Η «Αργώ» του Εμπειρίκου ταξιδεύει μέσα από τους πίνακες του Χρίστου Σιψή

ΕΛΛAΔΑ

Η μυθική Αργώ, αφού συνόδεψε τους Αργοναύτες στο ταξίδι τους προς την Κολχίδα, «ζωντάνεψε» πάλι σαν αερόπλοιο μέσα από την πένα του Ανδρέα Εμπειρίκου και συνεχίζει ακόμη το αιώνιο ταξίδι της, εμπνέοντας αυτή τη φορά τον ζωγράφο Χρίστο Σιψή.

Ο ζωγράφος από το Πήλιο, με θητεία στο Παρίσι, εκθέτει στους πίνακές του τη δική του ματιά πάνω στο έργο του Εμπειρίκου «Αργώ ή Πλους αεροστάτου», στην έκθεση με τίτλο «Αργώ – αποδρομές και μεταισθήσεις» στην Αίθουσα τέχνης Αγκάθι-Καρτάλος.

Γιατί την «Αργώ», το λέει ο ίδιος ο ζωγράφος.

«Ίσως επειδή, λόγω της καταγωγής μου (η τύχη θέλησε να γεννηθώ εκεί που γεννήθηκε και ο μύθος των Αργοναυτών), για μένα το ταξίδι είναι συνώνυμο με την Αργοναυτική εκστρατεία. Και κάθε έργο, είτε το δημιουργεί κανείς είτε το απολαμβάνει, είναι ένα ταξίδι, και ενίοτε μια αληθινή εκστρατεία επαναμάγευσης του κόσμου», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Χρίστος Σιψής, διευκρινίζοντας ότι δεν φιλοδοξεί ούτε να εικονογραφήσει ούτε να ερμηνεύσει το έργο του Εμπειρίκου.

Τα έργα αυτά, όπως λέει ο ζωγράφος «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν απλά εικαστικά «πορίσματα» (λήμματα) μιας εντονότατα υποκειμενικής και αποσπασματικής παρανάγνωσης του έργου του Εμπειρίκου το οποίο μου επέτρεψε να μορφοποιήσω κάποιες ιδέες που είχα».

Για την «ονειρική και συνάμα διεγερτική για τη φαντασία και τον ψυχισμό μας, εικαστική γραφή του Χρίστου Σιψή που υποβάλλει ακόμη και στον λιγότερο ευαισθητοποιημένο στην τέχνη θεατή, ανεξάντλητους σε δυναμικό συνειρμούς» κάνει λόγο στο σημείωμα της έκθεσης η τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΑργώΑνδρέας ΕμπειρίκοςΧρίστος Σιψήςζωγράφοςέργο τέχνηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα