Η κυβέρνηση ξορκίζει το σενάριο για έκτακτα μέτρα και βάζει φρένο στη φιλολογία περί εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητική ως προς τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία δείχνει να αγωνιά για το πώς θα επηρεάσει αυτό το σενάριο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η τελευταία δείχνει να ξεχειλώνει χρονικά όσο περνούν οι μέρες. Από τις προβλέψεις ότι μέχρι τέλη Απριλίου ή μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση, φτάσαμε στο «αμέσως μετά το Πάσχα» και σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως «εντός του Μαΐου» θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί

όλες οι διαδικασίες.

Πάντως η ίδια επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια περί εκλογών ή και δημοψηφίσματος, δεν υπάρχει τέτοιος κυβερνητικός σχεδιασμός, είπε. Ωστόσο, προφανώς αυτή η στάση είναι υπό επανεξέταση αν τα δεδομένα αλλάξουν: στο ερώτημα τι θα συμβεί αν υπάρξει πίεση να ληφθούν νέα μέτρα πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε διπλωματικά ότι «το τι θα γινόταν σε ένα υποτιθέμενο σενάριο είναι κάτι το οποίο δεν καλείται κανείς σήμερα να απαντήσει» - αν κληθεί όμως;

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στην τελική φάση για την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο επιδίωξη είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Eurogroup. Στα κυβερνητικά «όπλα» η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπεριέλαβε για μια ακόμη φορά την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αλλά και τις επικείμενες ανακοινώσεις της Eurostat (την Πέμπτη) όπου θα αποτυπώνεται η θετική εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

«Όχι» σε εκ των προτέρων έκτακτα μέτρα

Σε ό,τι αφορά το «σενάριο» όπως το χαρακτήρισε για τα προληπτικά μέτρα η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι:

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετική συζήτηση επ’ αυτού μεταξύ Αθήνας – δανειστών, απλώς οι τελευταίοι ενημέρωσαν στην Ουάσιγκτον τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ύπαρξη του σεναρίου αυτού. Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο επιβεβαιώνει το μέγεθος των διαφορών μεταξύ των θεσμών και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα.Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο νομοθέτησης προληπτικών μέτρων υπό το σκεπτικό ότι α) αφορούν μελλοντική φάση, β) δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, γ) το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και δ) με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων, όπως τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη. Κάτι το οποίο, εξήγησε, κατ’ επέκταση θα έχει επιπτώσεις στη χώρα και την κοινωνία καθώς μια τέτοια συζήτηση «αποσταθεροποιεί το οικονομικό, το επενδυτικό κλίμα, το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Μια τέτοια συζήτηση σήμερα, υπογράμμισε «δεν είναι λογική» διότι «δεν είναι δυνατόν – με άλλα οικονομικά στοιχεία και με άλλα δεδομένα – κάποιος να βάζει ως δεδομένο στη συζήτηση σήμερα για το 2018 ότι δεν θα πετύχουν οι στόχοι».

Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια πολιτική δέσμευση ότι «εάν δεν προσεγγίζονται οι στόχοι προκύπτει η ανάγκη νέων μέτρων» όπως αποτυπώνεται και σε κάθε συμφωνία μέχρι σήμερα – και σε αυτή του περασμένου Ιουλίου.

Με βάση τα παραπάνω η κυβερνητική εκπρόσωπος εμφανίστηκε να "διορθώνει" τον Γιάννη Δραγασάκη, αρνήθηκε δηλαδή ότι αν ασκηθεί πίεση για λήψη έκτακτων μέτρων το πρόβλημα είναι πολιτικό για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά όπως είπε είναι οικονομικό πρόβλημα για τον λαό και την πορεία της χώρας που βρίσκεται «σε μια κρίσιμη φάση όπου περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να ξεκινήσει μια άλλη πορεία οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας».

ΚυβέρνησηδιαπραγμάτευσηδανειστέςνομοσχέδιαχρέοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα