ώστε να πάψει να υφίσταται

ο θεσμικός αποκλεισμός της πλειονότητας πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας», και είχε ακόμη επισημάνει. «Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, θα οικοδομηθεί ένα δημόσιο ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας, με ανάσχεση της ροής δημοσίων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, με ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος», δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Τις βασικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Υγείας. Το άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα για τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και την υγειονομική φτώχεια με επείγουσες μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό, την πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας παρουσιάζει το «Π».

Η «επίτευξη» των οικονομικών στόχων περιορισμού της δαπάνης υγείας και η εφαρμογή μέτρων και αλλαγών που έπρεπε να εφαρμοστούν έτσι κι αλλιώς, δεν έχει οδηγήσει σε ανακούφιση και βελτίωση του συστήματος, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο του τομέα της Υγείας, που αποτελείται από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό αναπληρωτή Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο και τον γενικό γραμματέα Σπύρο Κοκκινάκη.

Εικόνα κατάρρευσης

Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση που έχει παραλάβει η νέα κυβέρνηση δείχνει μια εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, καταπόνησης και εξάντλησης των λειτουργών του, ανεπαρκούς αντιμετώπισης των εστιών διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, υποχρηματοδότησης και αποτυχίας επίτευξης όλων των ονομαστικών στόχων του μνημονίου στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής και της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της άρσης των ανισοτήτων και της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με δεδομένη την άποψη του αρμόδιου επιτελείου ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν συμβαδίζουν με την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, οι προτεραιότητες, όπως καταγράφονται, είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού (σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΠΟΥ), η αντιμετώπιση - άρση των ανισοτήτων και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς, η ανάπτυξη της φαρμακευτικής παραγωγής γενοσήμων, η ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, είναι αναγκαίο οι δημόσιες δαπάνες υγείας να μην είναι κάτω από 6%. Απαιτούνται στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού για άμεση ενίσχυση δομών που κινδυνεύουν με κατάρρευση και κλείσιμο. Η ανθρωπιστική κρίση και η υγειονομική φτώχεια αλλά και η ενίσχυση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων απαιτούν την κατανόηση και την ενίσχυση των εταίρων μας και των θεσμών. Επιπλέον, απαιτείται επανεξέταση του καθεστώτος αναγραφής της δραστικής ουσίας, διότι έχει οδηγήσει σε αύξηση χρήσης ακριβών πρωτοτύπων, σε μεγάλη επιβάρυνση των ασθενών και μηδαμινή αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

Ο πρώτες βασικές κινήσεις του αρμόδιου επιτελείου έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς συστήθηκε επιτροπή για τη διασφάλιση προσπέλασης όλων των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Με τη φροντίδα του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου συστήθηκε επιτροπή για την αναμόρφωση της τιμολόγησης, αποζημίωσης και συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, με στόχο την αύξηση της χρήσης ποιοτικών γενοσήμων και τον καθορισμό κοινωνικών και νοσολογικών κριτηρίων στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Προχωρά η ενιαιοποίηση των πληροφορικών συστημάτων όλων των δομών Υγείας, για βελτίωση του ελέγχου αλλά και της αξιοποίησης για επιδημιολογική χρήση και ανάπτυξη έρευνας και κλινικών μελετών.

Ετοιμάζεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών και της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του πολίτη. Επιταχύνεται η επεξεργασία των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Άμεσα ετοιμάζεται η ένταξη στο σύστημα κατευθυντήριων οδηγιών για τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Ταυτόχρονα, προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργού αναπληρωτή Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου σε συνεργασία με την ΠΟΥ, για την εκπόνηση και έναρξη εφαρμογής σχεδίου μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τη σημερινή κατάσταση του συστήματος στη χώρα.

Παράλληλα, δρομολογείται η διαδικασία ορισμού των μηχανισμών για επανατιμολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων και μελετάται η καθιέρωση συστήματος καθορισμού κλειστών προϋπολογισμών ανά περιφέρεια με καθορισμό τελικής τιμής με βάση τον όγκο των εξετάσεων.

Ακόμη, με βάση τον σχεδιασμό του επιτελείου του υπουργείου Υγείας ενισχύεται ο ρόλος και διευρύνονται οι αρμοδιότητες της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Σχεδιάζεται ο καθορισμός κλειστών προϋπολογισμών για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα και η διαπραγμάτευση τιμών με βάση τον όγκο και την αποδεδειγμένη θεραπευτική καινοτομία. Ετοιμάζεται η αλλαγή του συστήματος προμηθειών με «παρατηρητήριο αστοχίας υλικών» και καθορισμό ανώτατης αλλά και κατώτατης τιμής. Εξετάζεται η εγκατάσταση εφαρμογής «εικονικής ηλεκτρονικής αποθήκης» για όλες τις δημόσιες δομές Υγείας για καλύτερο έλεγχο και διαχείριση των προμηθειών. Επανεξετάζεται το καθεστώς τηλεφωνικών ραντεβού στις δημόσιες δομές Υγείας με αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ραντεβού και την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και της επιβάρυνσης Δημοσίου και ασθενών.

ΥγείαΤσίπραςμεταρρυθμίσειςΚυβέρνησηαλλαγέςIssue: 1858Issue date: 02-04-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα