Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το Μαξίμου άρχισε τηλεφωνήματα σε βουλευτές της ΝΔ – Μπρατάκος τα εύκολα, Μητσοτάκης τα δύσκολα

Το… ταμείο που έκανε η κυβέρνηση μετά το διήμερο «φροντιστήριο» στους βουλευτές της ΝΔ σχετικά με το τι προτίθεται να φέρει με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μάλλον δεν ήταν και πολύ ικανοποιητικό.

Όπως έγραψε και το topontiki.gr, μετά το τέλος των ενημερώσεων προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από τον επισπεύδοντα υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ομού μετά κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών (Μαρινάκης, Συρεγγέλα, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Μπρατάκος), το συμπέρασμα που βγήκε – τουλάχιστον σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών – ήταν ότι όσοι ήταν εξαρχής υπέρ παρέμειναν υπέρ και όσοι ήταν εξαρχής κατά παρέμειναν κατά της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Μόνη – επίσημη – αλλαγή στάσης ήταν αυτή του βουλευτή Καβάλας, Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι τελικά θα υπερψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, όταν αυτό έλθει στη Βουλή.

Από μια πρώτη εκτίμηση, περίπου 60 βουλευτές (συν/πλην δέκα, ανάλογα με αυτόν που μετράει…) είτε βρίσκονται ήδη είτε τείνουν προς το «όχι», αριθμός που, προφανώς, δεν θέτει σε κίνδυνο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ούτε είναι τόσο μεγάλος ώστε να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ και, κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση, αλλά, εντούτοις, αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί η αντιπολίτευση να «πυροβολεί», ιδίως αν οι περισσότεροι εξ αυτών επιλέξουν τη διέξοδο της αποχής που τους έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και υπέρ της οποίας υπερθεμάτισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι από το να καταψηφίσει κάποιος, η αποχή είναι προτιμότερη.

Τηλεφωνήματα

Στο πλαίσιο αυτό, και με βασική πρόθεση να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται ο αριθμός των διαφωνούντων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με βουλευτές που θεωρούνται ως αμφιταλαντευόμενοι, με στόχο να τους πείσει τελικά να στηρίξουν την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε η Κ.Ο. της ΝΔ να εμφανιστεί αρραγής (στο μέτρο του εφικτού για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα). Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις – πιο μεγάλου «ειδικού βάρους» – έχει κάνει τηλεφωνήματα (και θα κάνει κι άλλα στη συνέχεια) και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στόχος, πάντως, είναι να αποτραπούν οι πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ κατά τη συζήτηση εντός της Βουλής, καθώς φαίνεται ότι, για παράδειγμα, ο Θάνος Πλεύρης και ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσουν και θα εκφράσουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους. Όσον αφορά στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως ό,τι είναι να πει, θα το πει στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα επιλέξει το δρόμο της αποχής κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, προκειμένου να μην προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, στάση που φαίνεται ότι εκτιμάται θετικά από το Μαξίμου.

Ο… παράγοντας εκκλησία

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μακριά – αλλά πολύ μακριά… – από τα φώτα της δημοσιότητας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα modus viventi με την Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία αντιτίθεται σθεναρά και ενίοτε με πολύ σκληρό λόγο στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια στον πολιτικό γάμο, αλλά και να αναγνωριστούν τα νομικά δικαιώματα για τα παιδιά, ενώ ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να επανέλαβε τις πάγιες αντιρρήσεις της εκκλησίας και να ενημερώνει ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία για το θέμα.

Για την κυβέρνηση η στάση της εκκλησίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς επηρεάζει σημαντικά μεγάλο μέρος του ποιμνίου της, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το εκλογικό σώμα της ΝΔ. Οπότε μια έκφραση «κάθετης» αντίθεσης στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά, δε, στην περιφέρεια – αλλά όχι μόνο. Ήδη, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου, Χαλκηδόνος, Γαβριήλ, σε επιστολή προς τους βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές που διακονεί, σημειώνει ότι «σας παρακαλώ θερμά, μην δώσετε γη και ύδωρ στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σε αρκετά από τα αιτήματα τους επεκτείνοντας το υπάρχουν σύμφωνο συμβίωσης και αφήστε την οικογένεια ανέπαφη».

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: «Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας» – «Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος

Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα «για να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα», λέει ο Δένδιας

Keywords
Τυχαία Θέματα