Γεωργιάδης: Η αλόγιστη συνταγογράφηση του φαρμάκου που αποσύρεται μας κόστισε πάνω από 18 εκατ. ευρώ

Με περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνε την φαρμακευτική δαπάνη, η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση του φαρμάκου Relyvrio, που αφορά τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS).

Το φάρμακό αυτό, που ήταν σε κλινική μελέτη, δεν είχε λάβει έγκριση δυο φορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ωστόσο το συνταγογραφούσαν σωρηδόν Έλληνες νευρολόγοι βασιζόμενοι μόνο στην έγκριση της φάσης II από τον αντίστοιχο αμερικανικό οργανισμό (FDA).

Στις 8 Μάρτιου το φάρμακο δεν κατάφερε να περάσει τη φάση ΙΙΙ από τον FDA και έτσι θα αποσυρθεί.
Η ζημιά όμως έχει γίνει καθώς πολλοί γιατροί, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, το συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα.

«Εάν οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας λόγω αλόγιστης χρήσης καινοτόμων φαρμάκων κατά βάση ξεπερνούν κατά πολύ ένα μέτρο, είναι πάρα πολύ λογικό οι μεγάλες εταιρίες να αποφεύγουν να δίνουν τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα. Και άρα όταν κάποιος πράγματι χρειαστεί ένα τέτοιο φάρμακο, δεν θα μπορεί να το βρει. Και αυτό είναι αποτυχία δική μας, 100% δική μας.» Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο 4ο ετήσιο Συνέδριο του Economist.
Ειδικότερα ο υπουργός αναφερόμενος στο φάρμακο Relyvrio αποκάλυψε ότι:

«Αυτό το φάρμακο, γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία. Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει. Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους»

Ο υπουργός τόνισε ότι γνωρίζει τα ονόματα των γιατρών που το συνταγογραφούσαν και ότι πρόκειται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα καθώς υπάρχουν θεραπείες που κοστίζουν πάνω από 700.000 ευρώ και χρειάζεται αυστηρός έλεγχος στην συνταγογράφηση για να αποφεύγονται ανάλογα περιστατικά:

«Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται. Και ιδιαίτερα, διότι εδώ οι θεραπείες δεν κοστίζουν όπως το Relyvrio, 75.000 ευρώ αλλά κοστίζουν 700.000 ευρώ. Και άρα αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη. Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε» ξεκαθάρισέ με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

SOS: Νεφροπαθείς συλλέγουν υπογραφές για τη χρήση φλεβοπροβολέα στην αιμοκάθαρση

ΠΙΣ: «Αθέμιτο ανταγωνισμό θα προκαλέσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί εάν κάνουν ιδιωτικό ιατρείο»

Νηστεία: 6 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα