Η Γαλλία «καίγεται»: Απεργίες, διαδηλώσεις και συγκρούσεις για την ανατροπή στα εργασιακά (Photos/Videos)

ΚΟΣΜΟΣ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, καθώς και στο Παρίσι, την Τρίτη, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στα εργασιακά και το οποίο η κυβέρνηση Ολάντ προσπαθεί να περάσει παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ μάλιστα υπερασπίστηκε εκ νέου το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος «δεν θα ενδώσει» καθώς «υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις που ενέδωσαν».

Στην πυγμή που επιδεικνύει η κυβέρνηση Ολάντ απάντησαν χιλιάδες Γάλλοι διαδηλωτές

που πλημμύρησαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων ενώ σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τις δυνάμεις καταστολής να εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του πολιτικού γραφείου στελέχους των Σοσιαλιστών, ενώ στη Νάντη (δυτικά) η δυνάμεις καταστολής επιστράτευσαν αντλίες νερού για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές.

#Rennes : les manifestants essayent d'atteindre la rocade, protégée par les gendarmes mobiles. pic.twitter.com/Xx91t5YwPy

Hugo Clément (@hugoclement) May 17, 2016

Des débordements et dégâts lors de la manifestation à Lyon, des Brotteaux à Bellecour #LoiTravail #manif17mai #Lyon pic.twitter.com/3kr68tn4Pl

— Mathis (@mathis_069) May 17, 2016

#CRS comme service d'ordre des #syndicats ont mis leurs casques #manif17mai #LoiTravail #paris pic.twitter.com/j5umdWdR0Q

— Fabien Buzzanca (@FBuzzanca_RT) May 17, 2016

Barrière de CRS au départ de la manif contre la #LoiTravail pic.twitter.com/ioTQ5DtnEj

— Alice Lefebvre (@alibadrou) May 17, 2016

Ένα άνευ προηγουμένου περιστατικό έλαβε χώρα την Δευτέρα, όταν διαδηλωτές ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι δεν θα τους επιτραπεί να διαδηλώσουν καθώς θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη!

Εξάλλου τον γύρο του κόσμου έκανε φωτογραφία που απεικονίζει αστυνομικό να σημαδεύει διαδηλωτές.

Απεργίες έχουν εξαγγελθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα. «Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνεις να σε ακούνε» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

Βασική τομή της εργασιακής μεταρρύθμισης είναι η διευκόλυνση των απολύσεων, το μέτρο που προκρίνει η κυβέρνηση Ολάντ «για την αντιμετώπιση της ανεργίας», που αγγίζει το 10%. Αν και τις κινητοποιήσεις πυροδότησε η αντίδραση στην ανατροπή στα εργασιακά πολλοί διαδηλωτές θέτουν πλέον επί τάπητος πολύ πιο προωθημένα ζητήματα, όπως ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των μεταναστών και των μειονοτήτων και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου. Τέτοιου είδους ζητήματα συζητούνται τακτικά στις ανοιχτές συνελεύσεις που γίνονται στην «πλατεία της Δημοκρατίας», στο πρότυπο των «αγανακτισμένων» σε Ελλάδα και Ισπανία.

Petit groupe à Commerce. Là BAC interpelle quelques jeunes #Nantes #manif17mai #LoiElKhomri #LoiTravail pic.twitter.com/fxSE5SgFsW

— Anthony Gonzalez (@AnthoGonzalez56) May 17, 2016

@lemondefr voilà Marseille sur le jarret loi travail pic.twitter.com/eXHMPrIQ6C

— Moussa (@HM30real) May 17, 2016

Attaque bureau parti socialiste #rouen #loitravail #manif17mai pic.twitter.com/xNLDDKfcpn

— Yann (@yannou_fr) May 17, 2016

Le cortège reste compact ##nantes #loitravail #manif17mai pic.twitter.com/1iE2If5wUK

— Olivier Dassonville (@TheDarkPixel) May 17, 2016

Από την πλευρά του ο Ολάντ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η Γαλλία «πάει καλύτερα», κατηγορώντας παράλληλα τη Δεξιά ότι στοχεύει στην κατάργηση 350.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ότι προτείνει μια «άδικη» φορολογία στα καταναλωτικά προϊόντα και θέλει να ευνοήσει τα έσοδα του κεφαλαίου.

Δεν διστάζει δε να επικαλεστεί ακόμα και τον κίνδυνο ενίσχυσης της Ακροδεξιάς για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναγκαιότητας παραμονής του στην εξουσία.

«Εάν εγώ δεν… εάν η Αριστερά δεν οδηγηθεί εκ νέου (στην εξουσία), θα είναι η Δεξιά που θα την καταλάβει ή η Άκρα Δεξιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, ελλείψει της απαραίτητης πλειοψηφίας, η κυβέρνηση Ολάντ αποφάσισε να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα, εξαγριώνοντας τους Γάλλους και πυροδοτώντας ακόμα εντονότερες αντιδράσεις.

ΟλάντΓαλλίαδιαμαρτυρίαδιαδηλώσειςMedia Gallery: Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα