Η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μέσα στο 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας δικηγόρος της βρετανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα ξεκινήσει μέσα στο 2016, αναφέρει δημοσίευμα της DW. Ο δικηγόρος έκανε την αποκάλυψη στην έναρξη της πρώτης από τις 7 δίκες που αναμένεται να γίνουν για το Brexit και αμφισβητούν μερικώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου.

Ο δικηγόρος Jason

Coppel είπε στο δικαστήριο ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα γίνει μέσα στο 2016, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή η απόφαση να ανατραπεί.

Η δικαστική διαμάχη επιχειρεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι μόνο το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να αποφασίσει για το εάν η Βρετανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Εάν γίνει αποδεκτό το αίτημα, το οποίο μπορεί να φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τον Δεκέμβριο, τότε όπως λένε οι δικηγόροι, θα πρέπει να γίνει συζήτηση στο κοινοβούλιο και ψηφοφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης από την ΕΕ.

Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί αποφάσισαν με ποσοστό 52% έναντι 48% ότι θα φύγουν από την ΕΕ και οι υποστηρικτές της εξόδου υποστηρίζουν ότι οι νομικές ενέργειες είναι μία προσπάθεια να εμποδίσουν την έξοδο.

Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 1.000 δικηγόροι υπέγραψαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και την τελική απόφαση θα πρέπει να την λάβει το κοινοβούλιο.

Επίσης την Τρίτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το Brexit θέτει εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη και θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία για το υπόλοιπο του 2016 αλλά και για το 2017. Επίσης το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στη Βρετανία κατά 0,2% για το 2016 και προβλέπει 0.9% ανάπτυξη για το 2017 από 1,3% που εκτιμούσε πριν από το Brexit.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο, είπε ότι μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια στο Λονδίνο να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες που ακολουθεί την αποχώρηση από την ΕΕ. «Οι Βρετανοί μας είπαν ότι μπορούν να υπογράψουν οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία, από τη στιγμή που δεν θα είναι πλέον μέλος της ΕΕ» είπε ο Κέρι και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία χρονική περίοδος που απαιτείται ανεξάρτητα από τις προθέσεις, και αυτό μπορεί να διαρκέσει κάποια χρόνια μέχρι να υπάρξει μία συμφωνία».

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαεπιπτώσεις BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα