Η Ευρώπη διαδηλώνει υπέρ της Ελλάδας (Photos)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ελληνικές σημαίες γέμισαν πλατείες της Ευρώπης σε μία σειρά διαδηλώσεων κατά της λιτότητας και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 5000 διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση υπέρ της Ελλάδας στο κέντρο των Βρυξελλών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση στήριξης στην Ελλάδα

που γίνεται από το 2012, όταν ξεκίνησαν να διοργανώνονται στο Βέλγιο παρόμοιες διαδηλώσεις.

Με κεντρικό σύνθημα "Η Ελλάδα και οι Ελληνες δεν είναι μόνοι", εκατοντάδες διαδηλωτές διατράνωσαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους προς τον ελληνικό λαό, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο μπροστά στο κτίριο της αυστριακής Καγκελαρίας στο κέντρο της Βιέννης που διοργάνωσαν αυστριακές πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή και του Κοινωνικοπολιτιστικού Συλλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων.

Συνθήματα όπως: "Η Ελλάδα μας αφορά όλους", "Δεν πρόκειται μόνον για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη", "Τίποτε δεν επιτρέπεται να αλλάξει και δεν θα αλλάξει στην αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα", "Ενας άλλος δρόμος για μια άλλη Ευρώπη, για μια άλλη Ελλάδα", συνόδευαν τους χαιρετισμούς-ομιλίες μιας σειράς ομιλητών, ανάμεσα τους οποίους ο διακεκριμένος Αυστριακός οικονομολόγος Στέφαν Σούλμαιστερ, αλλά και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χονδρός.

Οι ομιλητές κατήγγειλαν μεταξύ άλλων, το "πρωτόγονο νεοφιλελεύθερο παιχνίδι που παίζεται από τους κρατούντες και τις τράπεζες σε βάρος του ελληνικού λαού, οδηγώντας και με την πολιτική της λιτότητας στην φτωχοποίησή του", και στηλίτευσαν ταυτόχρονα τις "επιδιώξεις των κύκλων αυτών για ανατροπή μιας κυβέρνησης που αμφισβήτησε αυτή την πολιτική".

Στην ομιλία του, ο οικονομολόγος Στέφαν Σούλμαιστερ κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού κατόρθωσαν τα τελευταία 25 χρόνια να επιβάλουν λιτότητα και να αποδομήσουν το κοινωνικό κράτος, καταργώντας κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, και ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη διαφωτιστική αντεπίθεση, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη της Ευρώπη, για την παταγώδη αποτυχία αυτής της ιδεολογίας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χονδρός τόνισε ότι το ισχυρότερο όπλο της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη του ελληνικού λαού, και η στήριξη και αλληλεγγύη άλλων λαών, όπως αποδεικνύουν οι τεράστιες κινητοποιήσεις αυτών των ημερών σε ευρωπαικές πόλεις.

Διότι, όπως σημείωσε, οι λαοί της Ευρώπης κατανοούν ότι όταν ένας λαός ξεσηκώνεται, τότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα οι οι κρατούντες και οι ολιγάρχες που έχουν κάνει τα πάντα για να υπονομευτεί αυτή η κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, τότε αμφισβητείται όλη η σημερινή πολιτική της Ευρώπης.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν σε Δουβλίνο, Βερολίνο, Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο

Περίπου 350 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Ολλανδία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό την παραμονή μίας κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Στο Άμστερνταμ ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μορφή της ελληνικής Αντίστασης, ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος, πήρε τον λόγο ενώπιον των διαδηλωτών για να καλέσει τους πιστωτές –την ΕΕ και το ΔΝΤ– να δώσουν έναν επιπλέον χρόνο προθεσμία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Την κρίση αυτή την προκάλεσε ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όχι ο ελληνικός λαός. Είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας που πρέπει να πληρώσει όχι ο ελληνικός λαός", είπε.

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν πολλές ελληνικές σημαίες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και Έλληνες πολίτες. "Αλτ στον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην ολλανδική πόλη.

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου

«Ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στη λιτότητα είναι αγώνας όλης της Ευρώπης», τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και σημειώνει ότι «οι μαζικές κινητοποιήσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Δουβλίνο και Ρώμη έστειλαν ηχηρό μήνυμα: η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογραμμίζει ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδήλωσαν για έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό δρόμο, στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής», για «έναν δρόμο σαν αυτόν για τον οποίο παλεύει η ελληνική κυβέρνηση». «Γι' αυτό άλλωστε», συνεχίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι διαδηλωτές σήμερα εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα».

Ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει επιπλέον πως «ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας. Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή».

διαδηλώσειςδιαδηλώσεις ΕυρώπηΒρυξέλλεςΛονδίνολιτότηταHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα