Γαλλία ώρα μηδέν: Οι εκλογές που «κρίνουν» το μέλλον της Ευρώπης

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείαςΠΟΛΙΤΙΚΗ

11:40 Ψήφισε ο Μπενουά Αμόν στην πόλη Τραπ

10:00 Ξεκίνησαν να ψηφίζουν και οι υποψήφιοι

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία» (Debout la France ) είναι ο πρώτος από τους 11 υποψηφίους, που ψήφισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στην εκλογική του περιφέρεια όπου είναι και δήμαρχος Yerres ( Essone).

Πριν από αυτόν και η Πηνελόπη Φιγιόν ψήφισε στην περιοχή της Sarthe όπου βρίσκεται η βασική τους κατοικία και όπου για χρόνια είχε πολιτευθεί ο

σύζυγός της.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των υποψηφίων όλοι αναμένεται να ψηφίσουν μεταξύ 10.00 με 13.00. Από τους τέσσερους πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται γύρω στις 12.00 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet). Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ), αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν την ίδια περίπου ώρα. Όχι μακρυά από τις Βερσαλλίες, στην πόλη Τραπ (Trappes) θα ψηφίσει κοντά το μεσημέρι ο Μπενουά Αμόν. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν γύρω στις 13.00 θα ρίξει την ψήφο του στο Παρίσι, όπως και ο Φιγιόν.

09:30 Στο Παρίσι η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να στηρίξει Μελανσόν

Στη Γαλλία μεταβαίνει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να βρεθεί στο πλευρό του Ζαν Λυκ Μελανσόν για να στηρίξει τον νέοκομμουνιστή υποψήφιο στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

09:00 -- Άνοιξαν οι κάλπες

Άνοιξαν οι κάλπες στα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι σχεδόν 47 εκατ. ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό. Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Η εκλογική διαδικασία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Οι βασικοί υποψήφιοι:

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Ψήφισαν μετά … προβλημάτων οι Γάλλοι των ΗΠΑ

Νωρίτερα από το άνοιγμα της κάλπης στη Γαλλία ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι γάλλοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους συνολικά 46,97 εκατ. ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, υπολογίζεται ότι 1,3 εκατ. βρίσκονται εκτός Γαλλίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εγγεγραμμένοι 119.773 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 11.242 στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Νέα Υόρκη, το προξενείο της Γαλλίας στην 5η Λεωφόρο εκκενώθηκε για λίγη ώρα και όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, μετά από προειδοποίηση για βόμβα. Δεκάδες ψηφοφόροι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κτίριο απομακρύνθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αστυνομίας. Σύμφωνα με την πρόξενο της Νέας Υόρκης Αν Κλερ Λεζάντρ, η διαδικασία ξεκίνησε πάλι περίπου 50 λεπτά αργότερα.

Το προξενείο της Νέας Υόρκης έχει 28.500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και είναι ένα από 16 γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούσαν να ψηφίσουν οι Γάλλοι πολίτες.

Εκλογές Γαλλία 2017ΓαλλίαεκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα