Η συγκλονιστική μαρτυρία του φωτογράφου της δολοφονία Καρλόφ: «Το σώμα του πρέσβη ήταν λίγα μέτρα μακριά μου»

ΚΟΣΜΟΣ

Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκύρα, Αντρέι Καρλόφ, την Δευτέρα συγκλόνισε την κοινή γνώμη για τον τρόπο που έγινε, ενώ όσο περνάνε οι μέρες από την αστυνομική έρευνα προκύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονίας του Κάρλοφ.

Μάρτυρας της δολοφονίας ήταν και ο φωτογράφος του Associated Press, Μπουρχάν Οζμπιλιτζί. Ο ίδιος, λίγες ώρες μετά το περιστατικό κατέγραψε τα όσα έζησε καταθέτοντας τη μαρτυρία του και εξηγώντας

γιατί δεν δίστασε να φωτογραφήσει τη σκηνή του εγκλήματος και γιατί δεν κατέβασε την κάμερα για να προφυλαχθεί.

Το κείμενο του Οζμπιλιτζί:

«Ήταν μια εκδήλωση ρουτίνας, εγκαίνια για μια έκθεση φωτογράφων της Ρωσίας. Έμεινα άναυδος όταν ένας άνδρας με σκουρόχρωμο κουστούμι και γραβάτα έβγαλε το όπλο του. Σκέφτηκα πως ήταν κάτι σαν θεατρικό ενσταντανέ. Όμως ήταν μια εν ψυχρώ προμελετημένη δολοφονία, που εκτυλίχθηκε μπροστά μου και μπροστά στον κόσμο που έτρεχε τρομοκρατημένος για να σωθεί, την ώρα που ο αδύνατος, κοντοκουρεμένος άνδρας σκότωνε τον πρέσβη της Ρωσίας.

Οι τουλάχιστον οκτώ πυροβολισμοί αντήχησαν μέσα στην γκαλερί και ξέσπασε πανδαιμόνιο. Άλλοι ούρλιαζαν, άλλοι κρύβονταν πίσω από κολόνες, κάτω από τραπέζια, έπεφταν στο έδαφος. Εγώ φοβήθηκα και ήμουν μπερδεμένος αλλά βρήκα κάποια κάλυψη πίσω από έναν τοίχο και έκανα τη δουλειά μου, δηλαδή τράβηξα τα καρέ.

Η έκθεση με τίτλο «Από το Καλίνινγκραντ στην Καμτσάτκα, με τα μάτια ταξιδιωτών» περιλάμβανε φωτογραφίες από το δυτικό άκρο της Ρωσίας στη Βαλτική μέχρι τη χερσόνησο της Καμτσάτκα στα ανατολικά. Αποφάσισα να πάω απλώς επειδή βρισκόταν στο δρόμο μου προς το σπίτι.

Όταν έφθασα, οι ομιλίες είχαν αρχίσει. Όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Αντρέι Καρλόφ, πλησίασα για να τον φωτογραφίσω, πιστεύοντας ότι οι φωτογραφίες θα ήταν χρήσιμες για θέματα ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Εκείνος μιλούσε ήρεμα και με αγάπη για την πατρίδα του, σταματώντας κατά διαστήματα, για να επιτρέψει στον διερμηνέα να μεταφράσει τα λόγια του στα τουρκικά. Ήταν ήρεμος και ταπεινός. Τότε άρχισαν οι συνεχόμενοι πυροβολισμοί και ξέσπασε πανικός στο ακροατήριο.

Το σώμα του πρέσβη ήταν στο έδαφος, λίγα μέτρα μακριά από εμένα. Δεν έβλεπα αίμα γύρω του, σκέφτηκα ότι μπορεί να τον πυροβόλησε στην πλάτη. Μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί. Κάποιος πέθαινε μπροστά μου, μια ζωή χάθηκε μπροστά στα μάτια μου. Μετακινήθηκα πίσω και στα αριστερά, καθώς ο ένοπλος κουνούσε το όπλο του προς τον κόσμο που βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του δωματίου.

Δεν μπορούσα να καταλάβω τι κίνητρο είχε ο δράστης. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποιος Τσετσένος. Ο κόσμος είπε αργότερα ότι φώναζε για το Χαλέπι της Συρίας. Σκέφτομαι πως ήταν μάλλον εξαγριωμένος για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι που αποσκοπούσαν στην εκδίωξη των αντικυβερνητικών ανταρτών.

Πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες. Φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», δεν μπορούσαν να καταλάβω τα υπόλοιπα γιατί ήταν στα αραβικά.

Ο δράστης ήταν ταραγμένος, περπατούσε γύρω από τη σορό του πρέσβη, σπάζοντας μερικές από τις φωτογραφίες που κρέμονταν στον τοίχο. Ήμουν φοβισμένος και ήξερα τι κίνδυνο διέτρεχα αν ο ένοπλος στρεφόταν προς το μέρος μου. Αλλά προχώρησα λίγο και τον φωτογράφισα καθώς εκφόβιζε το εγκλωβισμένο ακροατήριο.

Σκέφτηκα: «Είμαι εδώ που γίνονται όλα, ακόμη κι αν τραυματιστώ ή σκοτωθώ, είμαι δημοσιογράφος». Πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Θα μπορούσα να τρέξω μακριά χωρίς να τραβήξω φωτογραφίες. Αλλά δεν θα ήξερα τι να πω μετά αν με ρωτούσαν «Γιατί δεν τράβηξες φωτογραφίες;» .

Σκέφτηκα ακόμα και τους φίλους και τους συναδέλφους μου που σκοτώθηκαν τραβώντας φωτογραφίες στις εμπόλεμες ζώνες κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών. Είδα τον ένοπλο να έχει αυτοέλεγχο παρότι ήταν ταραγμένος και φώναζε στον κόσμο να μείνει πίσω. Οι φύλακες ασφαλείας διέταξαν να εκκενώσουμε την αίθουσα και φύγαμε.

Ασθενοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα έφτασαν σύντομα και ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση. Ο δράστης σκοτώθηκε αργότερα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Όταν γύρισα στο γραφείο μου για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου, σοκαρίστηκα όταν είδα ότι ο ένοπλος στεκόταν πίσω από τον πρέσβη καθώς εκείνος μιλούσε. Σαν να ήταν φίλος του ή σαν να ήταν κάποιος σωματοφύλακας» .

Οι φωτογραφίες του Μπουρχάν Οζμπιλιτζί

Μπουρχάν ΟζμπιλιτζίφωτογράφοςΡώσος πρέσβηςδολοφονία πρέσβηΤουρκίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα