Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους: Για την ανάπτυξη ο δρόμος είναι η εφαρμογή του μνημονίου – «Καμπανάκι» για το ασφαλιστικό (PDF)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην ανάπτυξη επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεση του (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015) το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη βουλή ενώ χτυπά «καμπανάκι» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αμφισβητώντας τις δεσμεύσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για μειώσεις κύριων συντάξεων και των γενικότερων ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση

στο ζήτημα.

«Η κυβέρνηση και οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν πλέον μια κοινή βάση – το νέο Μνημόνιο που ψήφισαν στη Βουλή. Σημασία έχει τώρα η εφαρμογή του με όσες βελτιώσεις είναι ακόμα δυνατές. Αν αποτύχει, τότε η επιστροφή στη ανάπτυξη διακυβεύεται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση για την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι συντάκτες της τριμηνιαίας Έκθεσης σημειώνουν ακόμη ότι «πολλά μέτρα του Μνημονίου συνεπάγονται μειώσεις εισοδημάτων, ενώ άλλα φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα κατανομής των βαρών της προσαρμογής. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο συνταξιοδοτικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών αρχών (δικαιοσύνη έναντι οικονομικής αποτελεσματικότητας). Πρέπει επίσης να αιτιολογείται πειστικά: Γιατί πρέπει να προστατευθούν οι σημερινοί συνταξιούχοι και όσοι έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα (π.χ. μέσω της “προσωπικής διαφοράς”) σε βάρος των σημερινών εργαζομένων που τα χρηματοδοτούν; Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλους τομείς: Φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ».

Στην Έκθεση σημειώνεται ακόμη πως «γεγονός είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια διαδικασία πολιτικής προσαρμογής που, παρ’ όλο που βελτίωσε ορισμένους στόχους (πχ στα πρωτογενή πλεονάσματα), κόστισε στη χώρα και περιέπλεξε τα προβλήματα. Γεγονός είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2015, σημειώθηκαν υστερήσεις που προκάλεσαν μετάθεση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς για το 2016. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική διατηρήθηκε, πράγμα που εμποδίζει την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην τριμηναία έκθεση αναφέρεται πως «οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για “διασφάλιση των σημερινών συντάξεων” δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων. Εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια!».

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση «άλλες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν από την ίδια την ενοποίηση των Ταμείων, που δημιουργεί ένα γιγαντιαίο Ταμείο, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο πλαίσιο του οποίου βέβαια θα γίνουν πολλές άλλες αλλαγές. Η ανησυχία μας οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες της μετάβασης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να συγχωνευτούν διαφορετικοί διοικητικοί μηχανισμοί. Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς το ελληνικό ιστορικό στη διοίκηση μεγάλων “φορέων” δεν είναι ενθαρρυντικό».

Οι συντάκτες της Έκθεσης τονιζουν ακόμα ότι «με το νέο σχέδιο νόμου γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης είναι οι συνεπείς ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας και οι νέες γενιές. Οι νέες γενιές θα εργάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις των προηγούμενων». Και στην συνέχεια επισημαίνουν πως «συνεπώς δε μπορούμε να μιλάμε για ένα εξ ολοκλήρου αλληλέγγυο και δίκαιο σύστημα αλλά για ένα σύστημα που ευνοεί την άνιση κατανομή των βαρών χωρίς όμως να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και κάποια στοιχεία δικαιοσύνης».

Γραφείο Προϋπολογισμού Κράτουςασφαλιστικό σύστημαμνημόνιοFiles: Τριμηνιαία Έκθεση_Οκτώβριος-ΔεκέμβριοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα