Η Ευρώπη ξανασκέφτεται τη λιτότητα - Σχέδιο για χαλάρωση της δημοσιονομικής ασφυξίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμα ότι απομακρύνεται από την λιτότητα και δεσμεύθηκε ότι θα αναζητήσει μία πιο «θετική δημοσιονομική στάση» για την ευρωζώνη, γράφει το politico. Την ίδια ώρα όπου η Κομισιόν μεταθέτει για το

μέλλον τις αποφάσεις για να ασκηθούν πιέσεις σε 8 χώρες, όπου οι προϋπολογισμοί τους αντιμετωπίζουν το ρίσκο να μη «συμμορφωθούν» με τους κανόνες της ΕΕ. Μία ένδειξη ότι η ΕΕ κινείται με βάση το φιλόδοξο σχέδιο της διεύθυνσης των δημοσιονομικών Ευρωζώνης, σε σχέση με την σημερινή απλή παρακολούθηση των δημοσιονομικών επιδόσεων των κρατών.

Οι υποστηρικτές

της σκληρής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων ασκούν κριτική στο σχέδιο των Βρυξελλών -οι οποίες έχουν ήδη δώσει ένα επιπλέον περιθώριο παρέκκλισης κατά 0,5% για το 2017- και το αποκαλούν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κάτω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι χώρες της Ευρωζώνης υποτίθεται ότι δεν θα εμφανίσουν ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

«Οι κανόνες του συμφώνου Σταθερότητας είναι ακόμη ενεργοί» λέει ο Markus Ferber, Γερμανός συντηρητικός βουλευτής και μέλος της επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οικονομικές υποθέσεις. «Όσο αυτοί οι κανόνες δεν εκπληρώνονται δεν υπάρχει περιθώριο για διασταλτική δημοσιονομική πολιτική. Νομίζω ότι το να λες κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί θα διαιωνίζει το πρόβλημα των χωρών που εμφανίζουν ελλείμματα όπως η Ιταλία και η Γαλλία και είναι ακόμη ένα πρόσχημα που προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της Συμφωνίας» προσθέτει.

Η Κομισιόν έχει αρνηθεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις και πιο συγκεκριμένα της Ιταλίας και του Ρέντσι για να χαλαρώσει την λιτότητα. Ο Ρέντσι αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα για αλλαγές στο Σύνταγμα και οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ήττας, κάτι που πιθανώς θα τον οδηγήσει στην παραίτηση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, εξηγώντας αυτή την αλλαγή στάσης της Κομισιόν, είπε ότι η Επιτροπή θέλει να ξεφύγει από το είναι απλά ένας μηχανισμός «συγκέντρωσης στατιστικών» και να αρχίσει να λειτουργεί ως το «υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης». «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το απροσδόκητο με την πολιτική θέληση, με πλήρη σεβασμό στους κανόνες» είπε ο Γάλλος Επίτροπος.

Η πρόταση σημαίνει ότι οι χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα θα καλούνται να δαπανούν και να επενδύουν, και οι χώρες που δεν πιάνουν τους στόχους θα χρειαστεί να επικεντρώνουν στον σεβασμό των κανόνων.

Οι προτάσεις αφορούν τη Γερμανία και την Ολλανδία, δύο χώρες που πρέπει να δαπανούν περισσότερα. Σύμφωνα με μελέτη οι επιπλέον επενδύσεις ύψους στο 1% του ΑΕΠ στη Γερμανία και την Ολλανδία, διατηρήσιμη για μία δεκαετία θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1,1% και 0,9% αντίστοιχα και να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού και τον πληθωρισμό.

Η έκκληση για «θετική συνολική δημοσιονομική πολιτική, φυσικά θα πρέπει να λάβει υπόψη και το Σύμφωνο Σταθερότητας» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η «ποιότητα είναι τόσο σημαντική όσο και η ποσότητα» όταν το θέμα είναι τι θα δαπανήσουν οι κυβερνήσεις και για ποιο λόγο.

«Υπάρχει μία περίπτωση για εφαρμογή μετριοπαθούς επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στάσης για τις χώρες της Ευρωζώνης σε αυτή τη χρονική περίοδο» αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν. «Μία τέτοια δημοσιονομική επέκταση θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον οικονομικό «ερέθισμα» της τάξης των 50 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη το 2017».

Η Κομισιόν την Τετάρτη διαπίστωσε ότι 8 χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο να μην συμμορφωθούν με τους κανόνες, αλλά μετέθεσε για το μέλλον την απόφαση για το εάν θα ασκηθούν πιέσεις στις συγκεκριμένες χώρες.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

λιτότηταΚομισιόνΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΣύμφωνο Δημοσιονομικής ΣταθερότηταςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα