Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά οι Βρετανοί μπορούν να μείνουν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ιδέα του συνδεδεμένου μέλους στην ΕΕ προωθεί ο ευρωβουλευτής του δημοκρατικού κόμματος του Λουξεμβούργου Charles Goerens, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ταυτότητα, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η περίθαλψη στις χώρες της ΕΕ και η μετεγκατάσταση. Αυτοί που θα λαμβάνουν την ταυτότητα του συνδεδεμένου μέλους θα πληρώνουν απευθείας ένα ποσό στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Σε κείμενό του που δημοσιεύει ο Independent, ο ευρωβουλευτής γράφει ότι «παρατηρώντας την Ευρώπη από το στενό

του Καλαί, είναι καθαρό ότι η απόφαση του Κάμερον να θέσει το δίλημμα στο Βρετανικό λαό με τη μορφή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, έχει διχάσει τη χώρα του. Το κυρίαρχο συναίσθημα μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι θλίψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει από το να χαρακτηριστεί τέλεια αλλά για πολλούς από εμάς είναι το σημαντικότερο εγχείρημα Ειρήνης για τον πλανήτη. Η Ειρήνη στην Ευρώπη οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στις θυσίες των Βρετανών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα μερίδας του βρετανικού Τύπου, δεν έχω την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν στο πλαίσιο της εκδίκησης κατά της απόφασης των Βρετανών. Την ίδια ώρα, με δεδομένες τις θέσεις της Βρετανικής κυβέρνησης, είναι απίθανο η Βρετανία να πάρει μία καλύτερη συμφωνία σε σχέση με αυτές που ισχύουν ήδη για τα μέλη της ΕΕ.

Το Brexit μπορεί να σημαίνει Brexit αλλά τι γίνεται με τα εκατομμύρια των Βρετανών που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη και τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία;

Πολλοί Βρετανοί θεωρούν τους εαυτούς τους Ευρωπαίους και αξιολογούν ως σημαντική την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα και αυτό χτύπησε μία χορδή μέσα μου. Γι αυτό το λόγο σχεδίασα μία τροπολογία σε ένα σχέδιο για τη διαπραγμάτευση για το Brexit για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Η ιδέα είναι απλή και διασφαλίζει σε αυτούς που το θέλουν, ότι θα διατηρήσουν κάποια από τα δικαιώματα που έχουν τα πλήρη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της διαμονής στην ΕΕ και της δυνατότητας να ψηφίζουν στις Ευρωπαϊκές εκλογές και να εκπροσωπούνται από έναν Ευρωβουλευτή.

Από τη στιγμή που η ιδέα μου έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες, εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος των ατόμων που φαίνεται να αποδέχονται την ιδέα. Χιλιάδες Βρετανοί με ρωτούν τι πρέπει να κάνουν για βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί η ιδέα. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις συνθήκες η Ευρωπαϊκή ταυτότητα προέρχεται από τις εθνικές υπηκοότητες των κρατών-μελών. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η Ευρωπαϊκή υπηκοότητα είναι επιπρόσθετη και δεν αντικαθιστά την εθνική υπηκοότητα.

Η δημιουργία μιας επιπλέον προσωπικής και εθελοντικής υπηκοότητας της Ένωσης θα χρειαζόταν αλλαγές των συνθηκών, για τα δικαιώματα των μελών, αλλά δεν θα καταπατούσε την εθνική υπηκοότητα. Μία λύση τύπου συνδεδεμένου μέλους, θα μπορούσε να προσφέρει όλα τα δικαιώματα ακολουθώντας το αξίωμα ότι κανείς δεν φορολογείται εάν δεν εκπροσωπείται, αυτά τα μέλη θα μπορούσαν να πληρώνουν ένα ποσό απευθείας στις Βρυξέλλες και σε αντάλλαγμα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και να ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές σε κοινή πανευρωπαϊκή λίστα ευρωβουλευτών που μπορεί να αντικαταστήσει των κενό των 73 Βρετανών ευρωβουλευτών που θα φύγουν το 2019.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ήταν καλύτερο για τη Βρετανία να παραμείνει μαζί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά εφόσον το Brexit σημαίνει Brexit, δεν βλέπω το λόγο γιατί η ΕΕ να μην έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μία ατομική σχέση στους Βρετανούς που θέλουν να διατηρήσουν την Ευρωπαϊκή ταυτότητα» καταλήγει ο Charles Goerens.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΕυρωπαϊκή υπηκοότηταπρόταση για παραμονή των Βρετανών στην ΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα