ΓΣΕΕ: «Η Ελλάδα χειρότερα από Αφρική και Ασία στα εργασιακά»

ΕΛΛAΔΑ

«Να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα», όσον αφορά στα εργασιακά, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, «η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου».

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας εργασιών της Επιτροπής που εξετάζει τα εργασιακά στην Ελλάδα, ο κ. Παναγόπουλος

δήλωσε ότι «η επιτροπή αυτή συστήθηκε κατ' εφαρμογή της συμφωνίας που έκανε η Κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και ξανάνοιξε το γνωστό θέμα των εργασιακών, δηλαδή καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικές διαπραγματεύσεις, lock out και απεργιακός νόμος. Εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας, που είναι αυτές που είχαμε συνομολογήσει ως κοινή άποψη τον Οκτώβρη του 2014, στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας».

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «οι επιδιώξεις των δανειστών κι όσους προσέρχονται σε κάποιες τέτοιες απόψεις, θέλουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας, σε περεταίρω απορρύθμιση μιας αγοράς η οποία ούτως ή άλλως είναι εντελώς διαλυμένη, καθώς όπως εσείς οι άνθρωποι των μέσων γνωρίζετε, οι πιο πολλοί εργαζόμενοι έχουν δύο και τρεις μήνες να πληρωθούν, πόσο δε μάλλον να έχουν στοιχειώδη συλλογική προστασία, όπως απαιτεί το δίκαιο και η λογική». Υπογράμμισε δε, ότι «δεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε κριτική και στην επιτροπή τονίζοντας ότι «η επιτροπή σύμφωνα με αυτά που λένε, είναι ανεξάρτητοι επιστήμονες, που με βάση την εντολή που έχουν πάρει, στα ζητήματα που σας προανέφερα, θα πουν ποιες είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αλλά υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις [...]. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν». ΓΣΕΕεργασιακάHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα