Η FIFA δείχνει... κόκκινη

ΑΘΛΗΤΙΚAΈντυπη Έκδοση

Διορία μέχρι τις 15 Απριλίου για να αρχίσει πάλι το ποδόσφαιρο έδωσε η Ομοσπονδία

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα ποδοσφαιρικό Grexit; Ο χρόνος, πάντως, κυλάει αντίστροφα για να συμβεί αυτό: στα γραφεία της ΕΠΟ και του υπουργείου Αθλητισμού έχει φτάσει η επιστολή - τελεσίγραφο της FIFA, στην οποία αναφέρεται, και προς τις δυο πλευρές, ότι το «παράθυρο» προκειμένου να αρχίσει πάλι το Κύπελλο Ελλάδας

θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σε αντίθετη περίπτωση οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι Εθνικές ομάδες θα παρακολουθούν τις διεθνείς διοργανώσεις από τον... καναπέ και την τηλεόραση. Με άλλα λόγια, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έδωσε διορία 10 ημερών στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή να πάρει πίσω την απόφασή του για διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλιώς η συνέπεια θα είναι το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξει απαντητική επιστολή του Κοντονή στη FIFA, με την οποία θα αναφέρει τις θέσεις της κυβέρνησης επί του ζητήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τη δημόσια στήριξη που προσέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός στον υφυπουργό Αθλητισμού.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στη Βουλή και ο Κοντονής ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις τελευταίες εξελίξεις στα ποδοσφαιρικά ζητήματα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, στο πρωθυπουργικό προφίλ στο Twitter «ανέβηκαν» δύο αναρτήσεις. «Συνάντησα τον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, και με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου» έγραφε η πρώτη. «Του ζήτησα να μην κάνει βήμα πίσω. Ή τώρα όλοι θα δεχθούν την κάθαρση ή θα υποστούν τις συνέπειες» ήταν η δεύτερη.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Κοντονή με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, στην οποία δεν προέκυψε συμφωνία. «Είχαμε μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση, όμως δεν υπήρξε συμφωνία. Η FIFA και η UEFA ζήτησαν ως προϋπόθεση την άρση της απόφασης για τη ματαίωση του Κυπέλλου, το οποίο εμείς αποφασίσαμε να διακόψουμε για λόγους ασφαλείας» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ διέψευσε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ σημειώνοντας πως σε περίπτωση ποδοσφαιρικού Grexit την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ που κίνησε τη σχετική διαδικασία.

Αυτόματη αναστολή

Στη δισέλιδη επιστολή της η FIFA απαιτεί από την ΕΠΟ και το υπουργείο Αθλητισμού να προχωρήσουν μέχρι τις 15 Απριλίου στην επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας, που έχει ματαιωθεί ύστερα από τη σχετική απόφαση του Κοντονή εξαιτίας των επεισοδίων που οδήγησαν στη διακοπή του ημιτελικού ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού.

«Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA αποφάσισε να θέσει ως προθεσμία τη 15η Απριλίου 2016 για την ανάκληση της απόφασης για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας 2015-2016, ειδάλλως η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει αυτόματη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλους» αναφέρει η επιστολή της FIFA. Παράλληλα επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση που κατατέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) από την ΕΠΟ είναι άσχετη καθώς θα μπορούσε εύκολα να αποσυρθεί και καθώς, ασχέτως της ενδεχόμενης απόφασης, τα θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή και την ενδεχόμενη παρέμβαση του νόμου θα παραμένουν».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην επιστολή της η FIFA αναγνωρίζει πως κάτι δεν πάει καλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο μέχρι και για... ξένους διαιτητές. «Λιγότερο αυστηρά και πιο κατάλληλα μέτρα, όπως διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές ή διεθνής διαιτησία για τους εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με την ΕΠΟ, κυρίως εφόσον το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παλιά ιστορία

Οι συζητήσεις, οι διορίες, τα τελεσίγραφα περί της «εξόδου» από τα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα δεν είναι κάτι νέο. Μόλις πριν από έναν χρόνο, τον περασμένο Απρίλιο κατά διαβολική σύμπτωση, η κουβέντα για το ποδοσφαιρικό Grexit είχε φουντώσει πάλι. Αφορμή, το νομοσχέδιο Κοντονή για την αντιμετώπιση της βίας, το οποίο άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την πλήρη απομόνωση των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που έγιναν από τον υφυπουργό Αθλητισμού στην επίμαχη διάταξη περί του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit.

Στο πιο μακρινό παρελθόν, από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τον Αθλητισμό τρεις Γιώργηδες, ο Λιάνης, ο Φλωρίδης και ο Ορφανός, είχαν καταθέσει νομοθετήματα σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και η κατάληξη ήταν να πάρουν πίσω τις «καυτές» διατάξεις, κάνοντας την «απαραίτητη στροφή στον ρεαλισμό», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάνης στην ανοικτή επιστολή που είχε στείλει προς τον Σταύρο Κοντονή πέρυσι τέτοια εποχή, καθώς είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν από το Grexit.

Ο Λιάνης, ως υφυπουργός Αθλητισμού, το 1993 με νομοσχέδιό του προέβλεπε ότι τακτικοί δικαστές θα στελεχώνουν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ... κατέφυγε στη FIFA, η απειλή περί Grexit ήρθε αμέσως και ο Λιάνης ανέκρουσε πρύμναν. «Δεν πιστεύω να μη θέλεις να παίξει η Εθνική ομάδα στο Μουντιάλ» λέγεται ότι του είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου καθώς η εθνική ομάδα ετοιμαζόταν για την πρώτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ.

Στη συνέχεια ο Φλωριδης το 2001 δοκίμασε από «πρώτο χέρι» τη σύγκρουση με τη FIFA κάνοντας πίσω στους σχεδιασμούς του ενώ λίγο αργότερα, το 2004, ήταν η σειρά του Ορφανού να εγκαταλείψει, δυο φορές επί της ουσίας, τα σχέδιά του για νομοθετικές παρεμβάσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχικά με την απόφασή του να αυξήσει τους εκλέκτορες για την εκλογή του Δ.Σ. της ΕΠΟ από 54 σε 350. Και στη συνέχεια το 2006 με ένα αθλητικό νομοσχέδιο, κατά τη συζήτηση του οποίου η ΕΠΟ κατήγγειλε κρατική παρέμβαση στον χώρο του ποδοσφαίρου ζητώντας τη συνδρομή του... «μπαμπούλα» FIFA.

Η παγκόσμια ομοσπονδία απέβαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο μια ημέρα πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοθετήματος και ο Ορφανός αναγκάστηκε να βάλει νέα διάταξη στο νομοσχέδιο με την οποία εξαιρούσε την ΕΠΟ από τις ρυθμίσεις που προέβλεπε το νομοθέτημα.

FIFAποδόσφαιροΕλλάδαGrexitΚοντονήςΕΠΟIssue: 1911Issue date: 07-04-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα