Η πρώτη φωτογραφία από την ιαπωνική αποστολή στο φεγγάρι και η «απροσδόκητη» ανωμαλία στην προσελήνωση


Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο ρομποτικός εξερευνητής της προσγειώθηκε 55 μέτρα από τον στόχο του στη σεληνιακή επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, αποκαλώντας το «σημαντικό επίτευγμα» παρά τα προβλήματα κατά την προσελήνωση που έθεσαν την αποστολή σε κίνδυνο.

Η αποστολή Smart Lander for Investigating Moon, ή SLIM, έφτασε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης.

Japan says its SLIM moon probe successfully landed on the lunar surface within 100 meters of its intended touchdown target.
https://t.co/bFdlExZetZ

— DW News (@dwnews) January 25, 2024

Κατά την κάθοδό του, το διαστημόπλοιο αντιμετώπισε «κάποιο είδος ανωμαλίας» σε απόσταση περίπου 50 μέτρων πάνω από την επιφάνεια, δήλωσαν αξιωματούχοι της JAXA σε συνέντευξη Τύπου. Η ώθηση από έναν από τους κύριους κινητήρες χάθηκε και ως αποτέλεσμα το διαστημόπλοιο αναγκάστηκε να προσεληνωθεί στη «μύτη» του με τον «κύριο κινητήρα του στραμμένο προς τα πάνω και σε σχεδόν κάθετη θέση».

JAXA got some images of the lunar surface from SLIM before it lost power, and they’re naming the rocks the names are supposed to help us understand relative sizes but I really love the idea of Japan landing in the midst of a pack of moon dogs pic.twitter.com/Twb82weuT7

— Skylar Grayson (@filledelespace1) January 25, 2024

Τα ηλιακά πάνελ του διαστημικού σκάφους είναι στραμμένα προς τα δυτικά και όχι προς τα πάνω όπως προβλέπεται, αναγκάζοντάς το να λειτουργεί με περιορισμένη ισχύ μπαταρίας.

Η μπαταρία του προσεδάφισης έχει έκτοτε απενεργοποιηθεί για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του διαστημικού σκάφους, δήλωσαν αξιωματούχοι της JAXA. Εάν το Moon Sniper μπορέσει να επιβιώσει στις παγερές θερμοκρασίες της σεληνιακής νύχτας, η διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι το φως θα φτάσει στα ηλιακά κύτταρα καθώς αλλάζει η γωνία του ήλιου στη σελήνη, αποκαθιστώντας πιθανώς την παραγωγή ενέργειας και επιτρέποντας την επανέναρξη των λειτουργιών.

BREAKING: The SLIM has landed on the moon after a numbing "20 minutes of terror" – but there are no signs of celebration.

Japan is now the the fifth country to land on the moon, after the United States, Russia, China and India. https://t.co/OqDTl5a6cS

Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/BaUzshKD4k

Sky News (@SkyNews) January 19, 2024

Παρά αυτές τις προκλήσεις, ο οργανισμός χαιρέτισε τη στιγμή ως «ένα σημαντικό επίτευγμα για τη μελλοντική σεληνιακή και πλανητική εξερεύνηση». Ο εξερευνητής SLIM χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία ακριβείας για να επιδείξει μια «ακριβή» προσεδάφιση και πέτυχε με επιτυχία τους στόχους του να προσγειωθεί σε απόσταση αρκετών μέτρων από τον στόχο του.

Το υπηρεσία είπε την Πέμπτη ότι ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με το SLIM μετά την προσελήνωση και έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από το SLIM από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σφοδρές αντιδράσεις για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο – Βασανιστήριο, λέει ο ΟΗΕ

Τεράστια φωτιά στο νοσοκομείο Γκάντι στην Τεχεράνη (Video)

F-16 στην Τουρκία: Επιστολή οργανώσεων στο Κογκρέσο – «Να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και συμμάχων»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η πρώτη φωτογραφία από την ιαπωνική αποστολή στο φεγγάρι και η «απροσδόκητη» ανωμαλία στην προσελήνωση,