Η συντριβή της Apple στις Βρυξέλλες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιδρυτής της ήταν ιδιοφυία. Οι πελάτες της πιστοί όσο κανείς άλλος. Οι μέτοχοι την αγαπούν. Η Apple δεν κυριαρχεί απλά στην αγορά, αλλά την καθορίζει.

Όμως η εταιρεία, έλαβε στα κεντρικά της γραφεία στη Silicon Valley ένα πρόστιμο που αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει το Politico και τονίζει ότι η εταιρεία δεν έχει εκπρόσωπο

στις Βρυξέλλες και αναφέρει ότι απέτυχε στο μάθημα του lobbying στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης. Η εταιρεία απείχε και από την έρευνα που έκανε η Επιτροπή και το αποτελέσματα προκάλεσε την σύγκρουση.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Tim Cook στις Βρυξέλλες στις αρχές του 2016. Η συνάντησή του με την Επίτροπο ανταγωνιστικότητας Margrethe Vestager δεν μπορούσε να πάει χειρότερα.

Ο Cook εμφανίστηκε επίμονος, θεωρούσε ότι μόνο αυτός έχει δίκιο, και πολλές φορές διέκοπτε την Επίτροπο. Αυτή η συνάντηση καθόρισε τη σχέση της εταιρείας με την ΕΕ. Το περιοδικό αναφέρει με έκπληξη ότι εάν κυκλοφορείς στους πολιτικούς κύκλους των Βρυξελλών δεν θα προσκληθείς σε εκδηλώσεις της εταιρείας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Το μικρό γραφείο της εταιρείας, αφιερώνει μόλις το μισό χρόνο των ενεργειών του για lobbying. Το ετήσιο ποσό που δαπανά για lobbying στις Βρυξέλλες είναι περίπου 800.000 δολάρια την ώρα που η Google δαπανά περισσότερα από 4.5 εκατομμύρια.

Η εταιρεία έχει ισχυρό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά είναι σχεδόν αόρατη στη διπλωματική και πολιτική κοινότητα της ΕΕ.

Μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είπε ότι η εταιρεία σπάνια στέλνει δελτία τύπου και άλλα νέα στους βουλευτές σε αντίθεση με την πρακτική των ανταγωνιστικών εταιρειών όπως η Google.

Εκτός από κάποιες περιπτώσεις ειδικού ενδιαφέροντος η εταιρεία δεν έχει συμμετοχή στα εκατοντάδες συμβουλευτικά σώματα των Βρυξελλών και όπως τονίζουν Ευρωβουλευτές η εταιρεία μπορεί να έχει επαφές με έμπειρους ευρωβουλευτές, αλλά απουσιάζει από όλες τις σημαντικές συζητήσεις και είναι αρνητικοί κάθε φορά που συμμετέχουν.

«Είναι φανερό ότι η εταιρεία δεν έχει παρουσία στην ΕΕ» λέει η Marietje Schaake, ευρωβουλευτής με γνώση στα ζητήματα τεχνολογίας, μου έκανε εντύπωση ότι όταν επισκέφθηκα τα γραφεία τους, δεν μου μίλησαν για πολιτική, αλλά μου παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Οι εταιρείες συνήθως μιλούν για την πολιτική τους, αλλά με την Apple δεν συνέβη ποτέ».

Appleπρόστιμο AppleApple ΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα