Η δομή και η δράση των μεγαλύτερων εγκληματικών οργανώσεων στον κόσμο

Το οργανωμένο έγκλημα βασίζει τη δραστηριότητά του σε οτιδήποτε απαγορεύεται – παράνομη διακίνηση κάθε είδους, εκβιασμούς, παραχάραξη, πλαστό χρήμα, εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση – ή είναι αυστηρά ελεγχόμενο, όπως λαθρεμπόριο τσιγάρων, τυχερά παιχνίδια, αθλητικά στοιχήματα. Ο κύκλος εργασιών του, που είναι εκ φύσεως δύσκολο να εκτιμηθεί, αντιπροσωπεύει το 1,5 έως 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στις ΗΠΑ ο όρος «οργανωμένο έγκλημα» αποτελεί συνώνυμο όλων των μορφών εγκλημάτων

σχετιζόμενων τόσο με τη δραστηριότητα συνδικάτων (syndicates) και κοινοπραξιών (cartel) όσο και με παράνομες συμφωνίες και συνεννοήσεις μεταξύ νόμιμων εταιρειών, ενώ στην Ευρώπη η λέξη «οργανωμένο» χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία του τρόπου τέλεσης του εγκλήματος.

Παρά τις κατά καιρούς εννοιολογικές προσεγγίσεις που έχουν επιχειρηθεί, επικρατέστερος ορισμός θεωρείται αυτός που έχει υιοθετήσει η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας Interpol, σύμφωνα με τον οποίο ως οργανωμένο έγκλημα θεωρείται «κάθε επιχείρηση ή ομάδα ατόμων που ασκεί μόνιμη παράνομη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων, με πρωταρχικό στόχο το κέρδος».

Sacra Corona Unita

Η Sacra Corona Unita (γνωστή και ως «Τέταρτη Μαφία») είναι μία οργάνωση της ιταλικής μαφίας που εδρεύει στην πόλη Μπάρι της επαρχίας της Απουλίας. Έχει διασυνδέσεις με όλες τις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας (Ντράνγκετα, Καμόρα και τη σικελική μαφία Κόζα Νόστρα) και δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, στην πορνεία και στους εκβιασμούς.

Αποτελείται από τρία διαφορετικά ιεραρχικά επίπεδα και τα μέλη της προάγονται από το ένα επίπεδο στο άλλο με το «riti battesimali» («τελετουργικό βάπτισης»). Ο θρησκευτικός αυτός συμβολισμός αποτελεί κατάλοιπο του κοινού παρελθόντος της Sacra Corona Unita με την Καμόρα.

Το κατώτερο επίπεδο, η «Società Minore» («Ήσσων Κοινότητα»), αποτελείται από τα κατώτερα ιεραρχικά μέλη που δραστηριοποιούνται στους δρόμους. Τα μέλη αυτά ξεκινούν ως «picciotti» («μικρά παιδιά»), διαχειρίζονται την «pizzo» («πληρωμή από εκβίαση») και περνούν μία δοκιμαστική περίοδο περίπου σαράντα ημερών για να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και ότι δεν συνεργάζονται με την αστυνομία.

Το δεύτερο επίπεδο, η «Società Maggiore» («Μείζων Κοινότητα»), αποτελείται από δύο υποεπίπεδα:

● Το «Lo Sgarro» («Απάτη»), στο οποίο προάγονται μόνο μέλη που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τρία άτομα για την οργάνωση.

● Το «La Santa» («Αγία»), στο οποίο εντάσσεται ένα μέλος έπειτα από «τελετή βαπτίσματος», που πραγματοποιείται κατά κανόνα τα μεσάνυχτα. Μετά την τελετή, δίνεται στο μέλος ένα πυροβόλο όπλο, ένα χάπι κυανίου, βαμβάκι (που αντιπροσωπεύει το Λευκό Όρος, το οποίο θεωρείται ιερό), ένα λεμόνι (ως σύμβολο της φροντίδας που πρέπει να προσφέρει στους τραυματισμένους συντρόφους του), μία βελόνα για το τρύπημα του δείκτη του δεξιού χεριού, μαντήλια (που αντιπροσωπεύουν την αγνότητα του πνεύματος) και «spartenza» (ένα απλό δώρο, συνήθως τσιγάρα).

● Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο στην ιεραρχία είναι η «Società Segreta» («Μυστική Ένωση»), η οποία λαμβάνει τις σημαντικότερες αποφάσεις.

D-Company

Ο όρος «D-Company» αποτελεί μία επινόηση των ινδικών μέσων ενημέρωσης και χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός εκ των μεγαλύτερων συνδικάτων του οργανωμένου εγκλήματος της Βομβάης που ιδρύθηκε και ελέγχεται από τον Dawood Ibrahim, έναν έμπορο ναρκωτικών και τρομοκράτη, ο οποίος το 2011 ήταν το νούμερο τρία στη λίστα του FBI με τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες στον κόσμο.

Η D-Company κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά μέσω των εκβιασμών, των απαγωγών, του εμπορίου παλαιών μετάλλων, της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και μέσω του δικτύου εκτελεστών που διατηρεί, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία, με γνωστότερες όλων αυτές της 12ης Μαρτίου του 1993 στη Βομβάη, οι οποίες άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αποτελεί μία «παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση», η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα, όπως η Αλ Κάιντα και η Lashkar-e-Taiba.

Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Βομβάης, η D-Company ήλεγχε το λαθρεμπόριο χρυσού και αργύρου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο που επέτρεψε στον Dawood Ibrahim να ορίσει τις δικές του τιμές πώλησης σε όλη την Ινδία.

Ñeta

Η Ñeta σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από Πορτορικανούς κρατούμενους της φυλακής Oso Blanco, που βρίσκεται στο Ρίο Πιέντρας του Πουέρτο Ρίκο. Σήμερα αποτελεί την ισχυρότερη ναρκοσυμμορία στο νησί, με αριθμό μελών που ξεπερνά τις 15.000.

Η Ñeta έχει μία καθιερωμένη ιεραρχική δομή. Κάθε παράρτημά της αποτελείται από έναν πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο, έναν ταμία, έναν υπεύθυνο πειθαρχίας και έναν συντονιστή που είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των μηνιαίων συναντήσεων. Όλα τα μέλη του κάθε παραρτήματος μετέχουν σε μία εκλογική διαδικασία βάσει της οποίας καθορίζεται ποιοι θα κατέχουν τις έξι αυτές ηγετικές θέσεις.

Τα έσοδά της προέρχονται από τη διακίνηση κοκαΐνης σε σκόνη και σε κρακ και τη διακίνηση ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης, LSD, MDMA (ecstasy) και PCP (φαινκυκλιδίνη).

Συνδικάτο του Τέξας

Το Συνδικάτο του Τέξας («Texas Syndicate») ιδρύθηκε στην κρατική φυλακή Folsom της Καλιφόρνιας το 1978 και αποτελεί την παλαιότερη συμμορία φυλακών του Τέξας. Διαθέτει περίπου 1.000 μέλη στις φυλακές του Τέξας, ενώ ως συμμορία του δρόμου έχει έντονη παρουσία στο Austin, στο Corpus Christi, στην κοιλάδα του Rio Grande και στο Fort Worth.

Βασικές δραστηριότητες των μελών του Συνδικάτου του Τέξας είναι η διακίνηση ναρκωτικών, οι εκβιασμοί, η πορνεία, η παροχή προστασίας και η εκτέλεση συμβολαίων θανάτου. Τα μέλη που έχουν αποφυλακιστεί ή βρίσκονται εκτός φυλακής με αναστολή είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν το 10% των εσόδων τους για τις ανάγκες των μελών που εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Το Συνδικάτο του Τέξας έχει δομή παραστρατιωτικής οργάνωσης και λειτουργεί βάσει καταστατικού. Στην κορυφή της ιεραρχίας βρίσκονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, οι οποίοι εκλέγονται από την ολομέλεια. Οι ομάδες που διατηρεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα διοικούνται από προέδρους και αντιπροέδρους, ενώ το τελευταίο ιεραρχικό επίπεδο περιλαμβάνει λοχαγούς, ανθυπολοχαγούς, λοχίες και στρατιώτες.

Ντράνγκετα

Η Ντράνγκετα (Ndrangheta, όρος της καλαβρέζικης διαλέκτου, που προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ανδραγαθία») είναι μία οργάνωση της ιταλικής μαφίας που εδρεύει στην Καλαβρία. Λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά διατηρεί δεσμούς με την Κόζα Νόστρα λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ Καλαβρίας και Σικελίας.

Σύμφωνα με ιταλικές υπηρεσίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ιταλίας. Τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, καθώς και από «επιχειρήσεις – πλυντήρια», όπως εστιατόρια, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ.

Η Ντράνγκετα «στρατολογεί» τα μέλη της με βάση τη συγγένεια αίματος, αφενός για να διατηρεί την εσωτερική της συνοχή, αφετέρου για να αποτρέπει τη διείσδυση μυστικών αστυνομικών. Οι υιοί των ndranghetisti συνήθως ακολουθούν τα βήματα των γονέων τους, περνώντας από μία διαδικασία μαθητείας κατά τη διάρκεια της νεότητάς τους που τους οδηγεί στο να γίνουν «picciotti onorati» («επίτιμοι νεαροί») πριν εισέλθουν στην οργάνωση ως «uomini d’ onore» («άντρες με τιμή»).

Η ιδιότητα του μέλους διαρκεί εφ’ όρου ζωής, ενώ οι περιπτώσεις μετανοημένων ndranghetisti είναι ελάχιστες. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το έτος 2002 υπήρχαν μόνο 157 μετανοημένοι, αρκετοί από τους οποίους έχουν συμπεριληφθεί από το ιταλικό κράτος στο εθνικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Primeiro Comando da Capital (PCC)

Η Primeiro Comando da Capital (γνωστή ως «PCC» και ως «15.3.3», από τη σειρά που κατέχει κάθε γράμμα του αρκτικολέξου PCC στο πορτογαλικό αλφάβητο) σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη φυλακή Taubaté του Σάο Πάουλο από κρατούμενους που θεωρούνταν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στη Βραζιλία, με σχεδόν 20.000 μέλη, εκ των οποίων τα 6.000 εκτίουν ποινές φυλάκισης σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Εδρεύει στην πολιτεία του Σάο Πάουλο και δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 22 από τις 27 πολιτείες της χώρας, καθώς και σε όμορες χώρες, όπως η Παραγουάη, η Βολιβία, η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Κύρια πηγή εσόδων της είναι η διακίνηση ναρκωτικών, ενώ σημαντικά ποσά στα ταμεία της αποφέρουν οι ληστείες εμπορικών φορτίων και τραπεζών, και οι απαγωγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Βραζιλίας, ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ρεάλ (εθνικό νόμισμα Βραζιλίας), ενώ κατ’ άλλες πηγές ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ρεάλ.

Yamaguchi-gumi

Η Yamaguchi-gumi είναι η μεγαλύτερη φατρία της ιαπωνικής μαφίας (yakuza) και μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο, με αριθμό μελών που ξεπερνά τις 10.000.

Εδρεύει στο Κόμπε της Ιαπωνίας, ενώ παραρτήματά της μπορούν να εντοπιστούν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και εκτός συνόρων. Τα ετήσια έσοδά της, τα οποία ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, προέρχονται από δραστηριότητες όπως ο παράνομος τζόγος, η πορνεία, η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, τα παράνομα στοιχήματα, η απάτη ενυπόθηκων δανείων, η νοθεία προσφορών και η διαχείριση ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής αστυνομίας, το 2005 η Yamaguchi-gumi βρέθηκε στο απόγειό της έχοντας τεράστια επιρροή σε πολλές ομάδες boryokudan («ομάδες βίας») της χώρας και αριθμό μελών που αντιπροσώπευε το 45% του συνόλου των εγχώριων μελών yakuza. Σήμερα, έχοντας εξέλθει από την παρατεταμένη φάση παρακμής στην οποία είχε εισέλθει εξαιτίας των συλλήψεων πολλών ηγετικών της στελεχών και των διασπαστικών τάσεων που επικρατούσαν στο εσωτερικό της, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και επιχειρεί να επεκτείνει την κυριαρχία της και στο Τόκιο, μία πόλη που παραδοσιακά ελέγχεται από την αντίπαλη φατρία Sumiyoshi-kai.

Tango Blast

Η Tango Blast αποτελεί ένα σύνολο συμμοριών ισπανόφωνων που δραστηριοποιούνται στο Τέξας. Με αριθμό μελών που υπερβαίνει τις 19.000, αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμορία στην πολιτεία, ενώ οι τοπικές Αρχές τη χαρακτηρίζουν ως «τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Παρόλο που πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις βασικές ομάδες Tango σε τέσσερις μεγαλουπόλεις του Τέξας (Χιούστον, Ντάλας, Φορτ Γουόρθ, Όστιν), μπορούν να εντοπιστούν αρκετές υποομάδες και σε άλλες περιοχές της πολιτείας. Επίσης, τα μέλη κάθε ομάδας Tango για να δηλώσουν την ταυτότητά τους φέρουν διακριτικά τοπικών αθλητικών ομάδων ή τατουάζ με κωδικούς περιοχής.

Η Tango Blast δεν έχει κάποιο καταστατικό που να καθορίζει τη συμπεριφορά των μελών, ενώ τα μέλη της δεν χρειάζεται να ακολουθούν εντολές, να παρακολουθούν οργανωτικές συναντήσεις και να πληρώνουν κάποια «συνδρομή» για να είναι ενεργά. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας ως «συμμορία ευέλικτης προσχώρησης, με χαλαρές δεσμεύσεις και σχεδόν ανύπαρκτη ηγετική ιεραρχία».

Επίσης, δεν έχει καθιερώσει κάποια συγκεκριμένη δοκιμασία ένταξης. Αντίθετα, κάθε μεμονωμένο σύνολο μελών κάθε ομάδας Tango επιλέγει ποιους θα δεχθεί και καθορίζει τις δικές του δοκιμασίες. Μία από τις πιο συνηθισμένες δοκιμασίες ένταξης είναι η «Cora Check» («Δοκιμασία Καρδιάς»), κατά την οποία το υποψήφιο μέλος πρέπει να εμπλακεί σε σωματική μάχη με δύο ή περισσότερα μέλη. Το υποψήφιο μέλος θα γίνει δεκτό στη συμμορία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδείξει λιποψυχία κατά τη διάρκεια της μάχης.

Η Tango Blast δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών, στο εμπόριο όπλων και στις ληστείες, ενώ συχνά συγκρούεται με τοπικές συμμορίες ισπανόφωνων, όπως το Συνδικάτο του Τέξας και η Mexikanemi (γνωστή και ως «Μεξικανική Μαφία του Τέξας»).

Public Enemy No.1 (ΡΕΝ1)

Η Public Εnemy Νο. 1 («Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος», συνήθως αναφέρεται εν συντομία ως ΡΕΝ1) αποτελεί ένα «υβρίδιο» συμμορίας λευκής υπεροχής, συμμορίας φυλακών και συμμορίας του δρόμου που προέκυψε από τη hardcore punk σκηνή του Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 το «προπύργιό» της ήταν η Κομητεία Orange της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου «στρατολογούσε» λευκούς νέους, ενώ λίγο μετά τις αρχές του 2000 επεκτάθηκε και σε γειτονικές πολιτείες.

Έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με άλλες συμμορίες λευκής υπεροχής, όπως η Aryan Brotherhood («Άρια Αδελφότητα») και οι Nazi Lowriders, ενώ κατά καιρούς συνεργάζεται με συμμορίες ισπανόφωνων και με μεξικανικά καρτέλ, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.

Εκτός από τη διακίνηση ναρκωτικών, η PEN1 εμπλέκεται σε οικονομικά εγκλήματα, όπως ηλεκτρονικές απάτες και απάτες με πιστωτικές κάρτες, αλλά και στην κλοπή στοιχείων ταυτότητας, αδίκημα το οποίο κατά κανόνα δεν συνδέεται με συμμορίες του δρόμου.

Τα μέλη της αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία είτε κάνοντας χρήση των διασυνδέσεών τους σε τράπεζες, εταιρείες ενυπόθηκων δανείων, νοσοκομεία και τμήματα χορήγησης αδειών οδήγησης είτε πραγματοποιώντας διαρρήξεις οικιών και αυτοκινήτων είτε ψάχνοντας σε γραμματοκιβώτια και σε κάδους απορριμμάτων. Τα στοιχεία αυτά τα χρησιμοποιούν συνήθως για τη δημιουργία μίας πληθώρας πλαστών εγγράφων, όπως άδειες οδήγησης, αστυνομικές ταυτότητες, εκκαθαριστικά εφορίας, συμβολαιογραφικές πράξεις και κάρτες κοινωνικής ασφάλισης.

Το 2004 το υπουργείο Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας χαρακτήρισε την PEN1 ως «μία από τις πιο ισχυρές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες συμμορίες εντός και εκτός φυλακών».

Μεξικανική Μαφία (La Eme)

Η Μεξικανική Μαφία (γνωστή και ως «La Eme») «γεννήθηκε» στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στο σωφρονιστικό ίδρυμα Deuel Vocational Institution της Καλιφόρνιας. Είναι μία χαλαρά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αυστηρούς κανόνες, και τα περισσότερα μέλη της είναι Αμερικανοί μεξικανικής καταγωγής που κατά το παρελθόν είχαν «προϋπηρεσία» σε μικρές συμμορίες του δρόμου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Δραστηριοποιείται κυρίως στις νοτιοδυτικές πολιτείες και στις πολιτείες της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, ενώ τα περισσότερα έσοδά της προέρχονται από τους εκβιασμούς μικρεμπόρων ναρκωτικών και από τη διακίνηση μεθαμφεταμίνης, κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας στα σωφρονιστικά ιδρύματα και στους δρόμους. Επίσης εμπλέκεται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως ο παράνομος τζόγος και η πορνεία.

Παρά τον σχετικά περιορισμένο αριθμό των μελών της (350-400), έχει τεράστια επιρροή σε όλες τις συμμορίες ισπανόφωνων στη Νότια Καλιφόρνια και διαθέτει δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες εντός και εκτός φυλακών, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη χαρακτηρίζει ως «μία από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο» και τη θεωρεί εξίσου ισχυρή με κάθε μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών.

Barrio Azteca

Η Barrio Azteca («Γειτονιά Αζτέκων») σχηματίστηκε στις φυλακές του El Paso το 1986 και πλέον αποτελεί μία από τις πιο βίαιες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις παγκοσμίως. Διαθέτει πάνω από 8.000 μέλη, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Νέο Μεξικό, το Τέξας, η Μασαχουσέτη και η Πενσυλβάνια, αλλά και στην πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ του Μεξικού. Η Barrio Azteca είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών στη διασυνοριακή περιοχή Μεξικού – ΗΠΑ, ενώ εμπλέκεται σε πληθώρα εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως ληστείες, δολοφονίες, διακίνηση ανθρώπων, απαγωγές και εκβιασμούς.

Το 2008, συνήψε συμμαχία με τη La Línea, την ένοπλη πτέρυγα του καρτέλ του Χουάρεζ, για να πολεμήσει ενάντια στο καρτέλ της Σιναλόα, που επεδίωκε να αποκτήσει τον έλεγχο των οδών διακίνησης των ναρκωτικών στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Η δομή της είναι μιλιταριστική και περιλαμβάνει λοχαγούς, υπολοχαγούς, λοχίες και στρατιώτες, ενώ τα περισσότερα μέλη της έχουν διπλή υπηκοότητα (μεξικανική – αμερικανική), πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για την εκτέλεση διασυνοριακών αποστολών δολοφονίας.

* Ο Μιχαήλ Εμμανουήλ Δημάκας είναι υποψήφιος διδάκτορας, MSc: «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές», MA: «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε άντρας που είχε δολοφονήσει 66χρονο πριν απο 30 χρόνια – Είχε εκφράσει μεταμέλεια για τις πράξεις του

Γερμανία: 15χρονος μαθητής σκότωσε συμμαθητή του σε σχολείο του Όφενμπουργκ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Στο «κάδρο» το όνομα της Μισέλ Ομπάμα μετά την δημοσκοπική κατρακύλα του Μπάιντεν

Keywords
δραση, δομη, public enemy, υπουργειο δικαιοσυνης, αεπ, ηπα, interpol, ibrahim, fbi, blanco, texas, rio, capital, τραπεζες, yakuza, προσφορες, επιρροή, tango, blast, public, υβρίδιο, punk, orange, nazi, paso, msc, εκλογες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, γουιτνει χιουστον, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, υιοι, paso, χωρες, αεπ, αθλητικα, αστυνομια, βραζιλια, ηπα, ινδια, νησι, ξενοδοχεια, παιχνιδια, προγραμμα, ρεαλ, blanco, capital, fbi, msc, orange, public, rio, βαμβακι, βενεζουελα, βολιβια, βομβαη, βρισκεται, γινει, γραμμα, δευτερο, δολοφονιες, δικτυα, δωρο, εγκληματα, ευρω, εμμανουηλ, ενεργα, εξι, επιρροή, εστιατορια, ετος, ευρωπη, ζωης, υπηρεσιες, υπηρχαν, ιδρυμα, κυβερνηση, κυκλος, κυρια, κλοπη, λαθρεμποριο τσιγαρων, λεμονι, ληστειες, μαφια, μεξικο, νοθεια, νοσοκομεια, ομαδα, ονομα, ορος, πηγη, πολιτεια, ριο, σαο, σειρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχολειο, ταυτοτητα, ταυτοτητες, τατουαζ, τεξας, τζιρος, τυχερα παιχνιδια, τοκιο, τρια, φυλακη, υπηκοοτητα, χρημα, βηματα, εθνικο, φυλακες, blast, ibrahim, interpol, υπουργειο, kai, κοιλαδα, λευκο, μεξικανικο, nazi, ομαδες, πηγες, punk, σκηνη, tango, θεσεις, χαλαρα, yakuza
Τυχαία Θέματα
Η δομή και η δράση των μεγαλύτερων εγκληματικών οργανώσεων στον κόσμο,