Η άγνωστη «11η Σεπτεμβρίου» της Αμερικής: Όταν αεροπλάνο έπεφτε στο Empire State Building (Video)

ΚΟΣΜΟΣ

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αποτέλεσε αναμφίβολα ένα συνταρακτικό γεγονός, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας εντός και εκτός ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης έβλεπαν αεροπλάνο να συντρίβεται σε έναν από τους πολυάριθμους ουρανοξύστες της πόλης.

Ήταν Σάββατο, 28 Ιουλίου του 1945, όταν ο Γουίλιαμ Φράκλιν Σμιθ, πετούσε με ένα βομβαρδιστικό Β-25 προς το αεροδρόμιο του Newark, μεταφέροντας στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πιλότος ζήτησε άδεια

για να προσγειωθεί, ωστόσο από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ότι η ορατότητα ήταν μηδενική λόγω της πυκνής ομίχλης. Παρόλ’ αυτά ο Γουίλιαμ Σμιθ αποφάσισε να συνεχίσει την κάθοδο, ωστόσο σύντομα αποπροσανατολίστηκε και άρχισε να στρίβει δεξιά αντί για αριστερά, όπως έπρεπε για να προσεγγίσει το αεροδρόμιο.

Στις 9:40 το πρωί το αεροπλάνο προσέκρουσε στην βόρεια πλευρά του Empire State Bulding, ανάμεσα στον 78ο και τον 80ο όροφο, ανοίγοντας μια τρύπα βάθους 6 μέτρων. Μία από τις μηχανές διαπέρασε το κτήριο, βγήκε από την νότια πλευρά και συνετρίβη σε ένα κτήριο στο διπλανό τετράγωνο.

Η άλλη μηχανή και μέρος του εξοπλισμού προσγείωσης κύλισε από το φρεάτιο ενός ασανσέρ. Η φωτιά που προκλήθηκε έκαιγε επί 40 λεπτά. Ωστόσο τελικά τέθηκε υπό έλεγχο.

Από την πρόσκρουση σκοτώθηκαν 14 άτομα, εκ των οποίων τα 11 απλώς βρέθηκαν «την λάθος ώρα στο λάθος μέρος».

Την ίδια μέρα στον μεγαλοπρεπή ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης διαδραματίστηκε μία ακόμα απίστευτη ιστορία: Διασώστες προσπάθησαν να μεταφέρουν μία τραυματία με το ασανσέρ. Ωστόσο τα καλώδια είχαν φθαρεί από την συντριβή του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να κοπούν και το ασανσέρ να πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση 75 ορόφων. Ωστόσο η τραυματίας επέζησε, εξασφαλίζοντας μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες.

Παρά την καταστροφή και την απώλεια ζωών, ο ουρανοξύστης άνοιξε ξανά την επόμενη Δευτέρα.

Δείτε το βίντεο από τα επίκαιρα της εποχής:

Empire State BuildingπτώσηαεροπλάνοπρόσκρουσηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα