Γαλλία: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον αστυνομικό που εκτέλεσε τον 17χρονο (photos/videos)

Μαίνεται η οργή στις λαϊκές συνοικίες των προαστίων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας όπου επί δύο ημέρες νεαροί κυρίως διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη δολοφονία από πυρά αστυνομικού ενός 17χρονου οδηγού αυτοκινήτου.

Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και έπειτα από πρόσκληση της μητέρας του θύματος, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο προάστιο της Ναντέρ, λίγο έξω από το Παρίσι, οπου σημειώθηκε η δολοφονία,

την ώρα που όπως όλα δείχνουν η Γαλλία ετοιμάζεται για μια ακόμα ημέρα και νύχτα εντάσεων.

«Ανθρωποκτονία από πρόθεση»

Ο εισαγγελέας της Ναντερ ανακοίνωσε σήμερα ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται» και ότι θα του απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

#nanterre #police #fuite pic.twitter.com/TjKuvGLWda

— Ohana (@Ohana_Fgn) June 27, 2023

Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο δεκαεπτάχρονος οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

Mes pensées et prières vont à la famille et aux proches de Naël, mort à 17 ans ce matin,
tué par un policier à Nanterre.

Qu’une justice digne de ce nom honore la mémoire de cet enfant. pic.twitter.com/mdNp6Aju80

— Omar Sy (@OmarSy) June 27, 2023Εκκλήσεις για ηρεμία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα το πρωί υπουργική σύσκεψη για την διαχείριση της κρίσης, ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις πράξεις βίας που ξέσπασαν χθες στη Γαλλία και είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση κρατικών κτιρίων, όπως αστυνομικά τμήματα, δημοτικά κτίρια και σχολεία, αλλά και πολλών αυτοκινήτων.

WARNING: GRAPHIC CONTENT
Protesters shot fireworks at police and set cars ablaze in the working class Paris suburb of Nanterre, in a second night of unrest following the fatal shooting of a 17-year-old boy during a traffic stop https://t.co/pgoyCDKcHg pic.twitter.com/vnNA3SVtFQ

Reuters (@Reuters) June 29, 2023

Κυβερνητικά στελέχη απευθύνουν από σήμερα το πρωί εκκλήσεις κατά της χρήσης βίας και υπέρ της επιστροφής της ηρεμίας, κυρίως στα προάστια του Παρισιού, ενώ πολιτικοί παράγοντες από τον χώρο κυρίως της δεξιάς και της ακροδεξιάς εκτιμούν ότι οι περιοχές, στις οποίες έχουν ξεσπάσει βίαιες εκδηλώσεις, θα πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων του 2005.

Extremely tense situation in #Nanterre, France, over police killing of teenager.

Continued riots!!! pic.twitter.com/adrFGc2XwN

— Aqssss (@AqssssFajr) June 29, 2023

Από την άλλη, κόμματα και πολιτικοί παράγοντες από το χώρο της αριστεράς επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τις εντολές που δίνει στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οργή, φωτιά και συλλήψεις

Στο μεταξύ συνολικά 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία στα νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έκανε λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας». 

«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε ο Νταρμανέν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.

Σοκαριστικά στοιχεία

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, ενώ 13 περιστατικά σημειώθηκαν πέρυσι.

Το 2021 καταγράφηκαν τρεις δολοφονίες και άλλες δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Δεύτερη νύχτα οργής μετά την εκτέλεση εφήβου από αστυνομικό – «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» (photos)

Αστρονόμοι εξηγούν πώς ο πλανήτης Halla γλίτωσε από… βέβαιο θάνατο (photos/video)

Σοκ στην Ιταλία: Πτώμα έφηβης βρέθηκε σε καρότσι λαϊκής, συνελήφθη ο φίλος της

Keywords
Τυχαία Θέματα