Η κυβέρνηση επαναφέρει την τροπολογία για τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εν λόγω τροπολογία θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών για το εν λόγω νομοσχέδιο, «προλειάνθηκε το έδαφος» για την επανεισαγωγή της διάταξης, με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας,

Κώστα Φωτάκη, να τονίζει ότι οι περισσότεροι καταλογισμοί αφορούν πράξεις που έγιναν για καθαριότητα και φύλαξη και ότι θα πρέπει να δοθεί λύση, διασφαλίζοντας την χρηματοδότησή τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του για διακομματική συνεννόηση και συναίνεση σε δύο ζητήματα: τους καταλογισμούς πανεπιστημιακών και τη λειτουργία των ΕΛΚΕ. «Είναι απαράδεκτη η υπάρχουσα κατάσταση», είπε και πρόσθεσε ότι ευνοείται η διαπλοκή.

Πάντως και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, από πλευράς ΝΔ, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή βάση σε τέτοιου είδους ζητήματα, γιατί αν συνεχιστεί η κατάσταση «δεν θα θέλει κανείς πανεπιστημιακός να αναλάβει διοικητική θέση».

Υπενθυμίζεται, ότι η διάταξη για το πανεπιστήμιο Κρήτης συμπεριελαμβανόταν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αρχικά τη Δευτέρα, ωστόσο, απουσιάζει από το επανακατατεθέν νομοσχέδιο, της Τρίτης. Από μερίδα του Τύπου, η διάταξη είχε χαρακτηριστεί «φωτογραφική» για παλαιότερη υπόθεση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, που αφορά κακοδιαχείριση κονδυλίων στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η εν λόγω διάταξη προέβλεπε τα εξής: «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από το 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β' 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ανοίκειες πληρωμές» με την υπ' αρίθμ. Πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ' αριθμ.. πρωτ.938/10.2.2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες».

Πανεπιστήμιο Κρήτηςτροπολογίαδιαχείριση κονδυλίωνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα