Γιατί αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μία διαφορετική προσέγγιση στην αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις δίνει δημοσίευμα των Financial Times.Το δημοσίευμα με τίτλο: «Το ΔΝΤ σταματά τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, εν μέσω "ενός αέρα ουτοπίας" καθώς η συμφωνία εκτροχιάζεται», σημειώνει

ότι, μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης πίστευαν σε μία λύση για το θέμα της Ελλάδας.

«Αλλά, το ΔΝΤ είναι επίσης απογοητευμένο και επειδή η ευρωπαϊκή πλευρά είναι απρόθυμη να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τώρα - κατ' ελάχιστο - μία επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων. Αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που παρακολουθούν την κοινή γνώμη τους, είναι απρόθυμοι να συζητήσουν ακόμη και αυτό».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πίστευε, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη (3 Ιουνίου) με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είχε μία συμφωνία. «Ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί τους νέους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν μεγαλύτερα από αυτά που ήλπιζε η Αθήνα, αλλά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας διαφώνησε με την αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια και με πολλές από τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά συμφώνησε να επιστρέψει με μία νέα πρόταση που θα προέβλεπε άλλες περικοπές για να καλυφθεί η διαφορά», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η εικαζόμενη συμφωνία εκτροχιάστηκε γρήγορα από την περασμένη Τετάρτη», καθώς μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν το σχέδιο της , αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το απέρριψε. Για πολλούς Ευρωπαίους, προσθέτει η εφημερίδα, η στάση έγινε σκληρότερη στη σύνοδο της G 7 στη Βαυαρία το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. «Κατά τη διάρκεια μίας κλειστής σύσκεψης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δείχνει συμπάθεια για τις δυσκολίες που έχουν με την Αθήνα - μία σημαντική αλλαγή για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος καλούσε στο παρελθόν τους Ευρωπαίους στις συνόδους της G 7 και της G 20 να είναι περισσότερο μεγαλόψυχοι», σημειώνεται.

WSJ: Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού

Σε δημοσίευμα της WSJ, με τίτλο: «Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού: Οι πιστωτές προειδοποιούν την Αθήνα να μην περιμένει καλύτερη προσφορά», σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές εισήλθε χθες σε νέο στάδιο. « Η Αθήνα δεν θα πάρει καλύτερη συμφωνία», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Οι πιστωτές έχουν προσφέρει κάποια χαλάρωση στους στόχους για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας, αλλά εμμένουν στις απαιτήσεις τους για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υποσχέθηκε στους Έλληνες να μην εφαρμόσει».

Η WSJ αναφέρει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η μείωση των συντάξεων έως και 50% έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση, αλλά προσθέτει ότι «ο ίδιος δεν έκανε προτάσεις πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να συνεχίσουν να πληρώνονται γενναιόδωρες συντάξεις». Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών στο θέμα αυτό είναι τόσο ισχυρή, συνεχίζει η WSJ, ώστε «είναι απίθανο ότι η ύπαρξη περισσότερου χρόνου θα κάνει κάποια σημαντική διαφορά».

ΔΝΤδιαπραγματεύσειςσυμφωνίααποχώρηση ΔΝΤFinancial TimesWall Street JournalHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα