Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει «έξυπνο» όλο το δημόσιο: Πώς το gov.gr θα “τρέχει” με ειδικό πρόγραμμα ΑΙ από τη Google

Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το δημόσιο μέσα από την εφαρμογή gov.gr για το καινούργιο ψηφιακό πορτοφόλι που θα κάνει τη ζωή όλων μας ευκολότερη σε ό,τι έχει να κάνει επικοινωνία με το Δημόσιο ή άλλους φορείς είναι τα δύο φιλόδοξα project που τρέχει αυτή την περίοδο το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και τα οποία θα είναι έτοιμα τις επόμενες εβδομάδες.

Ήδη εδώ και κάποιο διάστημα δουλεύετε η εφαρμογή από τους υπεύθυνους του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης και με

βάση την οποία θα μπορεί ο καθένας μας είτε με κείμενο είτε με φωνή να ζητά οτιδήποτε έχει να κάνει με την λειτουργία του δημόσιου . Όπως για παράδειγμα τι πρέπει να κάνουμε και που πρέπει να απευθυνθούμε για να πουλήσουμε ένα το αυτοκίνητο ή για να πάρουμε διαζύγιο. Η νέα εφαρμογή gov.gr με ψηφιακή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί βήμα βήμα .

Όπως ανέφερε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στο topontiki.gr “το όλο project τρέχει με τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της Google και είναι η πρώτη δουλειά που κάνει η Google σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Η Google ήρθε και μας είπε παιδιά εμείς δεχόμαστε να έρθουμε να καθίσουμε και να δουλέψουμε και να σας το κάνουμε κατευθείαν στα ελληνικά.”

Το πρώτο σύστημα έτρεχε στα ελληνικά μετά γινόταν η μετάφραση στα αγγλικά η τεχνητή νοημοσύνη έψαχνα στα αγγλικά έβρισκε αυτό που έπρεπε να βρει και το μετέφρασε ξανά στα ελληνικά όπου όμως η μετάφραση είχε και κάποια προβλήματα. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε όλο το σύστημα να τρέχει εξαρχής στα ελληνικά κι αυτή την μεγάλη δουλειά ανέλαβε να κάνει η Google.

Η δουλειά αυτή γίνεται στον ΕΔΥΤΕ. Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης έχει τρεις εταιρείες την κοινωνία της πληροφορίας, το ΕΔΥΤΕ όπου βρίσκονται οι επιστήμονες του υπουργείου που προέρχονται από τον εκπαιδευτικό και τον ακαδημαϊκό χώρο και αυτοί που έχουν τα δίκτυα και τα data center και την ΗΔΙΚΑ που ασχολείται με την υγεία.

Το μοντέλο εκπαιδεύεται συνεχώς στα ελληνικά για το τι πρέπει να ψάξει και ένα άλλο κομμάτι που δουλεύετε είναι να προτείνει ο συγκεκριμένος ψηφιακός βοηθός πως μπορούμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία του Δημοσίου. Όπως μας λέει ο Δημήτρης Παπαστεργίου “ υπάρχει ο Μίτος μία βάση δεδομένων που έχουμε όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου φτιάχνουμε λοιπόν έτσι τη δουλειά προκειμένου να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας προτείνει μόνο της πως να μειωθούν οι διαδικασίες”.

Η εφαρμογή θα βγει στην κυκλοφορία μέσα στον Νοέμβριο και μέσα σε δύο μήνες θα έχει μάθει όλη η λειτουργία του δημόσιου. Παραδείγματος χάριν αν ρωτήσεις ποιος δικαιούται το evia pass σου βγάζει τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα.

Όσο το μοντέλο θα εκπαιδεύεται με περισσότερες ερωτήσεις τόσο πιο ακριβές θα γίνεται και στις απαντήσεις. Κάθε φορά που εμείς θα το χρησιμοποιούμε και θα ρωτάμε αυτό θα καταλαβαίνει ότι απάντησε σωστά θα δίνει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στη σωστή απάντηση και θα εκπαιδεύεται θα είναι μια συνεχής δυναμική διαδικασία.

Για την δημιουργία όλου αυτού του project δουλεύουν 10 άτομα στον ΕΔΥΤΕ μαζί με την Google και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου η Google υλοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο κράτους.

Το δεύτερο project που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου θα αφορά το καινούργιο ψηφιακό πορτοφόλι το οποίο θα μας απαλλάξει από την ανάγκη να στέλνουμε πιστοποιητικά.

Όπως αναφέρει ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης

“ για να γράψει κάποιος το παιδί του στον παιδικό σταθμό χρειάζονται διάφορα έγγραφα. Θα έρχεται λοιπόν στο ψηφιακό πορτοφόλι μια ειδοποίηση όπου θα λέει για την αίτηση που κάνετε, η οποία αίτηση μπορεί να είναι ένα SMS που θα στέλνουμε, ο τάδε Δήμος θέλει την εξουσιοδότηση για αυτά τα έγγραφα. Εσύ θα πατάς συμφωνώ και όλα τα δεδομένα θα πηγαίνουν αυτόματα στο δήμο προκειμένου να γίνει η εγγραφή στον παιδικό σταθμό”.

Άλλο ένα παράδειγμα που μπορεί να μας απαλλάξει από τη γραφειοκρατία το ψηφιακό πορτοφόλι είναι η περίπτωση να θέλει να γραφτεί ένας φοιτητής σε ένα τμήμα Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στα έγγραφα που χρειάζονται είναι η εκτύπωση ηλεκτρονικής αίτησης, η φωτοτυπία της ταυτότητας, το πιστοποιητικό γέννησης, μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας, και ΑΜΚΑ. Όλα αυτά με ένα αίτημα που θα έρχεται στο ψηφιακό πορτοφόλι και θα ζητάει την αποδοχή μας θα πάνε στο αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου αυτόματα χωρίς να κάνουμε εμείς τίποτα άλλο.

Μέσα στο Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το μοντέλο για όλα τα χαρτιά που χρειάζονται οι εταιρείες ενέργειας και πληροφορικής που εκεί ταω πράγματα είναι πιο απλά και τα έγγραφα πιο λίγα. Άρα τα νέα συμβόλαια για τις εταιρείες ενέργειας θα γίνονται πλέον μέσα από το νέο ψηφιακό πορτοφόλι του Δημοσίου.

“Με το ψηφιακό πορτοφόλι θα μπορούμε να απαλλαγούμε από το οτιδήποτε ζητάμε από ένα φορέα δημόσιο ιδιωτικό και να μην χρειαστεί να υποβάλεις τίποτα” μας λέει ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Όσον αφορά την ένταξη και του διαβατηρίου στο ψηφιακό πορτοφόλι ο Δημήτρης Παπάστεργίου αναφέρει ότι “το διαβατήριο δεν έχει πολύ νόημα να το συζητάμε τώρα για τον εξής λόγο. Εμείς μπορούμε να το βάλουμε και αύριο δε χρειάζονται έξι μήνες όμως θα πρέπει να έχει το αντίστοιχο σύστημα η Ιταλία, η Γαλλία και οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Πρέπει να έχουν και οι άλλες χώρες την αντίστοιχη δομή να το δεχτούν. Η Ευρώπη σήμερα δουλεύει το νέο ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι είναι μια ιστορία που θέλει από έξι μήνες έως ένα χρόνο για να υλοποιηθεί για να αποφασίσουμε ένα κοινό πρωτόκολλο που θα έχουν όλες οι χώρες για να μπορούμε να βγούμε με αυτά τα στοιχεία παντού στην Ευρώπη. Παραδείγματος χάρη το διαβατήριο και το δίπλωμα οδήγησης”.

Επίσης στο ψηφιακό πορτοφόλι το επόμενο διάστημα θα μπουν διάφορες ιδιότητες που έχει ο καθένας μας. Παραδείγματος χάρη το ψηφιακό πάσο για τον φοιτητή. Άλλες ιδιότητες όπως είμαι δημοσιογράφος, μηχανικός, γιατρός , πολύτεκνος , ανάπηρος. Όλα αυτά πλέον θα υπάρχουν στο ψηφιακό πορτοφόλι που θα έχει ο καθένας μας στο κινητό του.

Επίσης υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο άμυνας για το θέμα της ταυτότητας των στρατιωτικών. Είτε θα βγει μια καινούργια ταυτότητα ή θα μπει η υπάρχουσα ταυτότητα τους στο ψηφιακό πορτοφόλι όπως θα μπήκε η ταυτότητα λιμενικών, πυροσβεστών και αστυνομικών. Η ταυτότητα τους πια θα βρίσκεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Ακόμα έρχεται και το πακέτο του my auto. Εκεί θα υπάρχει η άδεια αυτοκινήτου, το ΚΤΕΟ, η κάρτα καυσαερίων και πιθανότατα να μπει μέσα και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του κάθε αυτοκίνητου.

Μέρα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης θα έχει συνάντηση με την πολιτική προστασία για το θέμα του ψηφιακού εντοπισμό των πυρκαγιών.

Όπως αναφέρεις το ποντίκι ο Δημήτρης Παπαστεργίου “ένα από τα δύο συστήματα που έχουμε δοκιμάσει μπορεί να διαγνώσει σε 1 λεπτό αν η σκόνη σε ένα δάσος είναι μικροσωματίδιο καπνού ή σκόνη από ένα φορτηγό μέσα σε δασικό δρόμο ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς έχουμε κάνει τις δοκιμές μας θεωρούμε ότι είναι επαρκές το σύστημα από κει και πέρα θα δει πολιτική προστασία ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία για να τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα και το πόσα θα τοποθετηθούν έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό που μπορεί να διαθέσει το υπουργείο πολιτικής προστασίας.”

Όμως αυτό το σύστημα μπορεί να κουμπώσει και με drone . Παραδείγματος χάρη το σύστημα θα δίνει ένα αλάρμ ότι εκεί υπάρχει πυρκαγιά και επειδή δίνει ακριβείς συντεταγμένες θα μπορεί στη συνέχεια να σηκωθεί ένα drone και να πάει να τραβήξει φωτογραφίες ή να στείλει απευθείας οπτικό υλικό.

Διαβάστε επίσης

Αστικές συγκοινωνίες: Ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα ετοιμάζει η κυβέρνηση (Video)

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από την Τετάρτη – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Θεσπρωτία: Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στους Φιλιάτες

Keywords
gov, google, www.google.gr, προγραμμα, δημοσιο, νοημοσυνη, gov.gr, gov, project, νέα, μετάφραση, data, ηδικα, evia, ελλαδα, sms, αμκα, γαλλια, auto, κτεο, συγκοινωνιες, σεισμος, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, καιρος, τελη κυκλοφοριας 2016, εχω αμκα, ξανα, κοινωνια, χωρες της ευρωπης, πασο, το ποντικι, διαβατηριο, μετάφραση, evia, χωρες, το θεμα, αδεια, αιτηση, αυτοκινητο, βημα, δουλεια, εξουσιοδοτηση, ηδικα, θεμα, ιταλια, κτεο, τα νεα, υγεια, φωτογραφιες, φωτογραφια, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δασος, δευτερο, διαστημα, δημος, δομη, δικτυα, διπλωμα, εγγραφα, εγγραφη, ειπε, υπαρχει, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερχεται, ετοιμο, ευρωπη, ζωη, ζητα, ειδοποιηση, κυβερνηση, κειμενο, κινητο, λειτουργια, λογο, μηνες, μηχανικος, νοημα, παντα, παιδι, παιδια, πιστοποιητικο γεννησης, ποντικι, προβληματα, πορτα, συγκεκριμενα, συνεχεια, ταυτοτητα, τμημα, φοιτητης, φωνη, φορα, ψηφιακη, ψηφιακο, auto, data, δημητρης, εφαρμογη, ελληνικα, ερωτησεις, χωρα, project, υπουργειο, κομματι, πακετο, ριχτερ, sms, υλικο, βοηθος
Τυχαία Θέματα
– Έρχεται,– erchetai