Η συναρπαστική ζωή του Ελληνα «αδερφού» του Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ

ΚΟΣΜΟΣ

Είναι ο σκληροτράχηλος αντίπαλος του Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ σε πέντε ταινίες, ενώ οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα θα τον αναγνωρίσουν στη διάσημη σκηνή πάλης στη σάουνα στην ταινία «Υπέρτατη πρόκληση» (1996). Πότε όμως δεν είχαμε φανταστεί ότι ο μεγαλόσωμος, γαλανομάτης μαχητής, ο οποίος υποδυόταν πάντα τον κακό θα μπορούσε να είναι Ελληνας.

Ο Στέφανος Μιλτσακάκις μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 13 ετών αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Μη γνωρίζοντας λέξη αγγλικά και ξεκινώντας από το

μηδέν κατάφερε όχι μόνο να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ αλλά και να στεφθεί δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο Mixed Martial Arts (γνωστό ως MMA ή παγκράτιον), το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό.

Ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός εκτός από τον Βαν Νταμ έχει βρεθεί στο πλευρό μεγάλων σταρ όπως του Ρότζερ Μουρ, του Μπεν Αφλεκ, του Πολ Γουόκερ, του Ντον Τζόνσον, του Κιθ Καραντάιν ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στην ταινία «Den of Thieves» δίπλα στον Τζεράρντ Μπάτλερ και τον 50 Cent.

«Επειδή είμαι ξανθός με γαλάζια μάτια και έχω τετράγωνο πηγούνι σχεδόν πάντα με έβαζαν να κάνω τον Ρώσο και μου έδιναν τον ρόλο του κακού. Την καριέρα στο Χόλιγουντ δεν την επιδίωξα, ήρθε από μόνη της. Με είδε ένας ατζέντης στην παραλία και λόγω των σωματικών μου προσόντων μού πρότεινε να παίξω σε μια ταινία. Επιπλέον, επειδή έγινα παγκόσμιος πρωταθλητής στο Mixed Martial Arts δεχόμουν συχνά προτάσεις από τον κινηματογράφο. Δεν είχα και δεν έχω ατζέντη, κάτι για το οποίο έχω μετανιώσει. Αν το είχα κυνηγήσει περισσότερο θα είχα κάνει μεγαλύτερη καριέρα ως ηθοποιός», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» από το σπίτι του στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια ο Στέφανος Μιλτσακάκις.

Η υποτροφία
Γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Προβατώνας Εβρου και το 1972 μαζί με τους γονείς και την αδελφή του μετακόμισε στη Βόρεια Καρολίνα. «Είμαι ευγνώμων γιατί δεν γνώρισα καμία διάκριση στις ΗΠΑ. Μέναμε στην πόλη Ράλεϊ και ο πατέρας μου εργάστηκε ως ράφτης, όμως ποτέ δεν έμαθε αγγλικά. Οταν ήμουν 15 χρονών ξεκίνησα να κάνω ελευθέρα πάλη. Το 1980 βγήκα τρίτος στο Κολεγιακό πρωτάθλημα και έτσι πήρα υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας. Το 1984 ήρθα στην Αθήνα για να προπονηθώ με την Εθνική Ομάδα Ελευθέρας Πάλης και να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς με τα ελληνικά χρώματα», αναφέρει ο 58χρονος ηθοποιός.

Μια εβδομάδα όμως πριν από τους Αγώνες έπαθε ρήξη χιαστού και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση. Το γόνατό του είχε καταστραφεί. Επρεπε να ξεχάσει το Ολυμπιακό μετάλλιο και τον πρωταθλητισμό.

«Για μένα ήταν το τέλος του κόσμου, όμως συνέχισα να γυμνάζομαι ερασιτεχνικά. Το 1989 ενώ περπατούσα σε παραλία της Βόρειας Καρολίνας ένας ατζέντης με είδε και μου πρότεινε να συμμετάσχω σε μια ταινία. Ετσι έπαιξα στο "Shooters" και στην επιτυχημένη κωμωδία "Weekend at Bernie's", η οποία με έκανε γνωστό. Την ίδια χρονιά, μου πρότειναν να παίξω στο "Σάιμποργκ" με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, τον οποίο δεν είχα δει ποτέ. Στα γυρίσματα με πλησιάζει ένας νεαρός και αρχίζει να μου μιλάει, κάποια στιγμή μου λέει έγινα ηθοποιός γιατί θαύμαζα τον Ρότζερ Μουρ, σε αυτόν οφείλω τα πάντα. Τότε αντιλήφθηκα ότι ήταν ο πρωταγωνιστής, ο Βαν Νταμ. Αναπτύχθηκε συμπάθεια μεταξύ μας και πάντα τον έβλεπα σαν τον μικρότερο αδελφό μου. Συνολικά γυρίσαμε μαζί 5 ταινίες, "Σάιμποργκ" (1989), "Lionheart" (1990), "Υπέρτατη πρόκληση" (1996), "Η αναζήτηση" (1996) και "Εκτός τροχιάς" (2002). Ο Ζαν Κλοντ είναι δυνατός άνδρας και υπερκινητικός. Ως χαρακτήρας είναι δύσκολος. Οι δυο μας παίξαμε ξύλο πολλές φορές στο πλατό. Ολες αυτές οι σκηνές στήνονται από ειδικούς χορογράφους και δεν μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Σε μια από τις ταινίες του είπα ?Ζαν Κλοντ, αυτές τις μπουνιές τις έχεις ξαναδώσει, έχω να σου προτείνω να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Εκείνος αμέσως συμφώνησε και κάναμε καταπληκτική δουλειά», θυμάται ο Στέφανος Μιλτσακάκις. Μετά την πρώτη συνεργασία του με τον Βαν Νταμ αποφάσισε το 1990 να μετακομίσει στο Λος Αντζελες. Συνέχισε να συμμετέχει με μικρούς ρόλους σε ταινίες ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής.

Η μύηση στο ζίου ζίτσου
Το 1993 γνώρισε τον Βραζιλιάνο παγκόσμιο πρωταθλητή στο ζίου ζίτσου Ρίκσον Γκρέισι. «Εκείνος με μύησε στο ζίου ζίτσου, το κυριότερο όμως, έγινε η αιτία για να γνωρίσω το Mixed Martial Arts (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες) γνωστό ως παγκράτιον. Πρόκειται για ένα αγώνισμα όπου τα πάντα επιτρέπονται και μπορείς να χτυπήσεις τον αντίπαλο με τα χέρια αλλά και τα πόδια, οι ρίζες του εντοπίζονται στην αρχαίο ελληνικό αγώνισμα παγκράτιον.

Τα πήγα καταπληκτικά και ξεκίνησα να συμμετέχω σε αγώνες αρχικά στη Βραζιλία. Αν και είχα κατεστραμμένο γόνατο στέφθηκα δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο World Vale Tudo championship, το 1999 και το 2002. Μέχρι και τα 47 μου χρόνια αγωνιζόμουν επαγγελματικά», αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Μιλτσακάκις. Οταν αποσύρθηκε το 2006 άνοιξε ένα γυμναστήριο στο Λος Αντζελες, το οποίο πούλησε πέρυσι για να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπά πραγματικά, τον κινηματογράφο.

Αυτήν την περίοδο μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας «Den of Thieves» με τον Τζεράρντ Μπάτλερ, στην οποία συμμετέχει και ο 50 Cent. «Ο Μπάτλερ είναι καλός ηθοποιός και σεμνός άνδρας. Στο παρελθόν συνεργάστηκα με διάφορους σταρ. Στην "Αναζήτηση", η οποία γυρίστηκε στο Πουκέτ στην Ταϊλάνδη, ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να πρωταγωνιστήσει δηλαδή σε μια ταινία μαζί με τον Ρότζερ Μουρ. Για εμένα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γιατί έγινα στενός φίλος με τον Βρετανό ηθοποιό. Ο Μουρ είναι πολύ ευγενικός και διαθέτει απίστευτο χιούμορ. Με τον Ντον Τζόνσον συνεργαστήκαμε σε επτά επεισόδια της σειράς "Nash Bridges" από το 1998 έως το 2001. Ο συνέταιρός μου στο γυμναστήριο Αντονι Γιόρκοβιτς ήταν ο σεναριογράφος της σειράς "Μαϊάμι Βάις", έτσι μέσω του Αντονι συναντούσα συχνά τον Τζόνσον. Με τον Μπεν Αφλεκ και την Τζένιφερ Γκάρνερ συναντηθήκαμε στα γυρίσματα του "Daredevil" (2003), ενώ με την Πάμελα Αντερσον σε ένα επεισόδιο του "Baywatch". Αυτός όμως που με εντυπωσίασε ήταν ο Πολ Γουόκερ. Τον γνώρισα το 2007 στα γυρίσματα του "Bobby Z" στο Μεξικό. Εκεί γνώρισα και τους Κιθ Καραντάιν, Λορενς Φίσμπερν και Ολίβια Γουάιλντ. Με τον Πολ γίναμε φίλοι, βγαίναμε μαζί και τον προπονούσα στο Ζίου Ζίτσου. Τι εξαίρετος ηθοποιός, τι ωραίος άνθρωπος εξωτερικά και εσωτερικά, κρίμα που έφυγε από τη ζωή τόσο νωρίς... Επίσης με τον Τζετ Λι έχω κάνει το "The Master" (1992) ενώ έχω παίξει σε διάφορες ταινίες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Ξέρεις, όταν ήρθα στην Αμερική το 1972 είδα μια ταινία με τον Μπρους Λι. Εκείνος υπήρξε η καθοριστική επιρροή για εμένα και εξαιτίας του ασχολήθηκα με τις πολεμικές τέχνες», τονίζει με έμφαση.

Γράφει και σενάριο
Αυτήν την περίοδο γράφει το σενάριο μιας σειράς με θέμα το παγκράτιο. Στον ελεύθερο χρόνο του όμως διαβάζει στα ελληνικά την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Καζαντζάκη. «Στο παρελθόν έχω μελετήσει τον Πλάτωνα και τον Θουκυδίδη. Η Απολογία του Σωκράτη αποτέλεσε μια αληθινή αποκάλυψη, είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει. Ο Σωκράτης και ο Καζαντζάκης αποτελούν το φως στη ζωή μου».

Τον ρωτώ τι τον δίδαξε μέχρι τώρα η ζωή.

«Οτι οι άνθρωποι που αξίζουν πραγματικά είναι σεμνοί και ότι τα πάντα στη ζωή είναι πεπρωμένο». Οσο για το Πάσχα; «Θα γιορτάσω την Ανάσταση στην Αγία Σοφία στο Λος Αντζελες. Οσο μεγαλώνω γίνομαι όλο και περισσότερο Ελληνας».

Πηγή: Έθνος

Ζαν Κλοντ Βαν ΝταμΣτέφανος ΜιλτσακάκιςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
βαν, ζωη, βαν, τελος του κοσμου, χονγκ κονγκ, το φως, κοσμοσ, ηπα, mma, σταρ, μπεν, αφλεκ, κιθ, συμμετοχή, εθνος, αθηνα, επρεπε, ολυμπιακος, weekend, οφείλω, world, nash, baywatch, λορενς, master, επιρροή, φως, πασχα, ανάσταση, video, popular, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, ολυμπιακοί αγώνες, εκλογες ηπα, η ζωη, ζιου ζιτσου, βραζιλια, εθνικη, ηθοποιος, ηπα, θεμα, καριερα, κινα, ξυλο, ονειρο, σταρ, σωκρατης, ταινιες, τυχη, φως, mma, αγια σοφια, αγωνες, αμερικη, ανθρωπος, ανάσταση, απιστευτο, αποκαλυψη, αφλεκ, βορεια, γονατο, γονεις, γυρισματα, εγινε, εβδομαδα, επιρροή, επρεπε, επτα, ετων, εφυγε, ιδια, ηλικια, καζαντζακης, κιθ, κωμωδια, λορενς, ματια, μεξικο, μηδεν, μπεν, μπορεις, ομαδα, παντα, οφείλω, πουκετ, ραφτης, ρηξη χιαστου, ρηξη, ρολο, σαουνα, σεναριο, σιγουρα, συμμετοχή, σκηνες, σοφια, σπιτι, τετραγωνο, το φως, χιουμορ, χονγκ κονγκ, ελληνικα, εμφαση, επεισοδια, φιλοι, ηρθα, ιδιαιτερα, ποδια, popular, σκηνη, world, χερια
Τυχαία Θέματα