Η στρατηγική Ανδρουλάκη στον δρόμο προς τις κάλπες και ο συνεχής διμέτωπος

Τα πρώτα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις για να δουν το πολιτικό αντίκρισμα των θέσεων και του ντόρου που έχει προκληθεί γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη περιμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του πρωταγωνιστούν εδώ και μία εβδομάδα στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά δεν κρύβουν και το άγχος τους για την επόμενη μέρα, καθώς ήδη εισπράττουν πίεση τόσο

από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν διαλέγω εγώ – Δεν υπάρχει άγνωστος Χ»

«Αν έχουμε μια ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουμε – με την εντολή που θα πάρουμε – προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις.

Αν επιτευχθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δηλαδή δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής».

Με αυτά τα λόγια ο Ανδρουλάκης ήθελε να δώσει τέλος στην κριτική που δέχεται από τη Νέα Δημοκρατία πως αυτός θα επιβάλει τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Συνεργάτες τού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ συνοψίζουν τη στρατηγική του κόμματος ως εξής: ισχυρό διψήφιο ποσοστό – προγραμματική σύγκλιση – συζήτηση για τον πρωθυπουργό και τα πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Στην κριτική που γίνεται από τα μεγαλύτερα κόμματα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι ποντάρει στο «κανένας», η απάντηση που δίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι: «Δεν λέμε κανένας, λέμε κανένας από τους δύο, δηλαδή ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».

Όσο για τον κίνδυνο να φύγει σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων από τον χώρο του Κέντρου λόγω αυτής της στρατηγικής, συνεργάτες του προέδρου επισημαίνουν στο «Π»:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε στρατηγική, έχει ακριβώς την ίδια από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το σύστημα “Μητσοτάκη – Μαξίμου”, βλέποντας την αυτοδυναμία να είναι πλέον παρελθόν, προσπαθεί να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο. Εκφράζει ο Μητσοτάκης των υποκλοπών και του Predator τους κεντρώους ψηφοφόρους;».

Κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι μετά τα Τέμπη δεν χτίζεται σκηνικό πολιτικής ανατροπής σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάταξη των κομμάτων, επισημαίνουν όμως ότι τα ποσοστά – στην πρώτη κάλπη – θα δείξουν και τη δυναμική τους.

Τα ίδια στελέχη παρατηρούν μία πιο ήπια ρητορική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως επειδή, όπως υποστηρίζουν, ο Αλέξης Τσίπρας – με τα σημερινά δεδομένα – έχει στρατηγική «διαχειρίσιμης ήττας».

Ενότητα και… Λοβέρδος

Όσο και να επιχειρούν να κρύψουν το εσωκομματικό πρόβλημα με τον Ανδρέα Λοβέρδο κάτω από το χαλί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι σχέσεις του Ανδρουλάκη με τον βουλευτή είναι «παγωμένες».

Θεωρούν ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει κάποιο νεότερο επεισόδιο και πως η πορεία προς τις κάλπες θα είναι – όσο γίνεται – ομαλή. Χωρίς βέβαια να αποκλείουν τίποτα.

Από την άλλη, επικρατεί ενθουσιασμός για το γεγονός ότι δύο πρώην πρόεδροι, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στηρίζουν με τις παρεμβάσεις τους τη στρατηγική που χαράζει το κόμμα.

● «Σωστά είπε ο πρόεδρος του κόμματος ότι εμείς κοιτάμε τις προγραμματικές συμφωνίες και όχι το μοίρασμα καρεκλών. Ούτε και τις ονοματολογίες που αποπροσανατολίζουν σκοπίμως την πραγματική πολιτική συζήτηση για το τι διακυβεύεται πραγματικά σε αυτή τη χώρα» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

● «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δύο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα. Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο προεκλογικός σχεδιασμός

Με τον Ανδρουλάκη να συνεχίζει τις περιοδείες του, ξεπηδούν και τα πρώτα εκλογικά μηνύματα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον θυμό της νέας γενιάς μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως σημειώνουν, θέλουν αυτός ο θυμός να γίνει «απόφαση Αλλαγής».

«Αυτή η χώρα γεννά θυμό, γιατί αποφασίζουμε για εκείνη πάντα με θυμό. Όμως αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και μαζί να αποφασίσουμε σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε. Κάνε τον θυμό απόφαση Αλλαγής» είναι το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ.

Πρόσωπα από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη βλέπουν πως μπορούν να χτίσουν μία νέα σχέση με τη νεολαία, επενδύοντας μάλιστα και στο πρόσωπο του αρχηγού. Κεντρικός πρωταγωνιστής στις καμπάνιες του κόμματος και τα σποτ θα είναι ο Ανδρουλάκης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνεται στην «Αλλαγή».

«Μία αλλαγή στη χώρα δεν μπορούν να την υπηρετήσουν πρόσωπα τα οποία τα τελευταία 8,5 χρόνια έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν», αυτή θα είναι και η κεντρική ιδεολογική αναφορά. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλεσε τον κόσμο σε «μία απόφαση Αλλαγής».

Το τελευταίο διάστημα – όπως γράψαμε και στο ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου («“Γερμανικό μοντέλο” θέλει ο Ανδρουλάκης») – στο ΠΑΣΟΚ μελετούν τις προεκλογικές εκστρατείες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη, κυρίως στα social media, καθώς κυριαρχεί η άποψη ότι μεγάλο μέρος του αγώνα θα δοθεί εκεί.

Διαβάστε επίσης

«Πρόγραμμα Illegals»: Πώς, πότε και γιατί δημιουργήθηκε το περιλάλητο ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο

Νέα βάρη στους δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων

Credit Suisse: μία τράπεζα – πλυντήριο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκη,androulaki