Η εμμονή της ΝΔ με την ΕΡΤ – Γιατί συγχωνεύονται η ΕΡΤ 2 με την ΕΡΤ 3 (Video)

Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ δείχνουν μια εμμονή με τα λουκέτα στα κανάλια της ΕΡΤ.

Άφορμή για αυτό το συμπέρασμα είναι δημοσιεύματα και πληροφορίες που δεν διαψέυδονται και θέλουν τη διοίκηση του κρατικου ραδιοτηλεοπτικου φορέα να έχει αποφασίσει τη συγχώνευση της ΕΡΤ2 με την ΕΡΤ3 – στην πραγματικότητα να «πέσει μαύρο» σε ένα απο τα δύο κανάλια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης σχεδιάζει να προχωρήσει σε

εναλλακτική διάρθρωση των καναλιών της, που θα φέρει τη συγχώνευση της ΕΡΤ2 με την ΕΡΤ3.

Στόχος είναι η ΕΡΤ να έχει τρία κανάλια (από τέσσερα που έχει σήμερα): ΕΡΤ1 για ψυχαγωγία, ΕΡΤnews για ενημέρωση, ενώ το τρίτο κανάλι θα αποτελεί συνένωση της ΕΡΤ2 με την ΕΡΤ3 και θα είναι πολιτιστικό κανάλι.

Έδρα του, λένε οι διοχετευμένες πληροφορίες, θα παραμείνει η Θεσσαλονίκη, με τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 να αποτελούν τη βάση και το ορμητήριο, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και εκπομπές που μέχρι πρότινος μεταδίδονταν στην ΕΡΤ2.

«Η ΕΡΤ2 είναι στον αυτόματο», είχαν περιγράψει εκπρόσωποι των εργαζομένων στο topontiki.gr. Αρκούν τεχνικοί μόνον ακριβώς διότι η ΕΡΤ2 έχει πλέον σε συντριπτικό ποσοστό, πρόγραμμα «κονσέρβα», δηλαδή ντοκιμαντέρ κυρίως ξένα, σειρές και ταινίες ξένες και ελληνικές, προγράμματα από το αρχείο της ΕΡΤ. Διατηρούνται στην παρούσα σεζόν οι εβδομαδιαίες εκπομπές «Art week», «Η ζωή είναι στιγμές» (εσωτερικής παραγωγής μέχρι τώρα), «Κάτι γλυκό» και η παιδική «Kooland».

Το σχέδιο ότι η ΕΡΤ2 θα ήταν το κανάλι για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες μια που ειπώθηκε μια που εγκαταλείφθηκε. Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η συγχώνευση ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 και στην ενδοχώρα του Ραδιομεγάρου είναι «κοινό μυστικό» είχε γράψει επανειλημμένως topontiki.gr

Οι συνδικαλιστές έχουν άλλη άποψη

Οι συνδικαλιστές της κρατικής τηλεόρασης θεωρούν ότι στην πραγματικότητα αυτό που καταργείται είναι το κανάλι της Θεσσαλονίκης – το οποίο υποβαθμίζεται σε διευθυνση – αφού το νέο κανάλι που θα προκύψει απο τη συγχώνευση των δύο καναλιών θα έχει μεν τυπική έδρα την Θεσσαλονίκη, ωστόσο η σκηνοθετική του ροή και οι απφάσεις για το πρόγραμμα θα λαμβάνονται στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, ότι ο ενημερωτικός ρόλος της ΕΡΤ3 δεν απειλείται από τον σχεδιασμό τους με επίκεντρο την ERT News, δεν κρίθηκαν πειστικές από τους εργαζόμενους του σταθμού.

Σε εργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 τόνισαν πόσο ισχνό είναι αυτήν την περίοδο το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού, γεγονός που πλήττει το κύρος του, έστω και εν αναμονή εκπομπών που η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ είπε ότι θα ενταχθούν τους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ πριν απο ένα μήνα.

Μόλιστα αναφέρουν ανεπισημα ότι στόχος είναι να απαλλαγεί η ΕΡΤ απο την ΕΡΤ 3 υπενθυμίζοντας ότι – έστω και… παράνομα – η ΕΡΤ3 ήταν το μοναδικό κανάλι της ΕΡΤ που δεν σίγησε όταν πριν απο 10 χρόνια είχε «πέσει το μαύρο» απο την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Αντιστεκόμαστε στη συστηματική υποβάθμιση της ΕΡΤ3»

«H ΕΣΗΕΜΘ και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα -όπως προέκυψε άλλωστε και από διαδοχικές εργασιακές συνελεύσεις μας- ότι:

– Αντιστεκόμαστε στη συστηματική υποβάθμιση και απαξίωση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3.

– Η ΕΡΤ3 δεν είναι ούτε θα γίνει δίκτυο αναμετάδοσης προγράμματος του Ertnews.

– Η ΕΡΤ3 διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων, τις υποδομές και την εμπειρία δεκαετιών για την παραγωγή όλων των εκπομπών

– Διεκδικούμε την αυτονομία και αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, με ένα πλήρες ενημερωτικού πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου πρόγραμμα» είχε αναφέρει σε άλλη παλαιότερη ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων.

«Ούτε η RAI, ούτε το BBC…»

«Ούτε η RAI, ούτε το BBC κατήργησαν ένα απο τα βασικά τους κανάλια όταν έφτιαξαν ενα αμιγως ειδησεογραφικο πρόγραμμα» λένε οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και υποστηρίζουν ότι τόσο η ΕΡΤ 2 όσο και η ΕΡΤ3 αποτελούν ιστορικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και απο τα παλαιότερους που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η ΕΡΤ2 ως ΥΕΝΕΔ άρχισε να λειτουργεί απο το 1968 για παραδειγμα.

Συνηθίζουν το «μαύρο»

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνησης της ΝΔ θέλει να κλεισει τηλεοπτικό κρατικό κανάλι. Μία απο τις πρώτες κινήσεις της σημερινής διοικησης του ραδιομεγάρου ήταν να μετατρέψει τον τηλεοπτικό σταθμό EΡT SPORT που είχει τεθεί σε λειτουργία το 2019 απο την προηγούμενη κυβέρνηση σε… ιντερνετικό σταθμό με τελικό αποτελεσμα να απαξιωθεί πληρως αφου πλέον δεν λειτουργεί «προς όφελος άραγε των συδρομητικών αθλητικών καναλιών;»

Όσο για το μαύρο της κυβέρνησης Σαμαρά φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που μπήηκε λουκέτο στην τότε ΕΡΤ.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση αμφισβητήθηκε έντονα, και προκάλεσε εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις, και οδήγησε στην έξοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ συνέχισε να εκπέμπει προγράμματα για πολλούς μήνες από τις εγκαταστάσεις του φορέα, ενώ μετά την έξωσή τους από το Ραδιομέγαρο, μια μειοψηφία συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από την ΕΡΤ Open ενώ άλλοι συμμετείχαν στο νέο δημόσιο φορέα που ιδρύθηκε, τη ΝΕΡΙΤ.

Λιγα χρόνια πριν και η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου με αρμόδιο υπουργό τότε τον Ηλία Μόσιαλο είχε αποπειραθεί να κλείσει ένα κανάλι της ΕΡΤ – τότε είχε επιλεγεί να κλείσει η ΕΤ1 και να μεινουν οι τότε ΝΕΤ και ΕΤ3. Οι αντιδράσεις που προκληθηκαν ματαίωσαν το σχέδιο.

Διαβάστε επίσης

Τηλεθέαση: Με πρωτιά «έκλεισε» το πενθήμερο το Mega

«Δώρο» ύψους 6,8 εκατ. ευρώ στα κανάλια «λόγω Ουκρανίας»

Τηλεθέαση: Με πρωτιά «έκλεισε» το πενθήμερο το Mega

Keywords
Τυχαία Θέματα