Η μωβ πατατοσαλάτα, με πέστο φρέσκου κρεμμυδιού, του Αλέξανδρου Δουμά

 Λίγοι γνωρίζουν ότι ο γνωστός Γάλλος μυθιστοριογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων με την τεράστια απήχηση, ήταν γνωστός για τη μαγειρική του δεινότητα.

Το 1870 εξέδωσε έναν εντυπωσιακό μαγειρικό οδηγό 1152 σελίδων, θέλοντας κατά κάποιον τρόπο να αλλάξει τις προκαταλήψεις για τη μαγειρική λογοτεχνία και ιδιαίτερα για το αγαπημένο του συστατικό που δεν ήταν άλλο από την πατάτα.

Ο κύριος ισχυρισμός του Δουμά ήταν ότι παρόλο που η πατάτα είχε γίνει αποδεκτή από τις μάζες, «παράλογες προκαταλήψεις την εμπόδιζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να εκτιμηθεί σωστά» από τις ανώτερες τάξεις. «Πολλοί

θεωρούσαν το αγαπημένο και προσιτό υλικό, επικίνδυνο ή κατά κάποιο τρόπο τραχύ φαγητό». 

Το βιβλίο του Le Grand Dictionnaire de cuisine (Το μεγάλο λεξικό της κουζίνας), “From Absinthe to Zest” περιλαμβάνει αρκετές από τις αγαπημένες του συνταγές, όπως για παράδειγμα, η συνταγή για το “pommes de terre à la provençal”, που είναι τόσο απλή που θα μπορούσε να γραφτεί στο πίσω μέρος μιας καρτ ποστάλ ή ενός ημερολογίου. «Βάζουμε σε μια κατσαρόλα έξι κουταλιές της σούπας βούτυρο, το ξύσμα από μισό λεμόνι, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια καλά ψιλοκομμένα, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις μαγειρεύουμε με αυτά τα καρυκεύματα. Όταν είναι ώρα για σερβίρισμα, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού». Η παρακάτω συνταγή συνδυάζει τα ίδια συστατικά, αλλά χρησιμοποιεί πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια σε δύο μορφές, σαν τουρσί και ως λαμπερό πέστο.

Υλικά για τη Συνταγή

1/4 φλιτζανιού ξύδι από λευκό κρασί

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 μεγάλο μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, χωριστά τα λευκά μέρη τους

2 1/2 κιλά μοβ πατάτες (ή άλλες μικρές πατάτες), καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι, καβουρδισμένο

1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο

Χυμό από 1 λεμόνι

1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και 1/4 φλιτζανιού νερό, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κόψτε σε λεπτές φέτες το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και βυθίστε τα στο μίγμα του ξιδιού. Αφήστε τα στην άκρη.

2.Βάλτε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε νερό μέχρι να βυθιστούν τελείως. Αφήστε τις να πάρουν μια βράση και μαγειρέψτε τις για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι. Στραγγίστε τις και αφήστε τις στην άκρη.

3. Χοντροκόψτε τα φρέσκα πράσινα μέρη από τα κρεμμυδάκια και βάλτε σε ένα πολυμίξερ μαζί με το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και το σκόρδο. Πιέστε μερικές φορές μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη πάστα. Ενώ δουλεύετε το μούλτι, ξεκινήστε να προσθέτετε το ελαιόλαδο σε αργή ροή μέχρι το πέστο να γίνει λείο.

4.Βάλτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το πέστο, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν καλά. Στραγγίζουμε τα λευκά μέρη των κρεμμυδιών από το ξύδι και προσθέστε τα στο μπολ μαζί με τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν, δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε σύμφωνα με τα γούστα σας.

Πηγή : paperandsalt.org

Διαβάστε επίσης:

Λαχταριστό κέικ κακάο με γλάσο, της Σαρακοστής

Πατάτες ακορντεόν με λουκάνικο, στο φούρνο

Μπισκοτάκια τύχης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξανδρου Δουμά,alexandrou douma