Η Ανδαλουσία ανοίγει το «εκλογικό» ημερολόγιο της Ισπανίας

ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε ουσιαστικά η μακρά εκλογική πορεία της Ισπανίας, η οποία θα κορυφωθεί στα τέλη του έτους με τις γενικές εκλογές για τη νέα κυβέρνηση.
Οι πολίτες της Ανδαλουσίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα τοπική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας, το ποσοστό της ανεργίας είναι 34%, πολύ πάνω από

τον μέσο όρο της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι η Ανδαλουσία αποτελούσε ιστορικά προπύργιο των Σοσιαλιστών του PSOE, το 2012 ο υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κατάφερε να έρθει πρώτος, βάζοντας τέλος στην παράδοση.
Ήταν άλλωστε μόλις ο πρώτος χρόνος από την σαρωτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις γενικές εκλογές, κατά συνέπεια το momentum ευνοούσε την κεντροδεξιά, ακόμα και στην Ανδαλουσία.
Όμως, παρά τη νίκη του Λαίκού Κόμματος, οι σοσιαλιστές κατάφεραν να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση υπό τον Χοσέ Αντόνιο Γκρινιάν, με το μικρό κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς.
Ωστόσο, ο Γκρινιάν αποχώρησε, ακολουθώντας τη «μοίρα» πολλών πολιτικών που τους θέλει μπλεγμένους σε υποθέσεις διαφθοράς, και τη θέση του πήρε η Σουσάνα Ντίαθ που διεκδικεί την επανεκλογή.
Οι δημοσκοπήσεις την ευνοούν. Είναι καθαρά στην πρώτη θέση με ποσοστά περίπου στα επίπεδα του 2012.
Αντίθετα, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι καταποντίζεται παρά τις απανωτές επισκέψεις -πέντε συνολικά- του πρωθυπουργού στην Ανδαλουσία για να ενισχύσει τον υποψήφιο του.
Πάντως, ο Ραχόι έχει ήδη φροντίσει να κάνει «προληπτική» δήλωση, σημειώνοντας ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, δεν θα έχει ευρύτερες συνέπειες. «Οι πολίτες δεν ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε κάλπη» δήλωσε.
Το μεγάλο ερώτημα είναι η επίδοση που θα καταγράψουν οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά του ισπανικού δικομματισμού στους μήνες που έρχονται.
Οι Podemos φαίνεται να είναι στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων και οι Ciudadanos στην τέταρτη.
Τα ποσοστά τους είναι καλά, ενώ οι Ciudadanos -εφόσον φυσικά επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις- ενδέχεται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους νικητές του PSOE.
Επισήμως πάντως η Σουσάνα Ντίαθ δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο: «Εγώ κατεβαίνω για να κερδίσω, όχι για να κάνω συμφωνίες» δήλωσε.
Όλοι έχουν αγωνίες για την κάλπη της Κυριακής. Ο αρχηγός του ισπανικού PSOE, Πέδρο Σάντσεθ ψάχνει την ευκαιρία να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι το κόμμα του έχει την πρωτοπορία εν όψει των γενικών εκλογών.
Ο Ραχόι αγωνιά για τον πρόωρο λογαριασμό που ενδέχεται να του στείλουν οι συμπολίτες του για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης.
Και οι νέοι σχηματισμοί θέλουν να μετρηθούν. Οι Podemos εντός της χώρας (η μόνη αναμέτρηση στην οποία έχουν συμμετάσχει είναι οι Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου) και οι Ciudadanos εκτός των ορίων της Καταλονίας, όπου γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν πολιτικά.

εκλογέςΙσπανίαΡαχόιPodemos
Keywords
Τυχαία Θέματα