Γράμμα από τη Γερμανία: Κλείστε την αξιολόγηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κρίσιμο τρίμηνο το οποίο υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί για να συγκροτηθεί η νέα συμμαχική γερμανική κυβέρνηση και να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο γαλλογερμανικός άξονας αποτελεί το τελευταίο περιθώριο για την ελληνική κυβέρνηση να "κλείσει" κρίσιμα θέματα.

Στις εκτιμήσεις αυτές εμφανίζονται να συμφωνούν, σχεδόν "οριζόντια", υψηλά ιστάμενα στελέχη της Κομισιόν και του ESM, σε Βρυξέλλες

και Λουξεμβούργο.

Το κυβερνητικό αλλά και το κοινοβουλευτικό περιβάλλον στη Γερμανία, υπό τη νέα του σύνθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πιο δύσκολο για τις κυβερνητικές επιδιώξεις που αφορούν το χρέος, την ένταξη στο QE και τις προσδοκίες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος, με βαθιά εμπειρία και μακρόχρονη σχέση με τη "γερμανική" ομάδα στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Κεφαλαίου", υποστηρίζει πως "η πολυδιάσπαση της σύνθεσης στο νέο γερμανικό Κοινοβούλιο, με ισχυρή παρουσία ακραίων και συντηρητικών κομμάτων, και η πλέον πιθανή τρικομματική σύνθεση της νέας κυβέρνησης (CDU/FDP/Πράσινοι) θα καταστήσουν πολύ πιο δύσκολους, αν όχι αδύνατους, τους χειρισμούς που αφορούν την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την επέκταση του QE στην Ελλάδα και, κυρίως, τη συνέχιση της συζήτησης που είχε αρχίσει για το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018...".

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ακόμα και η εκ νέου ενεργοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα "δεν μπορεί να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι συζητήσεις μετά τη συμφωνία του Ιουνίου (σ.σ.: γαλλική πρόταση για συνάρτηση των πληρωμών στο χρέος με τους ρυθμούς ανάπτυξης), καθώς τα όρια μέσα στα οποία μπορεί πλέον να κινηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πολύ περισσότερο περιορισμένα...".

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει το επιτελείο του CDU στις δυσκολίες και τις συνέπειες που θα έχει για την "ευχέρεια" λήψης αποφάσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο η πολυδιάσπασή του, με την ισχυρή παρουσία του AfD και του FDP (το τελευταίο και στην κυβέρνηση), είναι η απόφαση στην ηγεσία του να μετακινήσει τον κ. Σόιμπλε από το ΥΠΟΙΚ στην προεδρία της Bundestag.

"Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο με όσα έχουν μεσολαβήσει, η μετακίνηση Σόιμπλε στην Bundestag δεν είναι καλά νέα για την Ελλάδα και τις εκκρεμότητες με το ελληνικό πρόγραμμα...", σχολιάζει στέλεχος του διπλωματικού σώματος στις Βρυξέλλες, που εκτιμά ότι η συζήτηση για το χρέος, που επρόκειτο να αρχίσει στις αρχές του 2018, και η προσπάθεια της Κομισιόν να κλείσει την υπόθεση "Ελλάδα" με μια συμφωνία πακέτο την άνοιξη τίθενται πλέον εν αμφιβόλω...

Το ΔΝΤ μένει Ελλάδα...

Η διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία αποκτά πλέον και μιαν άλλη διάσταση, η οποία κάθε άλλο παρά διευκολύνει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς.

Τόσο στο αυστηρότερο περιβάλλον της Bundestag όσο και στην υπό νέα σύνθεση κυβέρνηση, η κυρία Μέρκελ είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να πείσει για αλλαγή στην προηγούμενη απόφαση, που εκτιμούσε ως απαραίτητη την παρουσία και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μια πρόταση που θα κατέληγε στην αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ και την έμμεση "έξοδό" του από το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να πάρει την υπογραφή του FDP, αλλά και μερίδας του CDU, για να φτάσει στην Βουλή. Και, πολύ περισσότερο, να εξασφαλίσει εκεί μια πλειοψηφία που δεν θα... εκθέτει την κυρία Μέρκελ και τον νέο πρόεδρο της Βουλής, κ. Σόιμπλε, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της απόφασης για συμμετοχή του ΔΝΤ μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Το "μήνυμα" φαίνεται να έχει ήδη φτάσει στην Ουάσινγκτον.

Η κυρία Λαγκάρντ, στη συνάντησή της στο Λονδίνο με τους Έλληνες τραπεζίτες, μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε τους συνομιλητές της ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της παραμονής του ΔΝΤ

Η διαβεβαίωση για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από την κυρία Λαγκάρντ στη συνάντησή της με τους Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο συνδέεται, βέβαια, με την καταρχήν απεμπλοκή από το πρόβλημα της απαίτησης του Ταμείου για AQR (έλεγχος ποιότητας ενεργητικού) στις ελληνικές τράπεζες.

Απαίτηση που είχε διατυπώσει αμέσως μετά τη συμφωνία του Ιουνίου ο κ. Τόμσεν και η οποία έχει προκαλέσει τη δραματική απαξίωση των ελληνικών τραπεζών από τότε μέχρι σήμερα.

Η αναζήτηση μιας λύσης συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών έχει οδηγήσει σε μια φόρμουλα η οποία από τη μια πλευρά οδηγεί σε προσωρινή απόσυρση της απαίτησης για AQR. Tαυτόχρονα, όμως, με την κίνηση αυτή, η ΕΚΤ υποχρεώνεται να συνδέσει τις διαδικασίες των stress tests με στοχευμένους ποιοτικούς ελέγχους ενεργητικών. Ήτοι, με ένα περιορισμένο πρόγραμμα AQR, το οποίο, βέβαια, με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα μπορεί να εποπτεύεται όσον αφορά τα αποτελέσματά του, επιτρέποντας στο Ταμείο, αν δεν τα βρει ικανοποιητικά, να επαναφέρει την απαίτησή του για AQR.

Άλλωστε, τόσο η Λαγκάρντ όσο και ο Τόμσεν μίλησαν για έναν "μεσοπρόθεσμο" οδικό άξονα παρεμβάσεων με τον οποίο θα είναι δεσμευμένες τράπεζες και κυβέρνηση. Ο "λογαριασμός" αυτού του μεσοπρόθεσμου οδικού άξονα, όπως υπολογίζουν οι ελληνικές τράπεζες, θα κοστίσει περί τα 6 δισ. ευρώ. Οπωσδήποτε λιγότερα από τα 10 δισ. ευρώ που απαιτούσε αρχικά το Ταμείο, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερα από όσα είχε αρχικά φανεί ότι θα χρειαστούν με τη συμφωνία του Ιουνίου...

Πηγή: Κεφάλαιο

ΓερμανίαΕλλάδαΔΝΤHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα