Φυγή προς τα εμπρός

Η επομένη της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών βρήκε την κυβέρνηση σε… βαθύ προβληματισμό, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν κέρδισε το στοίχημα που είχε βάλει να «κατακτήσει» τις 13 Περιφέρειες, αλλά η Ν.Δ. έχασε και τους δύο μεγάλους δήμους, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η ήττα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων από τον Χάρη Δούκα και η νίκη του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ

και τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχη στη Θεσσαλία Δημήτρη Κουρέτα έστειλαν σαφέστατα πολιτικά μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές αισθάνθηκε ότι έφτασε η ώρα να πληρώσει τα λάθη και τις αβλεψίες των τελευταίων μηνών.

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη αναζητούν, όπως είναι φυσικό, το αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να μην παγιωθεί στους πολίτες η αίσθηση ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες των αποτελεσμάτων της δεύτερης Κυριακής οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του ανασχηματισμού, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά και την αλλαγή του κλίματος σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με πρώτο το θέμα της ακρίβειας.

«Εάν η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών, δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα, και η βραδιά των εκλογών θα αποτελεί μια κακή βραδιά σε μια λαμπρή πορεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αποτυπώνοντας το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ώρα για… ρεκτιφιέ

Ωστόσο, επειδή οι λέξεις που κυριάρχησαν το βράδυ των εκλογών ήταν αλαζονεία και εκβιασμός, καθώς από την πλευρά κάποιων κυβερνητικών στελεχών υπήρξαν άστοχες κινήσεις προκειμένου να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους της κυβέρνησης (ο Γεωργιάδης επιτέθηκε στον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ο Λευτέρης Αυγενάκης στον Δημήτρη Κουρέτα αφήνοντας ανοικτό το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων στη Θεσσαλία), ο Μητσοτάκης άρχισε το… ρεκτιφιέ στην εικόνα της κυβέρνησης.

Το πρώτο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνάντησε ήταν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με τον οποίο συζήτησε για τις αγροτικές αποζημιώσεις των κατοίκων της περιοχής.

Το σενάριο του ανασχηματισμού δεν φαίνεται να προκρίνεται για την ώρα από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς πολλοί θεωρούν ότι προσωποποιώντας τις ευθύνες θα σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Ότι δηλαδή το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι άμεσα συνδεδεμένο με αστοχίες και ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

Ο πρωθυπουργός προφανώς κρατάει αυτό το χαρτί για μία στιγμή η οποία δεν θα είναι φορτισμένη πολιτικά με κάποιο άλλο γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει τις όποιες αποφάσεις του.

Μεταρρυθμίσεις σε πρώτο πλάνο

Όλα δείχνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί. Έτσι σε πρώτο πλάνο μπαίνουν η Υγεία, η Παιδεία, η καθημερινότητα, οι διαχρονικές παθογένειες του κράτους, η Δικαιοσύνη και η Πολιτική Προστασία.

Άμεσα λοιπόν θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή το νέο Πτωχευτικό Πλαίσιο, με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η εγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης, οι ρυθμίσεις για το Airbnb, η προώθηση έργων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης Κέντρων Υγείας, το πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω (υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 6.000 ωφελούμενοι), η αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη για την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη, όπως και η προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ψηφιακές Δεξιότητες.

Εν τω μεταξύ στις άμεσες προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου είναι η μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ξένα μη κρατικά ΑΕΙ μέχρι την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος – το σχετικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2024. Επιπλέον προωθείται το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και η αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο των τελευταίων φυσικών καταστροφών.

Συζήτηση για νέο pass

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση έχει να κάνει με την ακρίβεια, καθώς οι κινήσεις που μπορεί να κάνει είναι περιορισμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στους ελέγχους που θα γίνονται στα σούπερ μάρκετ παρά στις παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση. Το μοναδικό πρακτικό μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε είναι η σχεδιαζόμενη μείωση τιμών 5% με ειδική σήμανση στα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, έχει αρχίσει να συζητείται και πάλι ένα νέο pass, το οποίο θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες τα Χριστούγεννα. Πάντως αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση είναι μία ενδεχόμενη επέκταση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή κι άλλων αραβικών χωρών, κυρίως του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα οδηγήσει σε νέα ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Οι βαθιές ρίζες των σχέσεων Χαμάς – Ιράν

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο το Φεβρουάριο, τέλος το «φλερτ» με ΠΑΣΟΚ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Με θεματικές εκδηλώσεις αρχίζει η υλοποίηση του οδικού χάρτη – «Θα φέρει η κυβέρνηση νόμο για τον γάμο των ομοφύλων;»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φυγή,fygi