Γερμανία: Ελλείψεις και προβλήματα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΚΟΣΜΟΣ

Οι εργαζόμενοι στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) καταγγέλλουν τις «συστημικές ελλείψεις» στην υπηρεσία σε ανοικτή τους επιστολή προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, στην οποία τονίζουν ότι πλέον οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου δεν γίνονται σωστά, ενώ οι νέοι υπάλληλοι εκπαιδεύονται βιαστικά.

Η βασική καταγγελία των εργαζόμενων είναι ότι πλέον ο έλεγχος της ταυτότητας των προσφύγων και των μεταναστών δεν γίνεται βάσει των σωστών νομικών διαδικασιών, κάτι που ανοίγει

την πόρτα σε επίδοξους τρομοκράτες.

Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι οι νέοι υπάλληλοι εκπαιδεύονται γρήγορα και μέσα σε λίγες ημέρες είναι αναγκασμένοι να αποφασίζουν για την τύχη των προσφύγων.

Η επιστολή αναρτήθηκε στο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας της BAMF και περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στην επιστολή καταγγέλλεται επίσης ότι υπάρχουν «συστημικές ελλείψεις» στις επιταχυμένες, γραπτές αιτήσεις για την παροχή ασύλου σε Σύρους, Ιρακινούς, αλλά και κατοίκους Ερυθραίας και κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες από τα Βαλκάνια.

Η ταυτότητα των ανθρώπων δεν μπορεί να ελεγχθεί σωστά, κάτι που σημαίνει ότι «μεγάλο μέρος των αιτούντων άσυλο» δίνει ψευδή στοιχεία, προκειμένου να λάβει άδεια παραμονής στη Γερμανία ή ακόμη να μπορέσει να φέρει στη χώρα την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, το 30% των προσώπων που ισχυρίζονται ότι είναι Σύροι, στην πραγματικότητα δεν είναι.

«Η έλλειψη σωστού ελέγχου της ταυτότητας (των προσφύγων) διευκολύνει την είσοδο μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην κεντρική Ευρώπη και αποτελεί μια πιθανή πηγή αυξημένου κινδύνου», τονίζουν οι εργαζόμενοι στο BAMF.

Για να αναγνωριστεί κάποιος ως Σύρος πρόσφυγας αρκεί να απαντήσει σε ένα γραπτό ερωτηματολόγιο βάζοντας έναν σταυρό στη σωστή απάντηση. Στη συνέχεια αυτό ελέγχεται από διερμηνείς, οι οποίοι δεν ανήκουν επισήμως στην υπηρεσία και συχνά δεν κατάγονται από τη Συρία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τη συριακή διάλεκτο.

Οι εργαζόμενοι επικρίνουν το γεγονός ότι οι διερμηνείς αυτοί αποφασίζουν σχεδόν μόνοι τους για το αν κάποιος είναι Σύρος ή όχι, χωρίς ο αιτών άσυλο να έχει υποβάλει το διαβατήριό του ή να ζητείται η γνώμη ενός ειδικού της υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, το BAMF απάντησε ότι ελέγχεται ενδελεχώς η ταυτότητα των αιτούντων άσυλο, καθώς λαμβάνονται τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και μία φωτογραφία τους, ενώ τα στοιχεία διασταυρώνονται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλημάτων.

προσφυγική κρίσηBAMFΟμοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και ΠροσφύγωνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα