Η Βαλτιμόρη φλέγεται... (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας, η Εθνοφρουρά στους δρόμους, πυρκαγιές, βίαια επεισόδια και η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό στους δρόμους της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ.

Τα πολύ βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη Δευτέρα στη Βαλτιμόρη έπειτα από την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, του Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά το βαρύ τραυματισμό του στη σπονδυλική στήλη κατά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα. Η πόλη

έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για το θάνατο του Αφροαμερικανού έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έξι αστυνομικοί

Πρόκειται για τα πιο σοβαρά έπειτα από εκείνα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι το περασμένο καλοκαίρι.

Ομάδες ατόμων με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια, ενώ συνελήφθησαν 27 άτομα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί από το βράδυ στους δρόμους της Βαλτιμόρης, ενώ η Εθνοφρουρά θα αναπτυχθεί αμέσως μόλις «είναι έτοιμη» μετά τις ταραχές οι οποίες συγκλονίζουν μέρος της πόλης από χθες, ανακοίνωσε η δήμαρχος Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.

Η Ρόλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «κακοποιά στοιχεία» και πρόσθεσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σε όλη την πόλη, για τους ενήλικους και τους ανήλικους συλλήβδην, εξαιρουμένων μόνο επειγόντων περιστατικών ιατρικής φύσης και μετακινήσεων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να μεταβαίνουν στις εργασίες τους.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πόλης έδινε μάχη για να σβήσει φωτιές που άναψαν διαδηλωτές και πλιατσικολόγοι.

Η στρατηγός Λίντα Σινγκ της Εθνοφρουράς τόνισε από τη δική της πλευρά ότι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν «μαζικά», άμεσα στη Βαλτιμόρη, για να συνδράμουν την αστυνομία.

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία—που προστέθηκε στις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών και προσώπων που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η νέα Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση στη Βαλτιμόρη και τόνισε πως το υπουργείο της είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε βοήθεια στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. «Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη», τόνισε στην ανακοίνωσή της η Λιντς, η οποία ορκίστηκε νωρίτερα χθες. Η ίδια πρόσθεσε: «θα διαθέσω όλους τους πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, την έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και την εξασφάλιση του τέλους της βίας».

Στην ίδια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ομπάμα συνομίλησε με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ, σχετικά με τις ταραχές.

Η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, η Οριόλες, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κατόπιν διαβούλευσης με την αστυνομία έναν αγώνα που επρόκειτο να δοθεί το βράδυ της Δευτέρας (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) εξαιτίας των ταραχών.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης προσπαθούν να κατασβέσουν πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η πολιτεία Μέριλαντ, όπου ανήκει διοικητικά η Βαλτιμόρη, κινητοποίησε πολλές χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες της Εθνοφρουράς για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη.

Εν τω μεταξύ η οικογένεια του Γκρέι με ανακοίνωσή της καταδίκασε τις πράξεις βίας τονίζοντας πως όσοι προβαίνουν σε αυτές δεν τιμούν τη μνήμη του 25χρονου παιδιού τους.

ΒαλτιμόρηεπεισόδιαMedia Gallery:
Keywords
Τυχαία Θέματα