Γιατροί που σώζουν ζωές στο Αιγαίο για προσφυγικό: Είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν λόγο τα δίδυμα αδέρφια και γιατροί, Ξαντ και Κρις βαν Τούλκεν, οι οποίοι ακολούθησαν την διαδρομή των προσφύγων σ’ όλη την Ευρώπή, στα πλαίσια των γυρισμάτων ενός νέου ντοκιμαντέρ του BBC.

Αντιμετωπίζουν συνθήκες παγετού, πείνα, αστυνομική βία και υπερπληθυσμό στους καταυλισμούς. Ωστόσο, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να έρχονται. Μόνο τον Ιανουάριο, κατέφτασαν στη Λέσβο 30.000

πρόσφυγες.

Οι δύο γιατροί ανακάλυψαν ότι οι αρχές εμποδίζουν το έργο των φιλανθρωπικών οργανώσεων και των εθελοντών.

Ο Ξαντ δήλωσε: «Πλησιάζουμε στο 1 εκατ. ζωές σε κίνδυνο στην Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά κανένας από τους μεγάλους οργανισμούς όπως η Oxfam, η Save the Children και η Unicef δεν δραστηριοποιούνται, καθώς οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να το αντιμετωπίσουν αυτό ως μια πραγματική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Από την μεριά του, ο Κρις επεσήμανε: «Το γεγονός ότι άνθρωποι θέτουν τη ζωή τους, αλλά και των παιδιών τους, σε κίνδυνο σου δίνει μια εντύπωση του πόσο απεγνωσμένοι είναι. Άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αν η διέλευση γίνει πιο εύκολη τότε το ηθικό των προσφύγων θα αναπτερωθεί, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Βλέπουμε ήδη αριθμούς - ρεκόρ προσφύγων που ρισκάρουν τις ζωές τους».

Στη συνέχεια, ο Ξαντ εξήγησε ότι η υποθερμία είναι η βασική αιτία θανάτου των προσφύγων και ότι αν δεν υπήρχαν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ο αριθμός των θανάτων θα ήταν δραματικός: «Η αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα αυτών των παιδιών είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Περιστασιακά, άνθρωποι συλλαμβάνονται στη Λέσβο επειδή προσπαθούν να βοηθήσουν» πρόσθεσε ο Ξαντ.

γιατροίBBCκρίσηΕυρώπηΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςπρόσφυγεςπροσφυγικόΑιγαίοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα