Γιατί οι χάκερς πήραν… ρεπό το πρώτο τρίμηνο 2017

ΚΟΣΜΟΣ

Το 1ο τρίμηνο του 2017, καταγράφηκαν ηλεκτρονικές επιθέσεις ενάντιων πόρων σε 72 χώρες, ποσοστό το οποίο είναι οκτώ φορές μικρότερο σε σύγκριση με αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2016. Αυτό αποδεικνύει, επίσης, ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες χρειάζονται κι εκείνοι… ξεκούραση.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2017 επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών της Kaspersky Lab για την εξέλιξη των επιθέσεων DDoS, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του 2016. Παρά την

αυξημένη δημοτικότητα των σύνθετων επιθέσεων DDoS που συνεχίστηκαν το πρώτο τετράμηνο, υπήρξε μία αξιοσημείωτη πτώση στον αριθμό των γενικευμένων επιθέσεων και μια αλλαγή στο πως καταμερίζονται ανά χώρα.

Η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντικατέστησαν την Ιαπωνία και τη Γαλλία στη λίστα με τις 10 χώρες που παρουσιάζουν τα περισσότερα θύματα επιθέσεων DDoS.

Η Νότια Κορέα παρέμεινε ηγέτης όσον αφορά στον αριθμό των ανιχνευθέντων C&C server. Οι Η.Π.Α ήρθαν δεύτερες σε αυτήν την κατηγορία, ακολουθούμενες από την Ολλανδία, η οποία εκτόπισε την Κίνα από την πρώτη τριάδα για πρώτη φόρα από τότε που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία παρακολούθησης. Μάλιστα, η Κίνα έπεσε από τη δεύτερη στην έβδομη θέση. Η Ιαπωνία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία δε βρίσκονται πλέον στην πρώτη δεκάδα των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων C&C server. Αντικαταστάθηκαν από το Χονγκ Κονγκ, τη Ρουμανία και τη Γερμανία.

Επίσης, άλλαξε και η κατανομή ανά λειτουργικό σύστημα το 1ο τρίμηνο του 2017. Το προηγούμενο τρίμηνο, τα IoT botnets που βασίζονται σε Linux ήταν τα πιο διάσημα, αλλά ξεπεράστηκαν από τα botnets που βασίζονται σε Windows, των οποίων το μερίδιο αυξήθηκε από 25% σε 60% το πρώτο τρίμηνο. Ο αριθμός των TCP, UDP και ICMP επιθέσεων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ το μερίδιο των επιθέσεων SYN DDoS και HTTP μειώθηκε από 75% - το τελευταίο τρίμηνο του 2016 - σε 48% το 1ο τρίμηνο του 2017.

Κατά την περίοδο αναφοράς, δεν καταγράφηκε ούτε μία επίθεση ενισχυτικού τύπου, ενώ ο αριθμός των επιθέσεων που βασίζονται στην κρυπτογράφηση αυξήθηκε. Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις των τελευταίων ετών για μία μετατόπιση από τις σύνθετες επιθέσεις DDoS στις πιο απλές αλλά δυνατές επιθέσεις, που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από τα καθιερωμένα συστήματα ασφάλειας.

Συνολικά, το τρίμηνο ήταν σχετικά ήσυχο: ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων (994) παρατηρήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου. Η μεγαλύτερη επίθεση DDoS στο 1ο τρίμηνο του 2017 διήρκεσε μόλις 120 ώρες, σημαντικά λιγότερες από τις 292 ώρες του προηγούμενου τριμήνου

κυβερνοεπιθέσειςχάκερςξεκούρασηψηφιακοί εγκληματίεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα