Φωτιές για Τζέιμι Βάρντι - Το κουτάκι που άναψε την κουβέντα για το αντιντόπινγκ

ΑΘΛΗΤΙΚA

Ένα κουτί με τσίχλες νικοτίνης άναψε την κουβέντα για το κατά πόσο μπορεί να ενισχυθεί από κάτι τέτοιο η απόδοση του Τζέιμι Βάρντι της εθνικής Αγγλίας, αλλά και μεγάλου πρωταγωνιστή στην φετινή ξέφρενη πορεία της Λέστερ.

Ο φωτογραφικός φακός "συνέλαβε" τον Τζέιμι Βάρντι να κρατά ένα κουτί με τσίχλες νικοτίνης και αμέσως ξέσπασε συζήτηση στα ΜΜΕ για ενδεχόμενη παραβίαση των κανονισμών του ντόπινγκ.

Μετά την προπόνηση της Τρίτης (14/6) οι φωτογράφοι "έπιασαν" τον Τζέιμι Βάρντι να βγαίνει από το προπονητικό κέντρο

κρατώντας στα χέρια του ένα κουτί με τσίχλες νικοτίνης.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα το οποίο είναι αρκετά δυνατό και περιέχει ισχυρή δόση από τη συγκεκριμένη ουσία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η νικοτίνη βρίσκεται μέσα στη λίστα παρακολούθησης της WADA, δηλαδή στην γκρίζα λίστα, κάτι που προκάλεσε αμέσως πληθώρα δημοσιευμάτων κυρίως στον βρετανικό Τύπο.

Ο εκπρόσωπος της αγγλικής Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως παραβίαση από την πλευρά του επιθετικού της Λέστερ, αλλά και ότι το ιατρικό επιτελείο της ομάδας είναι απόλυτα ενήμερο για τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Η "Dailymail" ζήτησε τη γνώμη ενός ειδικού. Συγκεκριμένα, μίλησε με τον Μισέλ Βερτόκεν ο οποίος ήταν πρώην πρόεδρος της επιτροπής αντι-ντόπινγκ της Μεγάλης Βρετανίας.

"Το βασικό ερώτημα εδώ για τις Αρχές του αντι-ντόπινγκ είναι εάν έχει αποδειχτεί επί της αρχής και επιστημονικά ότι η χρήση νικοτίνης ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις. Βρίσκεται στη λίστα των υπό παρακολούθηση σκευασμάτων από το 2012 και υπάρχει μόνο ένα θέμα εάν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης. Δρα σαν τονωτικό για την αύξηση των παλμών της καρδιάς, αλλά όπως έχουν τα πράγματα δεν προκύπτει παραβίαση των κανονισμών" ήταν το σχόλιο που έκανε.

Για να γίνει αντιληπτό το... παράδοξο με την περίπτωση τόσο της νικοτίνης όσο και της καφεΐνης είναι χαρακτηριστικό τα όσα αναφέρει η USADA στις οδηγίες της προς του αθλητές. "H νικοτίνη και η καφεΐνη επιτρέπονται, αλλά είναι μέρος του προγράμματος παρακολούθησης της WADA" αναφέρει το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Βάρντιεθνική ΑγγλίαςWADAαντιντόπινγκνικοτίνηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα