«Φτώχεια περιόδου» και… αξιοπρέπεια

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, παρατηρούμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ένα πολιτικό κοινωνικό σύστημα, που εξακολουθεί να κυριαρχείται από πατριαρχικά στερεότυπα δυστυχώς η επίτευξη ουσιαστικής έμφυλης ισότητας απέχει… πολλά χρόνια. Οι γυναίκες εξακολουθούν να μένουν πίσω σε θέσεις στην πολιτική και τις επιχειρήσεις, στις αμοιβές και στην εκπαίδευση αλλά και σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό  των κοινωνικών ανισοτήτων

στην υγεία.

Έρευνα αποκαλύπτει πως περισσότερες από 10.000 μαθήτριες στη χώρα μας απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα κάθε μήνα από το σχολείο, επειδή οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος για προϊόντα περιόδου. Είναι αδιανόητο το 2024 νέες γυναίκες να χάνουν την εκπαίδευση τους εξαιτίας μια κατάστασης πλήρους φυσιολογικής για πάνω από το μισό του πληθυσμού μας.

Σύμφωνα με στοιχεία το 20% των γυναικών στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό  μηνιαίο βάρος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες και τις κόρες τους, ενώ έως και 500 εκατ. γυναίκες ζουν κάθε μήνα βιώνοντας τη «φτώχεια περιόδου» ή αλλιώς period poverty ήτοι η αδυναμία πολλών γυναικών να εξασφαλίσουν βασικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής στη διάρκεια της περιόδου, λόγω οικονομικής ένδειας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη πριν κάποιες μέρες ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν δωρεάν είδη υγιεινής σε μαθήτριες 200 σχολείων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια δύο σχολικών ετών. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η προαγωγή υγείας των έφηβων κοριτσιών μέσα από την αποστιγματοποίηση της περιόδου, μια κίνηση που είναι σε θετικό δρόμο, όμως δεν είναι αρκετή, θέτοντας τα κάτωθι παραδείγματα.

Το 2020, το κοινοβούλιο της Σκωτίας αποφάσισε την δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών, κάθε ηλικίας, σε προϊόντα περιόδου μια κίνηση που θέλησε να σπάσει ένα «ταμπού» στη δημόσια συζήτηση που αποκαλείται «Period poverty».

Η απόφαση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας εκτός από πρωτοποριακή είναι και ουσιαστική αφού δίνει σημαντική οικονομική βοήθεια σε όσες δεν δύναται να ανταπεξέλθουν στο βάρος αυτό και ταυτόχρονα δίνει και ένα υπέροχο παράδειγμα για την ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών, που μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Το 2022 η Ισπανία ενέκρινε έναν νόμο που προέβλεπε πως προϊόντα έμμηνου ρύσεως θα πρέπει να διανέμονται δωρεάν σε σχολεία, φυλακές, εγκαταστάσεις για την φροντίδα της υγείας των γυναικών και άλλους δημόσιους θεσμούς, ενώ η Καταλονία παρέχει δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα περιόδου.

Για ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά, η πολιτεία πρέπει να φροντίζει τον γυναικείο πληθυσμό της και να το αποδεικνύει έμπρακτα και αυτό δεν γίνεται με το να εντάσσονται τα είδη γυναικείας ατομικής υγιεινής απλά στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Σε ένα κράτος πρόνοιας και στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών τόσο της σωματικής όσο και της  ψυχικής, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την εμμηνορροϊκή φτώχεια διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα  περιόδου θα είναι διαθέσιμα σε όλες όσες τα  χρειάζονται.

Επίσης θα πρέπει να καταργήσουμε τον φόρο στα είδη αυτά προσωπικής υγιεινής άμεσα και όχι να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως είδη πολυτελείας.

Οι περίοδοι δεν σταματούν ούτε με τις πανδημίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι γυναίκες, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, να ζουν με αξιοπρέπεια, ειδικά αυτές τις ημέρες του μήνα.

Συνεπώς επειδή επικρατεί η κρίση κόστους ζωής, τη διαφορά μπορούν να την κάνουν οι προοδευτικές και τολμηρές πολιτικές επιλογές.

Οι λέξεις έχουν δύναμη, όμως η πραγματική αλλαγή και η μείωση κοινωνικών ανισοτήτων έρχονται μόνο με πράξεις.

*Δικηγόρος, Πολιτευτής Βόρειου Τομέα, Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης:

Ο χαρούμενος πελάτης των σούπερ μάρκετ κ. Μητσοτάκης

Τα προσωπικά μας δεδομένα βορά σε όποιον έχει να πληρώσει

«Καμπάνες» από την κοινωνία χωρίς πολιτική απάντηση

Keywords
Τυχαία Θέματα