Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Μιμή Ντενίση ετοιμάζει ντοκιμαντέρ με επιστολές του ζεύγους Έλγιν

Φως στην μεγαλύτερη αρπαγή πολιτιστικής κληρονομιάς ενός έθνους μέσα από προσωπικές συνομιλίες και αυθεντικά έγγραφα επιχειρεί να φέρει το ντοκιμαντέρ για την αφαίρεση, από τον λόρδο Έλγιν, των αριστουργημάτων από την Ακρόπολη το οποίο ετοιμάζει η Μιμή Ντενίση σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου και παραγωγή της Lumad («Η χορωδία του Χαρίτωνα», «Έχω ένα μυστικό», «Safe sex», «Συμπέθεροι απ΄τα Τίρανα»).

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το χρονικό της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως αποτυπώθηκε μέσα από την ιδιωτική αλληλογραφία του λόρδου Έλγιν και της συζύγου του και θα αναδείξει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την βάρβαρη αποκαθήλωση των γλυπτών.

Με επιστημονική τεκμηρίωση, από ειδικούς, Έλληνες και ξένους, θα γίνει ανάλυση των ιστορικών γεγονότων. Τα γυρίσματα τα οποία αναμένεται να αρχίσουν το Μάιο, θα πραγματοποιηθούν, σε Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είχα την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική, είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την απάτη.

Σκέφτηκα λοιπόν αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, να δραματοποιηθούν. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές , δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα», είχε περιγράψει η Μιμή Ντενίση στο «Live news» (Mega) τον περασμένο Νοέμβριο, τονίζοντας τότε πως «διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, οπότε είναι όλα φανερά».

Το 1801, άρχισε η αρπαγή των αριστουργημάτων από την Ακρόπολη. Ο Τόμας Μπρους Έλγιν, έβδομος κόμης του Έλγιν και ενδέκατος κόμης του Κινκάρντιν, απέσπασε φιρμάνι του καϊμακάμη (ανώτερου διοικητικού υπαλλήλου της οθωμανικής αυτοκρατορίας) Σεγούτ Αβδουλάχ, που του επέτρεπε την αφαίρεση λίθων και γλυπτών από την Ακρόπολη.

Συνολικά ο Έλγιν αποκόμισε με βίαιο τρόπο 253 γλυπτά έργα και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού καθώς και πολλά αγγεία.

Σπουδαιότερα απ’ όλα, θεωρούνται τα γλυπτά της γέννησης της Αθηνάς από το ανατολικό αέτωμα, η μετόπη της διαμάχης της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα και η ζωφόρος με την πομπή των Παναθηναίων.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Απαλλάχτηκε με βούλευμα ο 42χρονος που κατηγορήθηκε ότι ποδοπάτησε μέχρι θανάτου ένα γατάκι

Μεσολόγγι: Ανακτήθηκαν τα μηνύματα που είχε διαγράψει ο κρεοπώλης – Το περιεχόμενο των συνομιλιών

Γιώργος Λυγγερίδης: Έδωσαν το όνομά του στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γλυπτά, Παρθενώνα, Μιμή Ντενίση, Έλγιν,glypta, parthenona, mimi ntenisi, elgin