Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να ζορίσει τον Ανδρουλάκη με όχημα τις «συνεργασίες»

Ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε ο πρωθυπουργός το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας, πέρα από την γκρίνια που έφερε στο εσωτερικό της Ν.Δ. – καθώς η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε ως στάση ηττοπάθειας –, άνοιξε παράλληλα και μια μεγάλη συζήτηση για το τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη μέρα των εκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κίνηση του πρωθυπουργού – την οποία αποφάσισε μόνος του – απέβλεπε στο να βάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στις ευθύνες τους. Προσθέτουν δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή ξεκίνησε νωρίς τη συζήτηση για

τις ενδεχόμενες συνεργασίες επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι η τελική στάση των κομμάτων θα προκύψει από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Η στόχευσή του ωστόσο έχει να κάνει κυρίως με το ΚΙΝΑΛΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν απηύθυνε την πρότασή του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας.

Πίεση στο Κέντρο

Ακόμα και ο χρόνος που έγινε αυτή η αναφορά από τον πρωθυπουργό δεν είναι καθόλου τυχαίος. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα σε μία στιγμή που το ΚΙΝΑΛΛ εμφανίζει μια τάση υποχώρησης στα ποσοστά του.

Μια ενδεχόμενη άρνηση από την πλευρά του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ στην πρόταση του Μητσοτάκη μπορεί να στείλει κάποιους δεξιόστροφους ψηφοφόρους και πάλι στη βάση τους, δηλαδή στη Ν.Δ.

Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ περί σοσιαλδημοκρατίας ξάφνιασε τα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία είδαν τον Ανδρουλάκη να αντιδρά γρήγορα και με σαφήνεια, ενώ η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του έλεγε άλλα.

«Τώρα θυμήθηκε ο πρωθυπουργός τις συνεργασίες, που χάνει την αυτοδυναμία;» αναρωτιούνται στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ απορρίπτοντας το άνοιγμα. Οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για τακτικισμό του Μητσοτάκη, που στόχο έχει να ασκήσει πίεση στον χώρο του Κέντρου.

Στην… αγκαλιά του Τσίπρα;

Το διαυγέστατο «όχι» του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ ωστόσο αξιοποιήθηκε ως ένα ακόμα επιχείρημα για να αποδυναμωθεί ο Ανδρουλάκης στο εσωτερικό του κόμματός του, άλλα και στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που, δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, αναζητούν έναν άλλο πολιτικό φορέα για να εκφραστούν.

«Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται τη σοσιαλδημοκρατία. Η Ν.Δ. είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στέλνοντας τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ στην… αγκαλιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθώντας να πυροδοτήσει ένταση στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, ένα ποσοστό των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής φλερτάρει πολιτικά με τον Μητσοτάκη. Σε αυτό το θέμα μάλιστα θα πρέπει να υπογραμμιστεί η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εμφανίζεται να επιβραβεύει τον πρωθυπουργό για «την τόλμη του να ανοίξει το θέμα με τις κυβερνήσεις συνεργασίας».

Δεν «τσιμπάνε»

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ γνωρίζουν πολύ καλά πως, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει τη συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν δυνατοί τριγμοί μέσα στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για διάσπαση του κόμματος από τη στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται να μην θέλει ούτε να συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη ξέρουν πολύ καλά ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ. θα βάλει ταφόπλακα στο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ που θέλει να δημιουργήσει ο Ανδρουλάκης τη συγκεκριμένη στιγμή επαναφέροντας το κόμμα του στον δρόμο του ΠΑΣΟΚ. Η συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου στοίχισε άλλωστε στη Χαριλάου Τρικούπη παρά πολύ, αφού έφτασε το κόμμα γύρω στο 4%.

Δεν ξεχνούν επιπλέον ότι η οποία αύξηση υπάρχει στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛΛ οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στις διαρροές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι ψηφοφόροι ελπίζουν στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γι’ αυτούς τους λόγους τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής προτάσσουν στις συζητήσεις την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο όμως το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει, αφού ο Τσίπρας το έχει αποκλείσει.

Παράλληλα ο Ανδρουλάκης βάζει το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή – μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική –, σενάριο που μέχρι στιγμή δεν συζητά ο Μητσοτάκης. «Αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες, θα το αποδείξει την πρώτη Κυριακή» είπε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ επιχειρώντας να επιστρέψει την μπάλα στο πρωθυπουργικό τερέν, μιας και είναι γνωστό ότι το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα στις δεύτερες κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ κατά κυβέρνησης για τις επαφές με τη Νούλαντ

Από το Ηράκλειο η πίεση Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

Τέρμα τα… δίφραγκα – Κυβερνητική παραδοχή ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ανδρουλάκη,mitsotakis, androulaki